9 Mar
2009

Recensie TV-serie: Being Erica (CA)

Zou jij wel eens willen dat je een foute keuze in je verleden ongedaan kon maken? Je mislukt roze auto kun je laten overspuiten, maar mensen maken keuzes met grotere gevolgen, die later niet meer veranderd kunnen worden. Wat als je de kans kreeg om dat toch te doen?

Het verhaal

Erica is een vrouw van begin dertig die dagelijks geconfronteerd wordt met verkeerde keuzes uit haar verleden. Ze is ontevreden over hoe haar leven verloopt en heeft van de meeste keuzes veel spijt. Haar familie helpt ook niet echt: ze zetten haar constant onder druk met kritiek op haar leven, waardoor Erica overal extra zelfbewust tegenaan kijkt.

being-ericaDan ontmoet ze een vreemde psycholoog genaamd Dr. Tom. Met tegenzin vertelt ze hem wat haar dwarszit. Hij laat haar een lijst opstellen van alle fouten die ze in haar verleden kan vinden en dat zijn er nogal wat. Tot haar verbazing krijgt ze van hem op mysterieuze wijze de kans om een situatie van vroeger opnieuw te beleven en met haar huidige persoonlijkheid en kennis de keuze met een frisse blik te benaderen.

Tijdreizen versus ontwikkeling

Nu klinkt het een beetje alsof het in Being Erica draait om het tijdreisprincipe. Dat is niet zo, het is zelfs helemaal niet duidelijk hoe Erica precies terecht komt in haar eigen verleden, met bijbehorend uiterlijk. Veel belangrijker is wat ze doet met de kans en wat het haar oplevert. Nadenken over consequenties hoeft ze niet echt, want haar nieuwe daden hebben weinig invloed op de toekomst van de mensen om haar vroegere ik heen.

Elke aflevering betekent een nieuwe situatie van haar lijst die ze kan gaan aanpakken. Dat ze nu precies weet hoe ze het vroeger had willen aanpakken, wil niet zeggen dat die aanpak de beste is voor haar of het gewenste effect oplevert. Erica krijgt er wel nieuwe inzichten door en daar gaat het om: wat zij over zichzelf leert en hoe ze zich daardoor in het heden ontwikkelt.

Conclusie

Het principe is interessant: het reizen door de tijd is vaker gebruikt, maar het onderliggende doel van zelfontwikkeling is daar meestal niet aan verbonden. Het is leuk om Erica te zien in een gedaante van vroeger, waar dezelfde actrice bijvoorbeeld een tienervariant van Erica speelt.

Hoewel Erica’s leven best chaotisch is, vraag ik me af hoe lang men de serie met interessante situaties kan vullen. De periode die in de serie gebruikt kan worden beslaat op deze manier ongeveer 15 jaar. Je krijgt dus waarschijnlijk al gauw dat we vaker naar dezelfde periode in haar leven gaan kijken, maar dan met een andere situatie daarin. Being Erica oogt in elk geval als een degelijke Canadese serie waarover is nagedacht en zal zeker in het begin de liefhebbers van goed drama met een komisch tintje wel kunnen boeien.

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.