18 Mar
2009

Filmrecensie The Curious Case of Benjamin Button (USA, 2008)

Het geval Benjamin Button is inderdaad zeer merkwaardig te noemen, merkwaardig genoeg om een hele film te maken uit wat oorspronkelijk een kort verhaal was van F. Scott Fitzgerald. Qua opzet doet deze film denken aan Forrest Gump, wat kan kloppen omdat het scenario voor beide films is geschreven door Eric Roth.

Het verhaal

De hele film lang volg je het leven van één persoon, met natuurlijk wel de mensen om hem heen daarin. De gebeurtenissen rijgen zich aaneen, mensen komen en gaan, net als in Forrest Gump dus. Het bijzondere aan het leven van Benjamin is echter dat hij als oude man geboren wordt en steeds jonger wordt.

Hij komt wel op babyformaat ter wereld, maar heeft lichamelijk alle verschijnselen van een krakkemikkige bejaarde. Naarmate hij langer op deze wereld is, wordt zijn lichaam steeds jonger.

Dramatiek

Dat levert vooral veel kansen op dramatische momenten en die hebben de filmmakers gretig gegrepen. We zien dan in de ruim 2,5 uur die de film duurt al het lief en leed uit Benjamins leven voorbijkomen. Soms alledaags zoals iedereen het kent, soms buitengewoon vanwege zijn bijzondere situatie.

Personages

benjamin-buttonBrad Pitt kan zich uitleven in het hoofdpersonage Benjamin Button, in delen van de film via digitale hulpmiddelen zodat hij een heel andere leeftijd lijkt te hebben dan Pitt. Benjamin is vanzelf bijzonder door zijn aandoening: als kind denkt iedereen dat hij een oude man is, waardoor hij heel anders benaderd wordt.

Twee vrouwen in zijn leven zijn heel belangrijk en veelvuldig aanwezig: zijn moeder Queenie en het meisje Daisy dat hij in zijn jeugd ontmoet. Doordat je hen goed leert kennen, wordt ook duidelijk wat hun invloed is op zijn leven, al geldt dat zeker ook voor minder grote personages die de revue passeren.

Conclusie

The Curious Case of Benjamin Button is een lange zit, maar de film verveelt geen seconde. Als de nieuwigheid van Benjamins aandoening eraf is, ben je al zo in zijn leven getrokken, dat je de rest van de film niet meer wilt missen.

Natuurlijk is dit geen film voor liefhebbers van knetterharde actiescenes, maar wie graag geboeid wil worden door personages en het niet erg vindt dat een film zich langzaam afwikkelt, heeft aan The Curious Case of Benjamin Button een hele goede.

Oordeel: 8+/10

IMDB: The Curious Case of Benjamin Button
Soort film: Drama/Fantasie
Cast: Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond, Taraji P. Henson, Jason Flemyng, Jared Harris
Regie: David Fincher
Looptijd: 166 minuten
Bios/DVD: Bioscoop

Wat vind jij van The Curious Case of Benjamin Button?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.