24 Mar
2009

Recensie TV-serie: Fringe (USA)

J.J. Abrams, de man achter bijvoorbeeld de tv-series Alias en Lost en ook de film Cloverfield en de komende Star Trek, heeft een nieuwe serie gemaakt. Fringe is net als Lost een mengeling van drama, wat actie en vooral veel mysterie.

Het verhaal

Olivia Dunham is een FBI-agente die door een (schijnbare?) samenloop van omstandigheden in aanraking komt met een zaak die paranormale trekjes vertoont. Ze ontdekt dat in sommige opzichten de wetenschap verder is gevorderd dan de mensheid denkt.

fringeDaarom schakelt ze de hulp in van Walter Bishop, een wetenschapper die al 17 jaar in een psychiatrische inrichting zit, maar daarvoor werkte aan buitengewone onderzoeken. Om hem te kunnen gebruiken moet ze ook zijn geniale maar nogal gecompliceerde zoon Peter meekrijgen.

Mysterie en ontwikkeling

In de eerste aflevering wordt direct duidelijk dat dit geen serie is van alleen mooi afgeronde verhalen in iedere aflevering. Olivia ontdekt informatie waaruit blijkt dat er veel meer speelt dan ze op dat moment kan zien en zal diep moeten graven om daar achter te komen.

J.J. Abrams gebruikt dus zijn beproefde methode om met nieuwe informatie die je als kijker krijgt weer nieuwe vragen op te roepen, waardoor je blijft kijken in de hoop daar weer antwoorden op te krijgen. In het begin van de serie worden in elk geval genoeg lijntjes uitgegooid om je nieuwsgierig te maken.

Conclusie

Fringe is een strak geproduceerde, spannende serie over mysterieuze verschijnselen. Hoewel de omschrijving wat aan The X-files doet denken, hebben deze series alleen overeen dat een FBI-agent te maken krijgt met buitengewone verschijnselen. De aanpak en benadering is duidelijk anders, maar wie The X-files leuk vond, kan zeker ook een poging bij Fringe wagen.

IMDB: Fringe
TVRage: Fringe
Genre: Mysterie/Drama/Actie
Cast: Anna Torv, Joshua Jackson, John Noble
Looptijd: 49 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.