28 Mar
2009

Recensie TV-serie: Leverage (USA)

Bij het kijken van de serie Leverage is het onmogelijk om niet meteen aan Hustle te denken. Niet alleen omdat het gaat over een groepje oplichters die vooral rijke mensen oplichten die niet al te beste eigenschappen hebben. Ook de opzet is vergelijkbaar: er wordt vaak moeite gedaan om de kijker ook in het ongewisse te houden over bepaalde details, om dan aan het einde van de aflevering in flashbacks in te vullen hoe de puzzelstukjes in elkaar vallen.

Het verhaal

Nate Ford werkt voor een verzekeringsmaatschappij en spoort fraudezaken op. Nadat zijn werkgever hem echter op inhumane wijze naait, keert hij zich tegen hen en gaat zijn diensten zelf verhuren. Hij wordt echter op een dag ingehuurd om iets te stelen, wat een beetje over de rand van de wet is. Hij kan dit niet alleen en stelt een team samen van specialisten die ook aan die kant van de wet werken, waar hij in het verleden mee in aanraking is geweest.

leverageDit team samen vormt een ideale groep dieven/oplichters. Nate is het brein, de onderzoeker die informatie over een mogelijk doelwit weet te achterhalen en een plan opstelt. Parker is beroepsdief, zij is een meester in het binnendringen en ontvreemden. Hardison weet alles van computers, internet en electronica. Eliot Spencer is goed met mensen: vooral om ze uit te schakelen. Ten slotte is er de flopactrice Sophie, die echter wél tot haar recht komt wanneer ze mensen oplicht.

De groep specialiseert zich in het helpen van mensen die onrecht wordt aangedaan door bijvoorbeeld corrupte bedrijven. Daarbij maken ze gebruik van ieders specialiteiten om de meesterplannen van Nate tot een goed einde te brengen.

Spanning en humor

Leverage bestaat uit goede verhalen met doordachte plannetjes en originele uitvoeringen. Dat laat je geïntrigeerd toekijken hoe de heren en dames hun werk doen, maar ook meepuzzelen met wat ze precies uitvoeren en meeleven als er dingen mis gaan of dreigen te gaan.

Tussen de ontwikkelingen door is er altijd veel ruimte voor humor: droge opmerkingen, bizarre wendingen, er wordt een flink arsenaal op ons losgelaten, dat voor het grootste deel heel goed werkt: Leverage is naast een boeiende ook gewoon een leuke serie.

Conclusie

Interessante personages, spannende ontwikkelingen, aandoenlijk leed bij de klanten en frisse humor maken van Leverage een prima serie om een uurtje helemaal van de wereld te zijn. Hoewel het net niet kan tippen aan de topper Hustle, is Leverage gewoon een slimme en gelikte serie met een mooie toekomst.

IMDB: Leverage
TVRage: Leverage
Genre: Drama/Oplichting/Comedy
Cast: Timothy Hutton, Gina Bellman, Aldis Hodge, Christian Kane, Beth Riesgraf
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

4 Reacties op “Recensie TV-serie: Leverage (USA)”

Reageer zelf

En weer een prima bespreking. Duidelijk, gevat en vooral niet te lang.

Je bent de eerste die ik check of je toch toevallig geen recensie van deze of gene tv-serie hebt geschreven. 🙂

Poison Ivy

De naam van een van de hoofdrol spelers is Christian Kane en niet Christopher Kane.
Deze laatste is een mode ontwerper…..
Slordig foutje.:P

Heel scherp, Poison, dank je! Ik heb het meteen aangepast 🙂

Poison ivy

Graag gedaan….. 🙂

Dacht eerst dat het de broer van Mickey Rourke was.
Maar dat was niet zo. Vind het wel een lekker ventje.
Kijk de serie nog niet zo lang maar vind het een goede serie.

( Het was niet als kritiek bedoeld hoor…. )