23 Apr
2007

Filmrecensie Tenacious D in The Pick of Destiny (USA, 2006)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort verslag: Komisch rock-epos in musicalstijl.

Jack Black is bij vele filmliefhebbers wel bekend van de comedies waarin hij optreedt, zoals High Fidelity, Shallow Hal en Nacho Libre. Het grote publiek zag hem ook in een grote serieuze rol in King Kong van Peter Jackson. Naast zijn filmcarrière zit Black echter ook in een rockband genaamd Tenacious D, een tweemansproject met zijn vriend Kyle Gass, die ook al in verschillende films zijn opwachting heeft gemaakt. Hun muziek zou je kunnen omschrijven als komische rock en deze muziek en band zijn de basis voor de film Tenacious D in The Pick of Destiny.

Jack Black en Kyle GassBlacks voorliefde voor rockmuziek werd al overduidelijk in de comedy The School of Rock, waarin hij een invaldocent speelt die zijn klas rock onderwijst. Tenacious D in The Pick of Destiny heeft een totaal ander karakter. De film vertelt het verhaal van Jack Black (JB) en Kyle Gass (KG) en de totstandkoming van hun band Tenacious D. Het is echter niet aan te raden om aan te nemen dat alles in de film waargebeurd is, zie het als de persoonlijke interpretatie van de twee van hun eigen voorgeschiedenis.

De film bulkt van de authentieke muziek van de hand van de twee hoofdrolspelers. Hij doet aan een musical denken maar dan met rock in plaats van de gebruikelijke muziek. De spetterende openingsscene is daar een goed voorbeeld van, maar ook door de film heen barsten personages spontaan uit in zang om hun emoties uit te drukken. Muziek speelt ook een nadrukkelijke rol in de heerlijk idiote apotheose van de film.

Hoewel de film op sommige momenten wat inzakt, is hij als geheel een bijzondere belevenis. De energie spat van het scherm af en JB en KG hebben er duidelijk plezier in. Deze film is niet gemaakt met het doel om de dikke dollars binnen te slepen, maar om iets blijvend moois neer te zetten.

De jonge acteur Troy Gentile verdient voor zijn kleine rol een speciale vernoeming. De jongen speelde eerder al een jonge versie van Jack Blacks personage in Nacho Libre en doet dat nu wederom met verve. Hij imiteert de mimiek van Jack Black zo goed dat Black zelf het waarschijnlijk niet beter had gekund.

Jack Black en Kyle GassRegisseur Liam Lynch regisseerde ook de videoclip van het nummer ‘Tribute’ van de debuut-cd van het duo. De stijl van die videoclip is vrijwel een-op-een overgenomen. De film is een mix van muziek, droge, absurde humor, een snufje Cheech & Chong, creatieve vloeken en scheldwoorden en verwijzingen naar andere films. Let ook op de verschillende beroemdheden die een kleine rol in de film vervullen, vooral Tim Robbins viel mij positief op.

Als je niet van rockmuziek houdt of niet tegen veelvuldig gebruik van het F-woord kunt, is Tenacious D in The Pick of Destiny niets voor jou. Ga hem vooral wél kijken als je van gevarieerde humor en stevige, originele rockmuziek houdt, want dat is wat de film in overvloed te bieden heeft.

Oordeel: 8+/10

IMDB: Tenacious D in The Pick of Destiny
Soort film: Comedy/Musical
Cast: Jack Black, Kyle Gass, Jason Reed, Tim Robbins
Regie: Liam Lynch
Looptijd: 93 minuten
Bios/DVD: DVD

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Een Reactie op “Filmrecensie Tenacious D in The Pick of Destiny (USA, 2006)”

Reageer zelf

Ik vind deze film egt onzin