23 Apr
2009

Recensie TV-serie: Surviving Suburbia (USA)

Ik heb een gouden regel over Bob Saget: hij kan alleen leuk zijn in een serie als hij niet in beeld komt. Bob Saget in Full House: irritant. Bob Saget als voice-over in How I met your mother: grappig. In beeld bij America’s Funniest Home Videos: irritant. Als voice-over bij de filmpjes: soms best komisch. Toch blijft de man het blijkbaar proberen, getuige de serie Surviving Suburbia.

Het verhaal

Het verhaal is niet erg duidelijk. Saget speelt Steve Patterson, een huisvader die met zijn gezin in een rustige buitenwijk woont. Hij heeft een vrouw, Anne, en twee kinderen, Courtney en Henry. Een saaie buitenwijk gebruiken als de setting voor een comedyserie, dat is gewaagd. Als er weinig te beleven valt, is er ook weinig te lachen.

Dat proberen de makers op de lossen met behulp van de buren van de Pattersons. Zij moeten het leven in huis wat spannender maken en verhalen opleveren.

Personages

surviving-suburbiaDe serie is duidelijk bedoeld als vehikel om Bob Saget weer eens in de schijnwerpers te zetten. Hij zet een wat knorrige, onbeholpen huisvader neer die best goede bedoelingen heeft, maar zich niet voor veel dingen inzet. Dat betekent in de praktijk dat Saget de halve aflevering als een manke kalkoen over zijn vrouw gebogen staat, die hem corrigerend toespreekt. Zijn personage straalt helemaal niets uit en is dan ook niet lachwekkend, nou ja, misschien op de zielige manier.

Daardoor gaat de serie al direct de afgrond in, want als het personage waar alles om draait niet werkt, is er geen redden aan voor de rest van de acteurs.

Comedy

Bij dit soort series vraag ik me altijd af op wie men de grappen test. Bij Surviving Suburbia gok ik op een roedel goedlachse hyena’s of een klasje knetterstonede studenten. De serie is namelijk op geen enkele manier grappig.

De schrijvers beginnen natuurlijk al met een concept dat weinig mogelijkheden biedt, maar wat ze ermee doen is verre van verheffend. In de eerste aflevering zet Steve per ongeluk het huis van een nieuwe buurman in de fik en nadat hij het zelf dooft, vertelt hij uit schaamte voor zijn vrouw dat hij heldhaftig het huis in was gegaan om het vuur dat hij zag te doven. Dat is niet komisch en al helemaal geen basis voor een hele aflevering.

Conclusie

Tenzij het voltallige Amerikaanse TV-publiek systematisch gedrogeerd gaat worden voorafgaand aan de uitzending, is Surviving Suburbia ten dode opgeschreven. Een serie die in de eerste vijf minuten al ‘FLOP’ door de beeldbuis schreeuwt én deze acteur in de hoofdrol heeft, gun je geen enkele kijker. De Saget-Stelling gaat wederom op.

IMDB: Surviving Suburbia
TVRage: Surviving Suburbia
Genre: Comedy
Cast: Bob Saget, Cynthia Stevenson, Jared Kusnitz, G. Hannelius, Jere Burns
Looptijd: 21 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.