26 Apr
2009

Recensie TV-serie: Merlin (UK)

De legendes over koning Arthur zijn de bron van vele verhalen, zowel in boeken als op het scherm. De serie Merlin gaat voor een andere benadering: de serie draait om het leven van Merlin (Merlijn), de tovenaar die in veel Arthur-verhalen een belangrijke rol speelt. Het andere verschil met de meeste verhalen is dat Merlin zich afspeelt in de jonge jaren van Merlin en Arthur.

Het verhaal

Merlin is een jongen van rond de 20 die van het platteland verhuist naar het hof van koning Uther, waar Merlin bij zijn oude oom Gaius intrekt. Gaius is de vertrouwde hofarts van de koning. Merlin heeft een geheim: hij heeft magische krachten. Koning Uther heeft echter tovenarij ten strengste verboden in zijn hele koninkrijk.

Merlin ontdekt dat zijn lot verbonden is met Arthur, de zoon van de koning. Zonder dat Arthur dit weet, probeert Merlin hem dan ook te beschermen. Zijn magische krachten mogen daarbij niet onthuld worden, want de koning executeert iedereen die tovenarij bedrijft.

Personages en avontuur

merlinMerlin gaat om de goed uitgewerkte personages en de avonturen die zij beleven. Koning Uther is betrokken met het lot van zijn onderdanen, maar is zo bang voor de magie die ooit zo gewoon was in zijn koninkrijk, dat hij alles doet om het uitgebannen te houden. Daarin is hij meedogenloos en dat botst nogal eens met de mensen in zijn hof.

Prins Arthur is heldhaftig en de beste zwaardvechter van het rijk. Hij zal ooit koning worden en heeft nu al het beste voor met zijn toekomstige onderdanen. Hij is echter ook wat verwaand en onbezonnen. Zijn vader heeft een pleegdochter genaamd Morgana, die een aparte band heeft met Arthur en de nodige invloed op de koning. Haar jonge dienares heet Guinevere en lijkt als een blok te vallen voor de jonge Merlin.

Merlin zelf is totaal geen vechter, maar zeker zo moedig als het aankomt op het helpen van anderen. Voorzichtigheid heeft hij echter niet altijd hoog in het vaandel staan. Zijn oom Gaius kent als enige zijn geheim en probeert hem in toom te houden en te begeleiden.

Er zijn nogal wat gevaren die Camelot, het slot van de koning, bedreigen en soms in het bijzonder prins Arthur, waardoor Merlin het maar druk heeft met stiekem beschermen van de prins. Daar tussendoor beleeft hij echter ook veel andere dingen.

Conclusie

Dat maakt de serie interessant en afwisselend. De personages gaan al snel voor je leven, waardoor je graag wilt weten hoe het hun vergaat. Hier en daar kent de serie ook een komische noot, al is de toon gemiddeld vrij serieus. Dat is ook goed, want daardoor komt Merlin ondanks de magie en andere sprookjesachtige elementen zeker niet kinderachtig over. Gewoon een lekkere, goed uitgevoerde avonturenserie dus.

IMDB: Merlin
TVRage: Merlin
Genre: Avontuur
Cast: Colin Morgan, Anthony Stewart Head, Bradley James, Richard Wilson
Looptijd: 44 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.