2 May
2007

PSV eredivisiekampioen na denderende ontknoping

PSV is in het seizoen 2006-2007 voor het derde opeenvolgende jaar voetbalkampioen van Nederland geworden. Daarmee komt de club op vijf kampioenschappen in dit decennium, slechts twee keer wist Ajax ertussen te komen. De weg naar het kampioenschap was een turbulente, met een onvoorstelbare apotheose op de laatste wedstrijddag.

Eerste seizoenshelft

Aan het begin van de competitie zette Ajax onder de nieuwe trainer Henk ten Cate een prachtige reeks neer van 11 overwinningen in de eredivisie. PSV had toen al verloren bij FC Twente en gelijkgespeeld bij Heerenveen, waardoor Ajax de beste papieren voor het kampioenschap kreeg toebedeeld.

De kamspioensschaal van de eredivisieNa het gelijkspel bij Heerenveen zette PSV echter een sterke reeks in waarin het maar liefst twaalf keer op rij won met de doelcijfers 40-2. Daar zat ook een 1-0 overwinning op Ajax in Amsterdam bij, die het keerpunt bleek voor de Amsterdammers. De onzekerheid sloeg toe en Ajax verloor voor de winterstop nog 12 punten tegen Twente, Sparta, AZ, Vitesse en NEC. PSV ging met 7 verliespunten als herfstkampioen de winterstop in, Ajax met 15 en AZ met 17.

Tweede seizoenshelft

Hoewel er rond die tijd al gesproken werd over winterbanden op de kampioenskar, bleek dat er behoorlijk te vroeg was gejuicht. Terwijl concurrenten Ajax en AZ vrij regelmatig begonnen te presteren en hun punten pakten, kreeg PSV een fikse inzinking die leidde tot een spannende eindfase van de competitie. PSV verloor van Roda JC, AZ, Ajax en NEC en speelde en passant gelijk tegen Sparta, Excelsior en NAC.

De achtervolgers hijgden in de nek en de scharnieren rammelden, maar PSV bleef aan kop. Nog zonder de geblesseerde Alex wist PSV thuis tegen FC Twente de rug te rechten en waar de concurrenten rekenden op puntverlies tegen de goed presterende Tukkers, won PSV in een overtuigende wedstrijd met 2-0.

De Eindhovenaren hielden alles in eigen hand en mochten op bezoek in Utrecht, waar PSV meestal zonder moeite wint. Dat leek 85 minuten ook die kant op te gaan, totdat Utrecht de 1-1 binnenkopte. Het puntverlies was een feit en het verlies van de koppositie ook. PSV belandde op de derde plaats met evenveel punten als Koploper AZ en Ajax, maar met een minder doelsaldo.

De slotdag van de competitie

In 1991 werd PSV kampioen op doelsaldo: het bleef Ajax toen voor met een doelsaldo van +55 tegenover de +54 van Ajax. 16 juni 1991 was al een memorabele dag omdat voor aanvang van de laatste competitieronde PSV ook al een voorsprong van slechts één doelpunt had op Ajax. Beide teams moesten dus zoveel mogelijk scoren. Uiteindelijk won Ajax met 3-0 van Vitesse en won PSV thuis van FC Volendam eveneens met 3-0, voldoende om het kampioenschap te pakken. Middenvelder Gica Popescu scoorde de bevrijdende 3-0 voor PSV, waarna de 3-0 voor Ajax door Michel Kreek slechts voor de statistieken was.

Hoe spannend die slotdag ook was, die van 2007 deed daar een flinke schep bovenop. De situatie: AZ, Ajax en PSV ieder op 72 punten. Ajax had een doelsaldo van +1 t.o.v. PSV, AZ een saldo van +7 t.o.v. PSV. AZ mocht tegen Excelsior, dat al zeker nacompetitie moest spelen. Algemeen werd aangenomen dat Lokhoffs spelers zich zouden sparen voor die belangrijkere wedstrijden. Ajax speelde tegen Willem II, dat zich had veilig gespeeld en niets meer had om voor te knokken, en bovendien meestal een gewillige prooi is voor de Amsterdammers. PSV moest dus om kampioen te worden acht keer meer scoren dan AZ zou doen en hopen dat Ajax niet hetzelfde zou doen tegen Willem II.

Dat moest PSV gaan proberen tegen Vitesse. Vorig seizoen eindigde PSV-Vitesse in een moeizame 2-1 voor de Eindhovenaren. Kortom: de vooruitzichten waren zeer slecht en vrijwel niemand in Eindhoven rekende nog op het kampioenschap. Waar PSV in 1999 het Mirakel van Utrecht had ( in een knotsgekke wedstrijd haalde PSV de derde plaats nog binnen en daarmee voorronde Champions League, na een 2-0 achterstand om te hebben gebogen in een 3-2 voorsprong in blessuretijd) leek 2007 het jaar van het Debacle van Utrecht te worden.

Eerste helft

PSV kwam opgeladen het veld op en had maar één motto: zoveel mogelijk scoren. Dat begon goed, want na 10 minuten lagen er al twee goals in van Alex en Farfan. PSV leek op weg naar een monsterscore en de hoop begon te groeien bij de fans. Drie minuten na de 2-0 zakte de moed hen echter weer in de schoenen, toen Theo Janssen uit een directe vrije trap Gomes klopte. De beste keeper van de eredivisie blunderde en liet de bal in de korte hoek door zijn handen glippen. Het was notabene de eerste en enige goal dit seizoen van de aanvoerder van Vitesse.

Op de andere velden ontwikkelde zich ook het een en ander. Na 18 minuten opende Emanuelson de score voor een krampachtig spelend Ajax. Ajax had zes goals te overbruggen bij winst van AZ, maar had veel moeite met Willem II. In Rotterdam kwam echter de verrassende gebeurtenis: Boy Waterman haalde Andwelé Slory onderuit en kreeg de rode kaart. Met tien man moest AZ toestaan dat Luigi Bruins de 1-0 maakte uit de strafschop. Binnen een paar minuten knokte AZ zich echter langszij: Simon Cziommer schoot een vrije trap binnen, 1-1.

Zowel Ajax als PSV had bij deze stand uitzicht op het kampioenschap en natuurlijk bereikte dat nieuws ook Eindhoven en Tilburg. Het verschil tussen PSV en Vitesse moest 2 goals groter zijn dan het verschil tussen Ajax en Willem II. Bij 0-1 voor Ajax moest PSV dus maar liefst met 4-1 winnen en dan nog was er steeds de kans dat Ajax of AZ zouden scoren.

Tweede helft

Deze situatie was er na rust nog steeds. Terwijl Drost Excelsior naar 2-1 schoot, bracht Ibrahim Afellay PSV op 3-1 met een schuiver. Een paar minuten later was PSV virtueel kampioen toen Farfan de 4-1 maakte. De vreugde was van korte duur, omdat Klaas Jan Huntelaar de 0-2 voor Ajax maakte. PSV had dus nóg een goal nodig om kampioen te woorden. Tot overmaat van ramp kwam AZ op 2-2 door invaller Koevermans.

Met een bestorming op het doel van Vitesse wist PSV een kwartiertje voor tijd de 5-1 eruit te persen. Cocu scoorde zijn laatste goal voor PSV en zette zijn club wederom bovenaan de ranglijst. Omdat in Eindhoven verdere goals uitbleven, was de spanning groot over het verloop van de andere wedstrijden. Ajax bleek uiteindelijk niet in staat de verlossende derde treffer te maken en AZ kreeg zelfs in blessuretijd nog de 3-2 om de oren.

PSV is opnieuw kampioen geworden met één goal verschil, maar liet dit keer twee directe concurrenten achter zich. Op basis van het hele seizoen had AZ het kampioenschap verdiend als meest constant presterende ploeg. Op basis van de slotdag alleen verdiende PSV het uiteindelijk wel vanwege de plotselinge inzet die de fans voorgeschoteld kregen. Een ontknoping van het seizoen zo spannend als deze zullen we in elk geval niet gauw meer krijgen.

Rubriek: Voetbal

Een Reactie op “PSV eredivisiekampioen na denderende ontknoping”

Reageer zelf

heey ik heb een vraag is ajax in de afgelopen 10 jaar een ker kampioen geweest