13 May
2007

Beoordeling van de eredivisieclubs in het seizoen 2006-2007

Voor het begin van het nieuwe voetbalseizoen vul ik altijd een voorspelling van de eindstand in. Hoe de ranglijst van de eredivisie er na de competitie uit zal zien, probeer ik te bepalen op basis van mijn inschatting van de 18 clubs. Het is dan altijd vermakelijk om na het seizoen eens te kijken wat daarvan terecht is gekomen. Per club zal ik aangeven wat er wel of niet van mijn verwachting is uitgekomen. Wil je meteen weten wat ik van je favoriete club dacht, scroll dan omlaag.

Mijn voorspelling

1. PSV
2. Ajax
3. AZ

4. Feyenoord
5. SC Heerenveen
6. FC Groningen
7. Roda JC
8. Vitesse
9. FC Twente
10. FC Utrecht
11. NEC
12. RKC Waalwijk
13. Willem II
14. Heracles Almelo
15. Sparta Rotterdam
16. ADO Den Haag
17. NAC Breda
18. Excelsior

De uiteindelijke stand

1. PSV
2. Ajax
3. AZ
4. FC Twente
5. Heerenveen
6. Roda JC
7. Feyenoord
8. FC Groningen
9. FC Utrecht
10. NEC
11. NAC Breda
12. Vitesse
13. Sparta Rotterdam
14. Heracles Almelo
15. Willem II
16. Excelsior
17. RKC Waalwijk
18. ADO Den Haag

De score

In mijn voorspelling staan vetgedrukt de clubs die ik op de juiste plek had voorspeld en cursief gedrukt mijn grootste missers. 5 clubs had ik goed en 4 clubs had ik meer dan 3 plaatsen van hun uiteindelijke positie neergezet. Mijn grootste misser was NAC Breda: zij eindigden maar liefst zes plaatsen hoger dan ik had verwacht en waren zo samen met FC Twente de grootste meevaller in mijn ogen. De grootste tegenvallers volgens mijn voorspelling waren Vitesse en RKC Waalwijk, respectievelijke 4 en 5 plaatsen lager dan ik dacht.

Ik had de hele top drie dit keer goed voorspeld, maar Feyenoord te hoog ingeschat als nummer 4. Heerenveen heeft precies gedaan wat ik dacht en met Heracles Almelo had ik het geluk dat zij wel precies op de juiste plek uitkwamen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sparta en Willem II waar Heracles tussen staat. Deze clubs staan toevallig precies omgekeerd. Al met al ben ik best tevreden met mijn score. De kracht van clubs als Groningen, Roda JC, Utrecht en NEC heb ik aardig ingeschat en dat zijn vaak de clubs die zomaar ergens tussen plek 5 en 15 kunnen eindigen.

Het oordeel over de clubs

Per club beoordeel ik kort hun prestatie, afgezet tegen mijn verwachting vooraf. Van achter naar voren op basis van de feitelijke ranglijst:

18. ADO Den Haag

Dat ADO direct mee zou doen om degradatie, had ik wel verwacht. Toch had de club hele aardige voetballers en voetbalden ze niet eens zo verdedigend als een typische degradant. Door spelers als Mols, Kolk en Knopper dichtte ik ADO aardige kansen toe om directe degradatie te ontlopen. Knopper was echter veelvuldig geblesseerd en bankzitter en het goede werk van Mols en Kolk voorin werd door de achterste linies tenietgedaan. ADO scoorde bijvoorbeeld meer dan nummer 10 NEC, maar had met afstand de meeste tegengoals: 72. Met 10 punten achterstand op de nummer 17 gaat ADO het volgend seizoen proberen in de eerste divisie.

17. RKC Waalwijk

RKC begon het seizoen met een hele leuke selectie en een normaal gesproken capabele trainer. Toch bleef de chemie achterwege en stond de club zelfs even op de 18e plaats. Ik had veel meer verwacht van spelers als Van den Bergh, Reuser en Bakens. Nadelig was ook dat na twee wedstrijden de talentvolle Ryan Donk werd weggekocht door AZ. Zelfs de kwaliteitsinjectie in de winterstop was niet voldoende om de nacompetitie te ontlopen. Uiteindelijk zag het er voeballend wel aardig uit onder Mark Wotte, waardoor RKC ADO vrij makkelijk voorbleef.

16. Excelsior
De promovendus werd door velen direct onderaan geplaatst in de voorspellingen en daar deed ik vrolijk aan mee. Ik zag weinig kansen voor de Rotterdammers om boven de 18e plaats te blijven en had al helemaal niet vermoed dat ze uiteindelijk AZ het kampioenschap zouden ontnemen. Het is altijd een goede prestatie als de enige promovendus erin slaagt om toch niet direct te degraderen, maar Excelsior deed dat ook nog eens met vaak best leuk spel, vooral in de eerste competitiehelft.

15. Willem II

Willem II is zich een beetje aan het ontwikkelen als het lelijke eendje van de eredivisie. De afgelopen jaren zakte de club van de 7e naar de 10e naar de 17e plek af. In de zomer was er echter flink ingekocht en kwam er een nieuwe trainer. Met spelers als El Hamdaoui, Kargbo, Baelum, Imschoot en Den Ouden zag ik Willem II wel weer uit het dal opklimmen. De zeer zware blessure van de goed spelende El Hamdaoui strooide aardig wat roet in het eten, anders had mijn voorspelling nog wel eens uit kunnen komen. Door noodtransfers in de winterstop speelde Willem II zich uiteindelijk toch veilig.

14. Heracles Almelo

Heracles had ik goed ingeschat. De promovendus van vorig jaar had weer een leuke selectie samengesteld om boven de degratiestreep te blijven en zijn daar volgens verwachting in geslaagd. Je ziet dit vaker gebeuren met gepromoveerde clubs, maar na een paar keer achter elkaar rond de 13e/14e plek eindigen maakt zo’n club dan de stap omhoog, of zakt weg in de degradatiezone, zoals ADO Den Haag. Voor Heracles kan volgend seizoen wel eens bepalend worden.

13. Sparta Rotterdam

Een mooie prestatie van de Rotterdammers. Met Feyenoord liep Sparta na ADO de meeste tegendoelpunten op, maar men bleef ruimschoots voor degradatie behoed. De vertrekkende trainer Wiljan Vloet heeft daarmee uiteindelijk een voldoende gescoord en nu mag Gert Aandewiel het overnemen met Danny Blind als technisch directeur. Sparta deed het dit seizoen dus iets beter dan ik had verwacht, voor volgend seizoen komen ze waarschijnlijk hoger op mijn lijstje terecht.

12. Vitesse

Met Aad de Mos aan het roer had ik Vitesse op een achtste plaats ingedeeld. De selectie barst van het talent, maar zoals vaker bij dat soort ploegen ontbreekt de routine tussen de jongelingen. Dat heeft Vitesse dit seizoen waarschijnlijk ernstig belemmerd, want met een clubtopscorer die er 19 in schiet en een trainer met internationale ervaring had er meer ingezeten. Mogelijk kan De Mos in het nieuwe seizoen de stap omhoog zetten met zijn team.

11. NAC Breda

NAC Breda was een enorme meevaller. Ik had voor hen nacompetitie voorspeld omdat ik de club niet zomaar uit de ellende van vorig seizoen zag opklimmen. De nieuwe trainer Ernie Brandts smeedde echter een team dat vrij evenwichtig presteerde en zelfs een tijd in de race bleef om de playoffs om een UEFA-plek. Spelers als Rigters, Zonneveld en Slot stonden op en trokken NAC naar een mooie plek in de middenmoot.

10. NEC

NEC voldeed ongeveer aan mijn verwachting van een elfde plek. Mario Been bleek best een leuk elftal te hebben dat defensief goed in elkaar zit, maar aanvallende stootkracht mist. De grote aankopen van een paar jaar terug hebben zichzelf nog altijd niet terugbetaald: Niedzielan is op de bank beland en Barreto laat nog altijd niet zien waarom hij de hoge transfersom waard zou zijn. Holman en Denneboom zorgden aanvallend voor het meeste gevaar, maar missen echte afmakerskwaliteiten. Een opvallende debutant op het hoogste niveau was Dominique Kivuvu, die liet zien over veel potentie te beschikken.

9. FC Utrecht

Ondanks veel blessureproblemen, met name in de verdediging, en het verlies van topscorer Fortuné en linksback Braafheid in de winter behaalde FC Utrecht een mooie 9e plaats, waarmee mijn voorspelling dicht in de buurt kwam. De jongeling Erik Pieters ving het verlies op linksback op en Ali Boussaboun kwam de aanval versterken. Utrecht was thuis wederom een moeilijk te kloppen ploeg, maar blijft kampen met een uit-syndroom.

8. FC Groningen

Vorig seizoen presteerden de Groningers ongekend goed met een vijfde plek en ik vermoedde al dat het lastig zou worden dat te evenaren. Toch had ik niet verwacht dat ze maar liefst drie plaatsen prijs zouden moeten geven op de ranglijst. Groningen behield een hecht, hard werkend team met Nevland voor de doelpunten en ook aankoop Suarez, die een aanwinst bleek te zijn. Opvallend feit: de middenvelders scoorden er flink op los: Levchenko maakte er 9, Lovre 8 en V.d. Laak 7.

7. Feyenoord

Voor de meeste mensen is de val van Feyenoord toch wel een verrassing, al is het objectief gezien niet heel vreemd aangezien de aankopen voornamelijk afdankertjes en matige middenmoters waren. Ik had Feyenoord veel sterker ingeschat omdat het van oudsher een strijdersteam is en met spelers als Theo Lucius en Danny Buijs zag ik de juiste mentaliteit naar Rotterdam trekken. De kwaliteit bleek echter ruim onder de maat. Er moet nu flink gebouwd worden aan een nieuw Feyenoord en het wordt spannend wie deze zware klus mag gaan uitvoeren.

6. Roda JC

Bij Roda zat ik er weer heel dichtbij. Huub Stevens had een jaar aan zijn team kunnen smeden en alles wees er voor mij vooraf al op dat hij dit jaar zou gaan oogsten. Stevens houdt ervan om vanuit een solide defensie te voetballen en dat kwam er vorig jaar niet zo van. Met De Fauw, Meeuwis en Ramzi had hij slimme aankopen binnengehaald om er dit jaar flink tegenaan te gaan. Waar Roda vorig jaar 54 tegengoals kreeg, wisten de Limburgers dit jaar te eindigen met slechts 36 tegendoelpunten. Een prachtige prestatie, want alleen de top-3 kreeg er minder tegen. Helaas was het euvel dit jaar duidelijk de aanval, want slechts 47 keer vond men het doel van de tegenstander. Met deze basis en wat structurele versterking van twee aanvallend ingestelde spelers met scorend vermogen zou Roda volgend jaar deze zesde plaats minstens moeten kunnen evenaren en mogelijk zelfs verbeteren, ook onder trainer Raymond Atteveld.

5. Heerenveen

Heerenveen draait al jaren mee in de subtop: na 2001 eindigden de Friezen altijd op de 7e plek of hoger. Het was dan ook geen verrassing voor mij dat zij het dit jaar ook weer goed deden. Al voor de seizoensstart begreep ik dat de aankoop Alves de aanval de impuls gaf die na het vertrek van Huntelaar een beetje miste, al had ik hem slechts op 15 a 20 goals ingeschat. Verder heeft Heerenveen een solide team, dat naar mijn smaak dit jaar zelfs nog onder de maat heeft gepresteerd. Ze waren teveel afhankelijk van Alves terwijl er toch genoeg kwaliteit in de selectie rondloopt. Mocht Alves blijven, dan wordt dat een belangrijk punt voor Heerenveen om aan te werken.

4. FC Twente

FC Twente leek in augustus de schlemiel van de eredivisie te gaan worden. Ze werden zeer knullig uitgeschakeld in de allereerste ronde van de UEFA Cup tegen een groepje Letse boerenkoolvoetballers en de Tukkers daalden hard op de voorspellingslijstjes. Ik had echter genoeg vertrouwen in het sterke trainersduo Rutten/Eijkelkamp om voor Twente nog het linkerrijtje te voorspellen na het gelijkspel thuis in die fatale ronde. Dat ze enkele weken voor het einde van de competitie zouden meedoen om het kampioenschap had ik echter nooit verwacht. Ook mijn complimenten gaan dus uit naar het leuk, aanvallende spelende FC Twente van dit seizoen.

3. AZ

AZ hing al enkele seizoenen aan tegen een kans om kampioen te worden, maar moest steeds vroeg in de eindrace afhaken. Ik vond het team nog steeds niet volwassen genoeg geworden om tot het einde mee te blijven strijden om de titel, omdat er erg weinig routine in het elftal zit. Dankzij de inzinking van PSV kon AZ het echter nog zeer spannend maken en had het het kampioenschap zelfs op de slotdag virtueel in handen. Het mocht niet zo zijn en de Alkmaarders moeten op naar de volgende poging. Als het sterke aankoopbeleid van de afgelopen tijd nog een beetje aangevuld wordt met wat ervaren leiderschap, zie ik AZ nog hoge ogen gooien ook.

2. Ajax

Ajax was de grote favoriet vooraf: concurrent PSV was zijn toptrainer kwijt en kreeg de bij Ajax enigszins geflopte Koeman ervoor terug, terwijl Ajax Champions League-winnaar Henk ten Cate als trainer aantrok, de ervaren topper Jaap Stam voor de neus van PSV wegplukte en topscorer Huntelaar van vorig seizoen behield. In mijn voorspelling plaatste ik ze echter nog achter PSV omdat ook Ajax leiderschap ontbeerde. Jaap Stam is een verdedigingsleider, maar heeft met al die onervarenheid om zich heen zijn handen daar aan vol. Ajax had dus behoefte aan iemand die over het hele veld kan sturen en miste zo’n speler. In de eerste seizoenshelft werd dit op pijnlijke wijze duidelijk toen na de goede startreeks het team als een kaartenhuis instortte na de nederlaag tegen PSV. Ajax onderkende het probleem en haalde in de winter Edgar Davids als aanjager en stuurman. In de tweede seizoenshelft ging het daarmee bergopwaarts en haalde Ajax zelfs nog bijna de enorme voorsprong van PSV in. In elk geval wisten de Amsterdammers de KNVB-Beker te bemachtigen en voor volgend jaar gloort nu serieuze hoop op een nieuwe landstitel, mits er niet teveel sleutelspelers vertrekken.

1. PSV

Dat ik PSV bovenaan plaatste, was niet omdat het toevallig mijn favoriet is tussen al deze clubs. Zoals hierboven aangegeven had PSV van de serieuze kandidaten als enige een echte leider op het veld: Phillip Cocu. Met Simons, Farfan, Koné, Alex en Gomes vormde hij een stevige as van het elftal waar de andere topclubs toch niet aan konden tippen. De eerste seizoenshelft verliep dan ook volgens mijn verwachting: Koeman heeft eerder aangetoond een goed opgebouwd team nog wel even uit te kunnen melken en deed dat naar behoren, ook internationaal. Het blijft raadselachtig waarom PSV zo diep wegzakte na de winter, maar Koemans weifelende opstellingsbeleid, zijn gebrekkige motivatiekwaliteiten en de blessures van Alex en Koné zullen daar zeker mee te maken hebben gehad. PSV zonder Alex was achterin stuurloos, PSV zonder Koné hield nauwelijks een bal vast voorin en miste de echte dreiging. Hopelijk leert men belangrijke lessen uit deze afgelopen maanden, want zoals het er nu naar uitziet zal dit voorlopig de laatste titel zijn. Ondanks de tweede seizoenshelft voldeed PSV dus aan mijn verwachting en werd landskampioen.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.