17 May
2007

Filmrecensie Das Leben der Anderen (DE, 2006)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort verslag: Prachtige weergave van het leven in de DDR, zowel voor de burgers als de Stasi-medewerkers.

Iedereen weet dat Duitsland nog niet zo heel lang geleden opgedeeld was in een Oost-Duitsland (DDR) en West-Duitsland (BRD). De stad Berlijn was fysiek opgedeeld door de beruchte Berlijnse muur, die oost van west scheidde. Inwoners van het communistische Oost-Duitsland mochten het land niet verlaten, maar sommigen deden er alles aan om toch over de muur heen te komen.

Ulrich Muhe in Das Leben der AnderenWie ongeveer van mijn generatie of ouder is, zal de val van de Berlijnse muur heel bewust hebben meegemaakt als een groot moment in de wereldgeschiedenis. Tot dat moment was Oost-Duitsland echter voor velen een groot mysterie en voor mij was dat mysterie slechts deels ontrafeld na de val van de muur. Films als Good Bye Lenin! geven gelukkig enisgszins een beeld van hoe het was om in de DDR te leven.

Das Leben der Anderen is ook van die categorie, maar concentreert zich niet alleen op enkele burgers in de DDR, maar ook op het Ministerium für Staatssicherheit, kortweg de Stasi. De Stasi was de binnenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst die de burgers simpel gezegd bespioneerde en in het gareel hield.

In Das Leben der Anderen volgen we Hauptmann Gerd Wiesler, een trouwe Stasi-beambte, in zijn dagelijkse werkzaamheden. De film draait feitelijk om deze man en het verhaal over de schrijver Georg Dreyman en de mensen om hem heen is daaraan licht ondergeschikt. Toch wordt dat ook uitgebreid belicht in deze film en is dat zeker pakkend; het is echter niet wat de film zo bijzonder maakt.

De ontwikkeling van Wiesler die we aanschouwen is een van de sterkste karakterontwikkelingen die ik ooit in een film gezien heb. Ulrich Mühe levert een fantastische acteerprestatie en speelt daarmee Sebastian Koch finaal van het doek. Koch was onlangs te zien in een hoofdrol in de Nederlandse productie Zwartboek en is een prima acteur, wat dus wel wat zegt over het spel van Mühe. Dat is echt dé reden voor de filmliefhebber om Das Leben der Anderen te gaan kijken.

Sebastian Koch en Martina Gedeck in Das Leben der AnderenHet verhaal is aangrijpend en interessant. Zonder al te veel actiemomenten weet het de hele film door enorm te boeien omdat de personages al snel tot leven komen voor de kijker. De karakteristieke opzet van de film, waarbij we aan twee zijden mogen meekijken, draagt hiervoor zorg. Waar Hollywood-films vaak de neiging hebben de film te verlengen met een overbodige, sentimentele epiloog, zijn de laatste scènes hier perfect op hun plaats. In totaal is de film misschien ietsje aan de lange kant, maar dit einde hoort er gewoon bij. Zelfs de spaarzame sex in de film is zeer functioneel, wat je van weinig films kunt zeggen tegenwoordig.

Geen spetterende actie en grote explosies dus in Das Leben der Anderen, ook geen hilarische humor. Wel zitten er meerdere subtiele grappen in de film, die goed afgewisseld worden met de dramatische gedeeltes. Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck weet precies welke scenes om welk tempo vragen en smeedde alles aaneen tot een zeer soepel geheel. Mijd deze film alleen als je een echte hater van alle soorten dramafilms bent. Iedere andere persoon moet haast wel onder de indruk zijn na het kijken van Das Leben der Anderen.

Oordeel: 9/10

IMDB: Das Leben der Anderen
Soort film: Drama
Cast: Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Martina Gedeck, Ulrich Tukur, Thomas Thieme
Regie: Florian Henckel von Donnersmarck
Looptijd: 137 minuten
Bios/DVD: Bioscoop

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

2 Reacties op “Filmrecensie Das Leben der Anderen (DE, 2006)”

Reageer zelf

hihihihiijijihihihihihihihhihihih

handig