9 May
2007

Filmrecensie Spider-Man 3 (USA, 2007)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort verslag: Fatsoenlijk vervolg op de eerste twee films, met veel actie en CGI en een poging tot een sterk verhaal.

Grote productie

De zomer is weer in zicht, dus de vele grote blockbusters en dus filmrecensies steken de kop weer op. Een van die films is Spider-Man 3, dat volgens de geruchten gemaakt is met een budget van 258 miljoen dollar. Ongetwijfeld zal ook dat monsterbedrag ruimschoots terugverdiend worden, want Spider-Man 3 levert wat je mag verwachten van deze titel. Toch, als we even stilstaan bij dat budget: eigenlijk is het totaal gestoord dat er zoveel geld in een film wordt gestoken. Voor dat geld haal je tweeëneenhalve Ronaldinho, een paar honderd hele leuke sportauto’s, of een biertje tijdens het happy hour op een feestje voor 258 miljoen mensen.

Een megabudget is geen garantie voor een goede film. Om even wat verhoudingen neer te zetten: het recente Epic Movie heeft een budget van 20 miljoen dollar en wordt getorpedeerd door de critici. Daarentegen werd de film Clerks van regisseur Kevin Smith destijds voor minder dan 30.000 dollar gemaakt en dat leverde een prachtig kunststukje op.

Special effects

Bij Spider-Man 3 is het duidelijk waar het budget aan besteed is. Natuurlijk zullen hoofdrolspelers Tobey Maguire en Kirsten Dunst een leuke fooi op mogen strijken om nog een keer hun ding te doen, maar ik denk dat we allemaal wel een licht vermoeden hebben dat het niet Maguire zelf is die aan een spinnendraadje tussen de wolkenkrabbers doorzwiert. Zijn digitale stuntman zal dan ook net wat meer kosten.

Wat? Peter Parker is Spider-Man??De special effects zijn de dragende kracht onder iedere Spiderman-film en dat schept hoge verwachtingen voor deel 3. Deze verwachtingen worden stuk voor stuk waargemaakt: je wordt in de bioscoopzaal zowel auditief als visueel overdonderd door de realistische computertovenarij. Waar in de vorige delen men zich het nog enigszins makkelijk maakte door Tobey Maguire alleen in zijn roodblauwe pakje door de stad te laten stunten, schroomt men hier niet om hem met zijn eigen gezicht in een leuk maatpakje wat rond te laten stoeien op manieren die waarschijnlijk niet door de verzekering van de acteur gedekt worden. Een echt mens realistisch in een computerwereld laten stunten voegt weer net wat meer realisme toe dan een glad Spider-Manpakje.

De inhoud

Zomaar wat special effects op het publiek afsturen zal echter bij de meeste mensen niet werken. Ze moeten minstens enkele stevige actiescenes verpakken, een van de andere vaste ingrediënten in deze reeks. Ook daarin worden we niet teleurgesteld. Hoewel de verhaalopbouw in het begin van de film niet zo snel verloopt, is deze op de juiste momenten gevuld met lekkere actie zodat de kijker zich niet hoeft af te vragen wanneer de rit nou echt begint. In de tweede helft van de film wordt de intensiteit dan nog eens flink opgevoerd.

Toch is het dan ook wel aardig als die actie dan nog een beetje aan elkaar gelijmd wordt door een interessant verhaaltje. Klaarblijkelijk hebben Raimi & Co veel moeite gedaan om een diepgaand en doordringend verhaal te creëren. Ze willen de kijker graag emotioneel heen en weer slingeren, zoals Spider-Man aan zijn draadjes rondfladdert. Liefde, haat, moed, lafheid, opofferingsgezindheid en nog een scala aan gevoeligheden passeren de revue, maar het komt allemaal net wat te geconstrueerd over. Misschien probeert men het te veel, maar het kwam op mij een beetje averechts over. De wendingen in het verhaal konden me nauwelijks verrassen en de keuze om een typisch randpersonage een sleutelrol in de ontknoping te geven vind ik persoonlijk te gezocht. Op dit vlak scoort de film voor mij dus een beetje onder de maat.

Kirsten Dunst speelt wederom MJ in Spider-Man 3De cast is dat niet, maar ook niet bijzonder goed. Persoonlijk vind ik het een beetje jammer dat blondine Kirsten Dunst met roodgeverfd haar speelt, terwijl redhead Bryce Dallas Howard voor deze rol haar haren moest blonderen. Voor de prestaties is dat natuurlijk niet van belang. Dunst kan zich met Mary Jane uitleven op haar gefrustreerde ‘ik ben zo teleurgesteld in je’-blik en mag weer een portie gillen van jewelste, maar ik heb eigenlijk niet zo veel van haar gezien dat weinig andere actrices kunnen brengen. En natuurlijk moet Peter Parker een beetje een nerderig type zijn, maar Tobey Maguire komt op mij vooral kinderlijk over en ik weet niet of dát nu de bedoeling is. James Franco gooit naar mijn smaak veel meer in zijn rol als Harry Osborn en ook de zwaar opgetrainde Thomas Haden Church zette een interessante Flint Marko neer.

Conclusie

Goed versus kwaad blijft het grote thema in de Spider-Manfilms. Wat ik sterk vind aan Spider-Man 3 is hoe dat thema hier creatief wordt toegepast. Het einde is enigszins onorthodox maar werkt eigenlijk best goed, kijkend naar het thema door de rest van de film heen. Spider-Man 3 biedt eigenlijk gewoon netjes wat je ervan verwacht en kan in dat opzicht weinig mensen teleurstellen, tenzij ze de eerste twee films niet gezien hebben en verwachten een leuke musical met dansende beertjes en gezellige Disney-moraaltjes te zien.

Oordeel: 7,5/10

IMDB: Spider-Man 3
Soort film: Stripverfilming/Actie/Drama
Cast: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace, Bryce Dallas Howard
Regie: Sam Raimi
Looptijd: 140 minuten
Bios/DVD: Bioscoop

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.