2 Jan
2011

Welke webbrowser kan ik het beste gebruiken?

De keuze voor een internetbrowser is meestal een persoonlijke en hangt mede af van wat je plannen zijn op het internet. Voorheen gebruikte 95% van de internetgebruikers Internet Explorer, vooral omdat men niets anders kende. Tegenwoordig heb je de keuze uit een aantal programma’s die flink met Microsofts browser concurreren. Een kort overzicht van de bekendste browsers:

Chrome

Google stortte zich enige tijd terug op de browsermarkt en bouwde in no-time een goede reputatie op met Chrome. Het is een lichtgewicht programma dat met grote regelmaat verbeterd en geüpdate wordt. Lichtgewicht wil in dit geval zeggen: heerlijk snel en soepel, maar wel met een zeer beperkt basispakket aan mogelijkheden. Ideaal als je geen behoefte hebt aan uitgebreide functies. Wil je dat toch, dan zijn er altijd nog extensies te downloaden, die functionaliteiten toevoegen.

Firefox

De eerste concurrent van IE die erin slaagde en substantieel marktaandeel af te snoepen. Mozilla, de organisatie achter Firefox, heeft ingezet op uitbreidbaarheid van de functionaliteit. Voor Firefox zijn vele extensies te downloaden die allerlei handige functies aan de browser toevoegen. Sommige daarvan zul je standaard al vinden in sommige andere browsers, maar andere zijn uniek voor Firefox. Firefox biedt dankzij de wereldwijde community van vrijwillige ontwikkelaars de meeste extensiemogelijkheden.

Internet Explorer

De bekendste browser, die nog niet zo lang geleden standaard werd meegeleverd bij de installatie van Windows. Het blauwe E-tje staat voor veel mensen symbool voor ‘hét internet’. Hoewel dat jarenlang onterecht was door grote gebreken in de browser Internet Explorer 6, zit je als gebruiker niet zo slecht met een recente versie van IE. Microsoft is zich bewust van de stevige concurrentie en kan zich geen grote fouten meer veroorloven. Bovendien wordt er steeds meer naar gebruiksvriendelijkheid gekeken, zodat Internet Explorer langzaam maar zeker met zijn tijd meegroeit. Het is niet de snelste browser, maar omdat sommige webfunctionaliteit exclusief voor Internet Explorer wordt ontworpen, kun je deze browser wel minimaal inzetten om te testen of een probleem aan een website ligt, of aan jouw browser. Als het de enige browser is op je pc, bijvoorbeeld door installatiebeperkingen op je werk-pc, kun je er doorgaans prima mee uit de voeten.

Opera

Wat mij betreft de browser voor specialisten. Opera staat al jaren bekend om drie zaken: snelheid, standaarden en uitgebreide functionaliteit. Opera was altijd al de browser die zich het beste hield aan webstandaarden: d.w.z. dat een website er in Opera altijd uitziet zoals het hoort volgens de ‘bedenkers van internet’. Belangrijker voor de meeste mensen is dat Opera altijd vooroploopt qua snelheid: het afbeelden van pagina’s die geladen worden gaat doorgaans in Opera sneller dan bij de concurrentie. Voor mij is echter het grootste pluspunt van Opera dat deze browser vele handige functies bevat en altijd probeert nieuwe functies toe te voegen die de concurrenten nog niet hebben, terwijl bijvoorbeeld Internet Explorer ze voornamelijk kopiëert van de anderen, denk daarbij aan tabbladen in de browser. Het nadeel van Opera is dat die kluwe aan functies wat onoverzichtelijk is voor de minder veeleisende gebruiker.

Safari

Deze browser wordt gemaakt door Apple, het bedrijf achter de Macintosh computers, de Ipod, Iphone, Ipad en vast nog veel I-apparaten in de toekomst. Voorheen was Safari dan ook alleen beschikbaar op Mac-computers, maar sinds een paar jaar kun je het ook in Windows gebruiken. Net als Chrome is Safari gericht op eenvoud en dus een prima alternatief voor wie een alternatieve browser wil gebruiken. Veel bijzondere functies zul je niet direct tegenkomen, al is de Reader-knop een leuke extra: met één klik zie je alleen de relevante inhoud van een website en niet de afleidende menu’s, plaatjes en advertenties. Zo kun je je beter concentreren op de tekst zelf.

Rubriek: Internet

Reageren is momenteel niet mogelijk.