19 Oct
2013

Java en Flash Player actueel houden tegen virussen op je pc

Virussen komen tegenwoordig op heel veel verschillende manieren binnen. Een populaire manier om jouw computer binnen te dringen is via verouderde software die lekken bevat. Bijna elke Windows-pc bevat tegenwoordig Java-software en de Adobe Flash Player. Deze pakketten zijn niet noodzakelijk, maar er zijn zoveel websites die er gebruik van maken, dat je bijna geen computer tegenkomt zonder Java en Flash Player.

Groter risico op virussen

Daarmee heb je direct twee risico’s te pakken. Beide pakketten moeten op jouw pc namelijk regelmatig geüpdatet worden. Als dit niet gebeurt, heb je dus te maken met verouderde versies van Java of Adobe Flash Player. Dat vergroot de kans enorm dat je virussen binnenhaalt: in theorie kan elke website besmet raken met een virus dat een lek in Java of Flash Player uitbuit en vervolgens jouw computer infecteert.

Java en Flash Player horen zichzelf te updaten. Dit gebeurt echter niet op veel computers, ook negeren veel mensen de meldingen over de updates waardoor de software niet op tijd wordt bijgewerkt.

Controleer of jouw pc actueel is

De fabrikanten van beide pakketten bieden een pagina op waarop je snel kunt controleren of je pc actuele versies bevat. Voor Java:

http://www.java.com/nl/download/installed.jsp

Klik op de knop ‘Java-versie controleren’ en ga akkoord in het scherm dat hieroverheen verschijnt. Mocht je Java-versie verouderd zijn, installeer dan direct de update.

Voor Adobe Flash Player:

http://www.adobe.com/nl/software/flash/about/

Op die pagina staat in een kadertje het versienummer van jouw Flash Player. Controleer in de tabel eronder of dat nummer overeenkomt met de recentste versie. Op die pagina staat ook een download-link voor het geval jouw versie verouderd is.

Nieuwste versies

De nieuwste versies geven geen 100% garantie dat je virusvrij blijft. Ook in de nieuwste versies kunnen veiligheidslekken zitten, maar door bij te blijven verklein je de kans op een infectie. Natuurlijk kunnen computervirussen via diverse andere manieren jouw pc binnenkomen, dus blijft het aan te raden een goede virusscanner te gebruiken en alert te blijven op verdachte bestanden e.d.

Rubriek: Digitaal

Reageren is momenteel niet mogelijk.