21 Jun
2006

Nederland – Argentinië: 0-0

Een gelijkspel was vooraf geen verrassende uitslag aangezien er niet veel op het spel stond en over de hele wedstrijd gezien ook terecht bij Nederland-Argentinië. Veel grote kansen waren er niet echt, toch was het best een interessante wedstrijd om te zien, al zal de gelegenheidskijker het daar misschien niet mee eens zijn door het gebrek aan spektakel in het strafschopgebied. Het spel golfde op en neer, beide teams verdedigden georganiseerd en onderbraken zodoende aanvallen vaak op tijd. Beide teams hadden in fasen de overhand, maar konden dit niet omzetten in doelpunten.

Opstelling en tactiek

---------------V.d Sar-----------------
Jaliens---Boulahrouz---Ooijer---De Cler
----------------Sneijder---------------
--V.d. Vaart--------------------Cocu---
--V. Persie---V. Nistelrooy----Kuyt----

Om geen risico te nemen met eventuele tweede gele kaarten en toch alleen de groepswinst op het spel stond, verving Van Basten vijf spelers t.o.v. afgelopen vrijdag. Van der Vaart, linksbenig, verving Van Bommel op de rechtshalfpositie, Kuyt speelde i.p.v. Robben en de verdedigers Jaliens, Boulahrouz en De Cler vervingen Heitinga, Mathijsen en Van Bronckhorst. Vooral het volledig omgooien van de achterste linie beloofde niet al te veel goeds, hoewel de aanvalslinie van Argentinië met Tevez en Messi ook niet het vaste koppel was.

Wedstrijdverloop en beoordeling Lurven
Opvallend genoeg bleef Nederland achterin vrij gemakkelijk overeind tegen de technische en sluwe Argentijnen. Zoals voorspeld pasten zij de tactiek iets aan Oranje aan door geen 3-5-2 te spelen maar vier verdedigers vast achterin te houden. Dat pakte goed uit, want linksback Cufre speelde Van Persie volledig uit te wedstrijd.

Boulahrouz vreet Messi opNa wat speldenprikken van Argentinië kreeg Kuyt in de 17e minuut de eerste goede kans: hij jaagde op links goed door en ontfutselde een verdediger de bal, waarna hij het strafschopgebied instak, medespelers negeerde en gevaarlijke in de korte hoek schoot, waarop de keeper een corner moest weggeven. Het gevaarlijkste moment aan de andere kant kwam uit een vrije trap van Riquelme, waarna Boulahrouz wel mooi zijn voet voor Tevez kreeg, maar de bal op eigen paal prikte.

Globaal was het spel in evenwicht. Beide teams groepeerden zich bij balverlies razendsnel en zorgden ervoor dat er nauwelijks een doorkomen aan was voor de tegenstander. Bij Nederland stond Boulahrouz een prachtwedstrijd te spelen: fanatiek dekkend en daartussendoor nog een aantal goede lange passes versturend. Tim de Cler speelde op zijn WK-debuut ook opvallend goed: verdedigend had hij het prima onder controle en hij bemoeide zich veel met de aanval op de linkerflank, wat toch wat probleempjes opleverde voor Argentinië.

Sneijder zit er goed op bij MessiSneijder speelde wederom een goede wedstrijd, door van achter de andere middenvelders regelmatig door te schuiven. Defensief verdient hij echter ook een compliment: vaak wordt hij te licht geacht, maar vandaag stond hij zijn mannetje, met als hoogtepunten een paar prachtige interventies op Messi en Riquelme. Van der Vaart viel echter tegen als rechtshalf, als aanvallende middenvelder later was het niet veel beter. Hij lijkt toch nog wedstrijdritme te missen. Cocu was degelijk zoals gewoonlijk en de rust zelve. Voorin kreeg Van Nistelrooy vrijwel geen bruikbare bal, werkte Kuyt hard maar vrij ineffectief en was Van Persie totaal onzichtbaar.

----------------Maduro--------------
--Landzaat-------------------Cocu---
--------------V.d. Vaart------------

Van Basten wisselde in de tweede helft drie keer: Landzaat, Babel en Maduro vielen in voor respectievelijk Van Persie, Van Nistelrooy en Sneijder, waardoor er een viermansmiddenveld ontstond, zoals hierboven afgebeeld. Maduro speelde te kort om iets van te zeggen en Babel heeft alleen wat corners versierd. Landzaat had echter een heerlijke invalbeurt: hij onderschepte fanatiek en verdeelde het spel met veel overzicht. Hij liet zien wel degelijk in staat te zijn iets toe te voegen aan dit Nederlands elftal.

Vooruitzicht
Al met al wist Oranje defensief uit de problemen te blijven, geen moment had ik de indruk dat ze gingen bezwijken onder de af en toe pittige druk van Argentinië. De ontwikkeling van een wankele verdediging in de eerste twee wedstrijden naar een rustig, samenhangend geheel vanavond stemt mij tevreden. Aanvallend was het duidelijk ondermaats, ook omdat de aanvoer vanaf het middenveld gebrekkig was. Het is duidelijk dat er een goede dag van Van Persie, Robben of allebei nodig is om Nederland door een hechte verdediging heen te laten breken.

In de achtste finale is Portugal zondag de tegenstander. Dat had vanmiddag nog grote moeite met Mexico door een doelpunt en een gemiste strafschop tegen te krijgen, verdedigend is het daar niet ongenaakbaar. Portugal heeft wel een team dat qua sluwheid vergeleken kan worden met Argentinië, daarom is het goed dat Nederland zo’n generale repetitie met succes heeft afgelegd. Zondag zijn spelers als Van Bommel (als hij niet voor Landzaat op de bank wordt gehouden) en Robben er weer bij, waardoor we extra aanvallende impulsen kunnen verwachten. Nederland heeft duidelijk kansen om door te stoten naar de kwartfinale.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.