27 May
2007

Filmpremieres van juni 2007

In juni 2007 komen er weer een aantal langverwachte bioscooppremières aan, waaronder enkele vervolgen op succesvolle films. Volgens Lurven.nl springen onderstaande films het meest in het oog. Je hoeft je waarschijnlijk niet te vervelen deze zomer. Lees ook over de filmpremières van mei 2007 als je op zoek bent naar meer leuke films om te bezoeken.

7 juni – Grindhouse: Death Proof

Filmposter Death ProofIn de jaren 70 bestond in Amerika het fenomeen ‘grindhouse’: dat waren bioscopen die zich richtten op het vertonen van B-films vol seks, drugs en/of geweld. Deze films blonken zelden uit in kwaliteit, maar waren toch populair vanwege hun extreme, taboedoorbrekende karakter. In de grindhouses werden vaak zogenaamde ‘double features’ vertoond: twee van deze films direct achter elkaar, waar de bezoeker gewoon bleef zitten voor de tweede film.

Quentin Tarantino en Robert Rodriguez, die al eerder samenwerkten aan films als From Dusk Till Dawn en Sin City, besloten met hun film Grindhouse een ode te brengen aan die vervlogen tijden. Grindhouse is dan ook een dubbele film, bestaande uit het deel Death Proof (geregisseerd door Tarantino) en het deel Planet Terror (Rodriguez), die in Amerika achter elkaar in één bioscoopbezoek vertoond worden. Aangezien wij in Nederland niet bekend zijn met dit fenomeen, heeft men besloten hier de films op te splitsen. Planet Terror zal dan ook later dit jaar pas in première gaan, maar ongetwijfeld zijn er bioscopen te vinden die dan alsnog besluiten beide films direct achter elkaar aan te bieden.

Een film van Tarantino en Rodriquez betekent op voorhand een belevenis. Aan de ene kant kun je dezelfde extremiteiten verwachten als in de grindhouse-films van vroeger met heftige horror, overdreven geweld en vulgariteiten. Aan de andere kant verwacht ik toch ook wel een satirische toonzetting. Death Proof en Planet Terror hebben het in zich om samen een van de grote toppers van de zomer te worden.

7 juni – Cashback

Filmposter CashbackDeze Britse film zal niet groots aangeprezen worden in de media, maar het ziet ernaar uit dat dit stiekem een heel interessante film in de filmhuizen kan worden. Het is een komisch-dramatisch verhaal over slapeloosheid en het omgaan met verveling. Een mix van fantasie, mooie cinematografie en muziek, die veelbelovend is. Laat je niet overdonderen door het PR-geweld van de grote titels deze zomer, maar zoek films als deze zelf op. Het kan zomaar de moeite waard zijn.

13 juni – Ocean’s Thirteen

Filmposter Ocean’s 13Steven Soderbergh stapt voor de derde keer in de regisseursstoel voor een ‘Ocean’s’-film, dit maal Ocean’s 13. Waar vervolgfilms vaak een (gedeeltelijk) andere cast hebben dan het origineel en daarmee veel aan kracht inboeten, keert vrijwel de volledige cast van de eerste twee delen terug voor het derde deel. Daaraan zal het dus niet liggen. Voor Ocean’s Twelve bleek dat geen garantie voor succes: na de heerlijk frisse Ocean’s Eleven viel het vervolg toch danig tegen, mede door een zeer gebrekkig verhaal. Soderbergh gaat nu dus voor de herkansing, maar zonder Julia Roberts. Aangezien haar rol een van de minpunten van de vorige film was, hoeven we dit niet als een nadeel te beschouwen.

Het laat zich raden dat na twee films over een ingewikkeld opgezette roof uitgevoerd door een team van experts, de derde film van eenzelfde concept uitgaat. George Clooney draaft weer op als Danny Ocean, de mastermind van het stel. De sterrencast is natuurlijk de grootste publiekstrekker aan deze film: namen als Brad Pitt, Al Pacino, Matt Damon, Andy Garcia, Bernie Mac en Vincent Cassel doen het altijd goed op een filmaffiche. Hopelijk is het verhaal dit keer beter doordacht en aantrekkelijker dan de vorige keer, zodat we weer écht kunnen genieten van een sluwe, gecompliceerde roof met veel verrassing en humor.

21 juni – Shrek The Third

Filmposter Shrek The ThirdDe animatiefilm Shrek was een gigantische hit. Het onorthodoxe sprookje werd met veel humor verteld en de stemmen van Mike Myers, Cameron Diaz en Eddie Murphy gaven de hoofdpersonages kleur. De animatiestijl was bovendien zeer plezierig voor de ogen, wat Shrek tot een succesvolle film voor alle leeftijden maakte. Shrek 2 deed nauwelijks onder voor zijn voorganger en Antonio Banderas werd succesvol toegevoegd aan de stemmencast als ‘Puss in boots’. Een nieuwe film in deze serie kon dan ook niet uitblijven: Shrek The Third belooft meer van het bekende recept te bieden, verpakt in een nieuw verhaal, met de bekende personages in de hoofdrollen.

De Shrek-films blinken uit in verwijzingen naar andere sprookjes, films, en eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Zolang de makers dat volhouden zal Shrek The Third zeker de moeite waard blijven. Het is natuurlijk wel de vraag of de film nog enige originaliteit te bieden heeft, of dat het concept alleen maar uitgemolken wordt. De makers zal het weinig schelen: Shrek 4 is al in productie en zal in 2010 uitkomen.

28 juni – Die Hard 4.0

Filmposter Die Hard 4.0De Die Hard-films behoren inmiddels tot de klassiekers van de jaren 80/90. Films met een simpel concept die, zonder zichzelf al te serieus te nemen, heerlijk vermaak en cynische humor bieden. Die Hard With a Vengeance, het derde deel, dateert alweer van 1995 en lange tijd zag het ernaar uit dat Bruce Willis niet te porren was voor nog een deel. Toch kruipt hij 12 jaar later wederom in de huid van detective John McClane, die het in de vorige films in zijn eentje tegen halve legertjes aan terroristen moest opnemen en toch maar niet om te leggen was.

Die Hard 4.0, ook wel Live Free or Die Hard genoemd, zal natuurlijk op het bekende recept voortborduren, enigszins aangepast aan de hedendaagse cultuur. In 1995 waren de mobieltjes nog zo groot als courgettes, laat staan dat internet ingeburgerd was. Met een dus wat opgepoetst concept mag regisseur Len Wiseman (Underworld en Underworld: Evolution) gaan proberen om deel 4 net zo te laten aanslaan als de vorige drie. Ik zal zeker in de bioscoop zitten om te zien of hij aan de verwachtingen kan voldoen en of de inmiddels 52-jarige Bruce Willis het nog in zich heeft om de actieheld uit te hangen.

Overige filmpremières

Behalve deze films gaan in juni 2007 ook nog in première:

  • Jesus Camp
  • Premonition
  • Venus
  • de Turkse film Times and Winds (Beş Vakit)
  • de Chinese film Still Life (Sanxia haoren)
  • Irina Palm
  • Lucky You
  • Reprise
  • Copying Beethoven
  • Hostel 2
Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.