3 Jun
2007

Recensie tv-serie: Veronica Mars (USA)

IMDB: Veronica Mars
TVRage: Veronica Mars (USA)
Genre: Detective/ Jongeren/ Comedy
Cast: Kristen Bell, Jason Dohring, Enrico Colantoni, Francis Capra, Percy Daggs III
Looptijd: 42 minuten

Kort: spitsvondige en humorvolle tienermeid Veronica Mars lost grote en kleine detectivezaken op in een Amerikaans stadje met veel problemen.

Introductie

Veronica Mars is een Amerikaanse televisieserie gericht op een betrekkelijk jong publiek. De serie speelt zich af op een highschool, maar is niet alleen voor tieners bedoeld. Gezien de thema’s die in de serie behandeld worden, schat ik de doelgroep op pakweg 15-35 jaar. Niemand die het je kwalijk zal nemen als je de serie kijkt terwijl je buiten deze leeftijdscategorie valt.

De hoofdpersoon

Kristen Bell als Veronica MarsDe serie draait om de tiener Veronica Mars. Ze woont in Californië in het stadje Neptune en gaat naar school op Neptune High. Veronica is een meisje dat een ingewikkeld verleden met zich meedraagt, met daarin enkele onopgeloste mysteries. Haar vader was voorheen de sheriff van het stadje, maar moest aftreden en werd privédetective. Dochterlief heeft grote interesse in dat vak en helpt haar vader regelmatig een handje met allerlei zaken die in het stadje spelen. Daarnaast neemt zij op school zelf opdrachten aan van medeleerlingen die met uiteenlopende zaken op haar afkomen: vermiste personen, gestolen voorwerpen, maar ook ingewikkeldere problemen.

Met haar scherpe geest gaat zij elke aflevering op zoek naar de oplossing van zo’n zaak. Veronica is een intelligente meid die talent heeft voor het detectivewerk. Een aflevering van deze televisieserie wordt bovendien altijd gekruid door snedige opmerkingen van de pittige jongedame.

De omgeving

Het stadje Neptune is bevolkt met vele rijkelui, die binnen het postcodegebied 90909 geconcentreerd zijn, daardoor kortweg de 09-ers genoemd. Het contrast met de minder bedeelden in de stad is groot en daarom is er een flinke kloof tussen rijk en arm. Als je niet bij de ene groep hoort, hoor je meestal automatisch bij de andere. Veronica is daarin echter een geval apart.

Tot voor kort had ze een relatie met Duncan Kane, zoon van een van de rijkste mannen in de stad. Zijn zus Lilly was haar beste vriendin, dus als dochter van een niet bepaald rijke sheriff had Veronica de kloof overgestoken naar de 09-ers. Door omstandigheden die in de eerste aflevering duidelijk worden, wordt de relatie verbroken, waardoor ze ook niet langer in de groep 09-ers geaccepteerd wordt. De armere mensen in de stad moeten haar ook niet, juist omdat de bij die 09-ers hoorde.

Andere personages

De serie steunt op zeer sterke personages. Keith Mars, Veronica’s vader, is een kalme, maar zeer betrokken vader en puike privédetective. Wallace Fennell is een van Veronica’s weinige vrienden waar ze altijd op kan bouwen. Daarnaast leeft ze op wisselende voet met de aanvoerder van een motorbende, Eli “Weevil” Navarro. Behalve Duncan bevat het groepje 09-ers op Neptune High de interessante personages Logan Echolls en Dick Casablancas, twee kleurrijke jongemannen met wie Veronica regelmatige vinnige kwinkslagen uitwisselt. Sowieso hebben alle personages in de serie regelmatig hun komische momenten, die de serie fris en vlot houden.

De serie duurt drie seizoenen en gedurende die tijd worden regelmatig nieuwe personages geïntroduceerd. De makers weten steeds weer met interessante mensen op de proppen te komen, die Veronica’s leefwereld boeiend houden. De verbanden tussen al deze personages, de relaties en gebeurtenissen, vormen dan ook een groot deel van de serie.

Mysteries

Meestal wordt er iedere aflevering een nieuw mysterie ten tonele gedragen, dat dan tegen het einde van die aflevering opgelost wordt. Interessant is dat dit lang niet altijd zo werkt: regelmatig wordt zo’n mysterie veel langer in stand gehouden. Ook lopen er altijd grotere vraagstukken als een rode draad door het hele seizoen, die pas aan het einde van het seizoen een antwoord krijgen.

Daardoor is het sterk aan te raden om geen enkele aflevering te missen. Natuurlijk wordt er aan iedere aflevering kort in beeld gebracht welke kennis uit vorige afleveringen relevant is voor deze (in een ‘Previously on Veronica Mars‘-verslag), maar het is altijd leuker om dit volledig te hebben ervaren. Mocht je toch een aflevering missen, dan is de kans groot dat je deze tv-aflevering kunt downloaden.

Conclusie

Veronica Mars is een lekker verfrissende serie met een redelijk origineel concept. Twee seizoenen lang houdt de serie een hoog niveau. Het derde seizoen zakt dat een beetje in, al is dat nog steeds zeer de moeite waard om te volgen als je de eerste twee ook hebt gezien. Realiseer je dat de serie in Amerika inmiddels van de buis is gehaald en er na drie seizoenen dus geen nieuwe afleveringen zullen volgen.

BNN zendt de serie inmiddels in Nederland uit, dus geïnteresseerden hebben nog tientallen afleveringen te gaan. Mocht je geen zin hebben om dat allemaal af te wachten, dan kun je de serie natuurlijk op DVD kopen of downloaden.

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.