7 Jul
2008

Waar kun je een backup van je bestanden op maken?

Backuppen: de meeste mensen vinden het maar een vervelend klusje. De meeste mensen verzuchten ook “Waarom heb ik het nou niet gedaan?” als hun bestanden verloren gaan door een kapotte of gestolen computer, of een verkeerde verwijderactie. Om je te helpen motiveren om regelmatige backups van je bestanden te maken, zet ik hier een aantal opties voor je op een rijtje.

De diskette

Vroeger, ongeveer ten tijde van de laatste ijstijd, vond men het een goed idee om een belangrijk bestand te kopiƫren naar een diskette en dat een backup te noemen. Immers, als je je originele bestand kwijt was, kon je het vanaf de diskette terug kopiƫren. Als je geluk had. Diskettes zijn zo ongeveer het meest kwetsbare opslagmedium: als je er naar kijkt, doen ze het al niet meer en als je ze aanraakt, vallen ze bijna uit elkaar. Voor de duidelijkheid: vertrouw NOOIT op een diskette!

USB-stick

USB Stick Transformers-stijlTegenwoordig gebruikt bijna niemand diskettes meer om bestanden te transporteren, omdat USB-geheugensticks ingeburgerd zijn. Deze zijn al een stuk betrouwbaarder: er zitten geen mechanische onderdelen in, waardoor ze vele minder gevoelig zijn en dus minder snel kapot gaan. Bovendien zijn ze snel en hebben ze vaak meerdere Gigabytes aan capaciteit, dus kun je er veel bestanden op kwijt.

CD/DVD

Bijna iedere computer heeft ook wel een CD- en/of DVD-brander, soms al een Blu-raybrander. Op deze optische schijfjes kun je ook veel data kwijt, vooral op DVD en Blu-ray. DVD-schijfjes kosten bijna niets meer en zijn dus een zeer goedkoop backup-medium. Het nadeel is dat veel (goedkopere) merken CD’s/DVD’s aan slijtage onderhevig zijn. Als je pech hebt blijven ze maar een half jaar goed, als je geluk hebt meerdere jaren. Al je vertrouwen stellen in die ene backup-CD van zes jaar geleden is dus niet zo’n goed idee. Kopieer echt belangrijke bestanden, zoals digitale foto’s, regelmatig naar een nieuw schijfje en bewaar ze bij voorkeur ook op een ander medium. Voor een backup die steeds gewijzigd wordt, kun je natuurlijk herschrijfbare schijfjes nemen.

Externe harddisk/andere computer

Voor minder dan 100 euro koop je een externe harddisk met honderden GB’s opslagruimte. Ook deze schijven zijn snel, waardoor backuppen je niet veel tijd hoeft te kosten. Het voordeel is ook dat het bewaren van die honderden GB’s je fysiek erg weinig ruimte kost, terwijl een flinke stapel DVD-doosjes wat meer ruimte in kan nemen. Bovendien kun je de schijf desgewenst meenemen en op een andere plek op een computer aansluiten. Ook harde schijven kunnen natuurlijk kapot gaan, dus is het altijd goed om deze methode te combineren met een andere. In plaats van een extra harde schijf kun je ook een andere pc in huis gebruiken als backupserver als je een thuisnetwerk hebt.

Internet

Steeds meer websites bieden gratis opslagruimte aan, die je als backup kunt gebruiken voor je bestanden. Zelfs je Gmail-account kun je met wat werk gebruiken als online backupschijf. De voordelen: je krijgt gratis ruimte, de bestanden staan op een fysiek andere locatie, dus bij brand behoud je je backup en je kunt vanaf iedere computer met een internetverbinding bij je bestanden. Er zijn ook wel wat nadelen aan: je stalt je spullen in feite bij een vreemde, dus weet je nooit zeker wat de beheerders van die gratis opslagruimte met je spullen doen. Ook is het versturen van data via de meeste internetverbindingen niet bijzonder snel en doet je computer er dus een stuk langer over om grote bestanden naar een website te backuppen dan naar bijvoorbeeld een externe harddisk.

Natuurlijk zijn er nog allerlei andere backupmedia te bedenken, maar bovenstaande zijn wel de bekendste. Maak jij al backups? En waar zet jij ze op?

Rubriek: Digitaal

4 Reacties op “Waar kun je een backup van je bestanden op maken?”

Reageer zelf

Leuke usb-stick! Maar wat is een Blu-raybrander?

Blu-ray is de volgende generatie DVD’s. De schijfjes zien er uit als DVD’s, maar kunnen minimaal 25 GB bevatten, ruim 5x zoveel als een normale DVD. Er is wel aparte apparatuur nodig om die data erop te zetten, een blu-raybrander dus. Erg prijzig vooralsnog.

Zelf gebruik ik sinds kort iDrive (http://www.idrive.com/). Het is een online backup systeem dat gratis 2 GB aan ruimte biedt en tegen betaling van 5 dollar per maand zelfs 10. Via een programmatje dat in de achtergrond draait kan je op elk gewenst moment een backup maken, maar je kunt het ook automatisch laten gebeuren. Je kunt de bestanden per stuk terughalen en als er meerdere backups zijn gemaakt, kun je ook een rollback doen.

Ik heb sinds vandaag een externe harde schijf in m’n bezit, eentje van 500 GB die gisterenmiddag nog in het magazien lag van ‘s lands grootste internetwinkel met drie letters.

Vandaag de eerste 7 GB foto’s verplaatst, scheelt me weer wat ruimte op deze laptop.