26 Jul
2007

Wachtwoorden deel 2: waarom geheimhouden belangrijk is

Dit is het tweede artikel in een serie. Deel 1 gaat over de betekenis en werking van wachtwoorden. Deel 3 legt uit hoe en waarom wachtwoorden gekraakt worden. Deel 4 geeft handige tips over wachtwoorden. Deel 5 behandelt het bedenken en onthouden van ingewikkelde wachtwoorden.

Heel veel mensen beseffen niet dat het voor grote problemen kan zorgen als anderen jouw wachtwoord kunnen gebruiken. Daarom wordt er weinig aandacht aan de wachtwoorden besteed. De meeste mensen kiezen wachtwoorden die zeer eenvoudig te raden zijn. Ook hebben velen de slechte gewoonte om wachtwoorden op te schrijven, zodat zij ze niet vergeten. Daardoor ligt het password vaak voor het oprapen voor kwaadwillende personen.

Ieder wachtwoord kan interessant zijn voor anderen

Er wordt geredeneerd: wie wil mijn e-mail nou lezen? Wie zou er nou in mijn huis op mijn computer komen inloggen? Wie zou er nu op mijn Hyves-account willen inbreken? Dit is een enorme onderschatting van de schade die aangericht kan worden met jouw wachtwoord in de handen van een kwaadwillend persoon.

Je wachtwoord is bij voorkeur zeer ingewikkeld te raden en geef je nooit weg aan een ander. Wellicht vertrouw je die ander wel, maar je weet nooit of hij het per ongeluk loslaat aan een derde, of dat er iemand over zijn schouder meekijkt terwijl hij het typt. Houd de verantwoordelijkheid over het geheimhouden dus in eigen handen en laat ook zelf nooit mensen meekijken als je een wachtwoord intypt, net als bij je pincode.

Mogelijke schade door een buitgemaakt wachtwoord

Hackers kunnen kwaad in de zin hebben.Hoewel een kwaadwillende wellicht niet geĆÆnteresseerd zal zijn in de e-mails die jij ontvangt, kan hij met jouw wachtwoord ook e-mails versturen. Deze gaan dan onder jouw naam en adres de deur uit, dus de ontvanger zal jou verantwoordelijk houden. Dit wordt bijzonder vervelend als de kwaadwillende besluit om bedreigingen, laster, racistische taal, spam en andere ongein te versturen.

Er zijn voorbeelden bekend van relaties die per mail beƫindigd werden zonder dat de afzender dat zelf wist, politici die bedreigd zijn vanaf e-mailadressen van onschuldige burgers etc. En wil jij de anti-terreurdienst op je stoep omdat een of andere grapjas verdachte mailtjes vanuit jouw account verstuurt? Laat daarom nooit de mogelijkheid open dat iemand jouw e-mailaccount binnenkomt.

Datzelfde geldt voor iedere digitale omgeving. Je Hyves-, Myspace- of Second Life-account of persoonlijke homepage kan helemaal volgezet worden met bovengenoemde ongein en je reputatie danig schaden. De software op je computer kan beschadigd of verwijderd worden, net als je bestanden en foto’s als een ongewenste bezoeker of inbreker je pc binnendringt.

Een veilig wachtwoord

Een wachtwoord is pas veilig als het puur en alleen bij jou bekend is en op geen enkele manier door anderen te achterhalen is. Je schrijft het nergens op maar onthoudt het, je laat niemand meekijken als je het intypt en vertelt het al helemaal niet door aan anderen. Ten slotte is het zodanig ingewikkeld, dat niemand het handmatig of automatisch kan raden. In deel 3 van deze serie leg ik uit hoe wachtwoorden achterhaald worden.

Er zijn verschillende trucs om een zeer ingewikkeld te kraken wachtwoord te ontwerpen, dat desondanks heel eenvoudig te onthouden is. Ik doe in deel 5 van deze serie uit de doeken doen hoe ik wachtwoorden als ‘7Q8F0><J.71d’ moeiteloos onthoud.

Rubriek: Digitaal

Reageren is momenteel niet mogelijk.