11 Oct
2007

11 tips om geen wachtwoordmaagd meer te zijn

Dit is deel 4 in deze serie. Deel 1 gaat over de betekenis en werking van wachtwoorden. Binnenkort het vijfde en laatste deel in deze serie, over het ontwerpen en onthouden van ingewikkelde wachtwoorden. Deel 2 gaat over schade die anderen kunnen aanrichten met jouw wachtwoord. Deel 3 gaat over de motieven en methodes van wachtwoordkrakers. Deel 5 behandelt het bedenken en onthouden van ingewikkelde wachtwoorden.

Als je totaal geen aandacht besteedt aan je wachtwoorden, mag je je bij deze wachtwoordmaagd noemen. Dat kan simpel verholpen worden.

Eenvoudige tips

Een paar tips op een rijtje om je wachtwoorden veilig te houden:

 1. Schrijf nóóit wachtwoorden op!
  Briefjes en documenten worden nu eenmaal makkelijk gevonden.
 2. Houd bankzaken gescheiden.
  Gebruik altijd een uniek wachtwoord voor je bankzaken. Als iemand je mailaccount kraakt, wil je niet dat hij ook meteen je bankzaken creatief kan regelen.
 3. Geen wachtwoorden recyclen.
  Gebruik bij voorkeur allemaal verschillende wachtwoorden, zodat men met het kraken van één wachtwoord nooit verder komt met je andere digitale omgevingen.
 4. Wijzigen na uitlenen.
  Wanneer je niet anders kunt dan je wachtwoord aan een ander geven, bijvoorbeeld omdat je zelf geen internet bij de hand hebt en toch de inhoud van een e-mail nodig hebt, wijzig dan bij de eerstvolgende gelegenheid direct je wachtwoord. Daarmee minimaliseer je het risico.
 5. Ingewikkelde wachtwoorden.
  Bedenk wachtwoorden die zeer moeilijk te raden zijn en haast onmogelijk te kraken. Te veel mensen kennen de naam van je partner, kind of huisdier.
 6. Ontwerptrucs.
  Gebruik slimme trucs om ingewikkelde wachtwoorden te ontwerpen en toch zonder moeite te onthouden. Hierover meer in deel 5 van deze serie.
 7. Nooit doorvertellen.
  Geef nooit zomaar iemand je wachtwoord, ook niet als je gebeld wordt door ‘de helpdesk’ met het verzoek je wachtwoord even te geven. Als iemand jouw wachtwoord nodig heeft om een echt probleem voor je op te lossen, zorg dan dat je er zelf bij bent om het (afgeschermd) in te typen.
 8. Geen geheime vraag.
  Maak geen gebruik van de geheime vraag, dat is een zeer onveilig systeem. Wanneer je hem toch gebruikt, kies dan een vraag en antwoord die alleen jijzelf kent en die niemand op de gok zou kunnen raden.
 9. Laat niemand meekijken.
  Typ wachtwoorden bij voorkeur als er geen anderen bij zijn, of scherm je handen af met je lichaam als je typt. Je laat toch ook niemand meekijken als je je pincode intoetst? (Of wel, maar dan ben je ook niet zo slim bezig)
 10. Wijzig regelmatig je wachtwoord.
  Hoe langer je hetzelfde password houdt, hoe groter de kans dat het achterhaald wordt door een ander. Op sommige systemen is regelmatig wijzigen verplicht, maar schrijf anders op een datum in de toekomst een herinnering in je agenda. Het lijkt veel werk, maar kan veel ellende voorkomen, zoals je in deel 2 van deze serie kon lezen. Ook hoeft het niet ingewikkeld te zijn, daarover later meer.
 11. Stap over op papier
  Als deze tips nou écht allemaal te hoog zijn gegrepen voor je, dan kun je nog altijd terug naar het stenen tijdperk. Gooi je computer uit het raam en werk voortaan alleen nog maar met papier. Daarvoor heb je geen wachtwoorden nodig, dus kunnen ze ook niet gestolen of gekraakt worden…

In het laatste deel van deze serie leer je hoe je ingewikkelde wachtwoorden kunt maken en deze toch eenvoudig kunt onthouden.

Rubriek: Digitaal

2 Reacties op “11 tips om geen wachtwoordmaagd meer te zijn”

Reageer zelf

Handig!

gr,
Remco

johnyboy

hahahah, pc uit het raam gooien en overgaan op papier…..grappig
Bovendien, alles op blaadjes schrijven wordt ook slordig wat je ook makkelijk uit het oog verliest;)