17 Jun
2007

Mesothelioma en Google Adsense: het geheim

Mesothelioom (mesothelioma in het Engels) is een heel vervelende ziekte. Het is een zeldzame vorm van kanker die voornamelijk door blootstelling aan asbest (asbestos in het Engels, ook goed om te weten) wordt veroorzaakt, waarbij zich een tumor vormt aan de longvliezen of het buikvlies. Een nare aandoening dus, maar totaal niet gerelateerd aan internet of computers. Hoe weinig deze beroepsziekte ook voorkomt, de term mesothelioma blijkt toch een bijzonder fenomeen te zijn op internet en dan met name in combinatie met advertentiediensten als Google Adsense. Hoe zit dit nu precies?

In het kort

Simpel gezegd is mesothelioma een zeer waardevolle zoekterm voor adverteerders op internet. Zij zijn soms schijnbaar bereid om flink te betalen om een bezoeker op hun website te krijgen. Sommige mensen proberen daarvan te profiteren door die advertentiecentjes op te strijken en bij wijze van spreken slapend geld te verdienen.

Google Adsense

Voor wie niet weet wat Google Adsense is: dat is een manier om snel rijk te worden. Althans, dat beweren sommige mensen. Hoe werkt dat dan? Wanneer je een website of weblog hebt, kun je je inschrijven bij Google Adsense. Je krijgt dan HTML-code om in je site op te nemen. Vervolgens toont Adsense in een of meerdere blokken op jouw site advertenties. Elke keer dat iemand dan op je advertenties klikt, ontvang jij bijvoorbeeld enkele centen op je Adsense-tegoed.

Veel bezoekers kan veel kliks opleveren en vele kleine centjes maken grote bedragen. Adsense wordt op zich door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt en is een mooi systeem. Lurven.nl gebruikt het zelf ook om de kosten van de webhosting te dekken.

De sleutel tot het mesotheleoma-verhaal is dat de opbrengst per klik zeer uiteenloopt, afhankelijk van de adverteerder en het onderwerp. Sommige onderwerpen leveren je misschien 1 of 2 cent op per keer dat er iemand op een advertentie klikt, andere onderwerpen leveren per klik soms meerdere dollars op.

Het mooie van Google Adsense is dat de advertenties toegepast worden op de tekst van je website. Heb je een website over auto’s, dan krijg je advertenties van andere auto-gerelateerde websites. Het is natuurlijk voor adverteerders alleen wenselijk dat iemand op de advertentie klikt, die ook geïnteresseerd is in wat hij te zien krijgt. De maker van de site waarop geadverteerd wordt, kan dus niet zelf bepalen welke advertenties vertoond worden!

Zoekwoorden

Mensen die beweren snel rijk te kunnen worden met adsense, zoeken uit welke zoekwoorden precies de hoge bedragen opleveren. Het schoolvoorbeeld van dit moment is dus het woord mesothelioma. Vermoedelijk zijn er enkele bedrijven die op hun website zeer dure diensten verkopen die verband houden met deze ziekte. Zo schijnen ‘mesothelioma lawyers’ tegenwoordig bij de vleet aangeboden te worden, wat weer vreemd is gezien de zeldzaamheid van de ziekte.

Dan moeten zij echter wel bezoekers op hun site krijgen. Via Google Adsense adverteren zij hun website op andere sites zodra daar relevante termen genoemd worden. Mogelijk is de onderlinge concurrentie tussen die adverteerders erg hoog, waardoor zij tegen elkaar moeten opbieden voor de advertentieposities op andere sites.

Daardoor lopen de bedragen die zij bieden enorm op. Er wordt beweerd dat de term mesothelioma tot enkele tientallen dollars per klik op zou leveren! Natuurlijk trekt dat de nodige goudzoekers.

Uitbuiten van het woord mesothelioma

Handvol dollarsOm deze advertenties op hun site vertoond te krijgen en dus te kunnen profiteren van de hoge klikopbrengsten, maken deze mensen compleet nieuwe sites die over mesothelioma gaan. Let wel: de ziekte zelf interesseert ze geen moer, de slachtoffers ervan evenmin. Het gaat hen puur om het woord zelf.

Ze creëren dus een website en plaatsen er teksten op die over de ziekte gaan. Google Adsense kijkt automatisch welke woorden van toepassing zijn op de tekst, kiest de advertenties erbij uit en plaatst deze op de site. Aangezien het woord mesothelioma en aanverwanten (zoals het bovengenoemde asbestos) dan veel op zo’n site voorkomen, koppelt Adsense daar de juiste advertenties aan.

Vervolgens proberen deze webmasters zoveel mogelijk bezoekers naar hun site te leiden die op zoek zijn naar informatie over mesothelioma. Omdat de tekst op hun site nu niet bepaald informatief is, zullen deze mensen al snel doorklikken op een interessant ogende link en daarmee vele dollars in het laadje brengen.

Conclusie

Dit alles ziet eruit als een sluwe methode om makkelijk aan geld te komen. Er wordt niets illegaals gedaan, maar het bouwen van een website vol met non-informatie staat nu niet bepaald hoog op de ethische ladder, zeker als het ook nog eens een zeer nare ziekte betreft.

De fabeltjes over de torenhoge klikopbrengsten zijn moeilijk te bevestigen: het lijkt onwaarschijnlijk dat er daadwerkelijk tientallen dollars voor één klik betaald worden, als via Adsense normaliter opbrengsten tussen de 2 en 20 dollarcent het meest voorkomen. De adverteerder zal zijn investering terug willen zien en lang niet iedere advertentieklikker zal het product aanschaffen. Het feit dat er toch heel wat mensen op deze manier hun geluk beproeven, betekent naar mijn idee in elk geval dat er een kern van waarheid in zal zitten.

Mocht jij ervaring hebben met dergelijke sites, plaats dan gerust een reactie met je bevindingen.

Rubriek: Internet

3 Reacties op “Mesothelioma en Google Adsense: het geheim”

Reageer zelf

Goeie uiteenzetting. Er zal inderdaad wel een kern van waarheid inzitten. Het is nu eenmaal zo dat het ene woord 1 cent waar is bij Adsense en het andere woord 2,50 dollar per klik opbrengt. De mesothelioma-link stond er trouwens niet bij in je Google’ad’s 😉 Of was dat niet de bedoeling? 😉 Hoop dat die anderen ook wat opbrengen. Zelf heb ik sinds een paar weken ook Adsense op m’n log gezet en ik moet zeggen, het is geen jackpot, maar zoals je zelf al aangeeft, het wordt vanzelf 100 dollar… 🙂 Wel echt ingenieus bedacht door Google…

Alleen jammer dat Google geen reclames voor mesothelioma op je siteplaatst 😛

Wel kunnen we klikken op links voor “het geheim” en afvalle en vertelt google hoeveel geld je wel niet kunt verdienen met google adsense.

Maar toch leuk geprobeerd 😛

Dat was van tevoren te verwachten hoor. Adsense doet op Nederlandse sites alleen aan Nederlandse advertenties en mesothelioma is nu eenmaal een Engels woord.