23 Jun
2006

Opera: zoals Internet Explorer had moeten zijn

“Een browser is een browser, Internet Explorer (IE) voldoet toch prima?” Een veelgehoorde reactie van de gemiddelde internetgebruiker. Veel mensen hebben toch al kennisgemaakt met het veiligere Mozilla Firefox. Er is echter nog een alternatief: Opera, sinds deze week in versie 9.00. Opera is minder interessant voor de internetter die geen ‘gedoe’ en geen extra functionaliteit wil, maar wie openstaat voor een verbetering van zijn websurfervaring, doet er goed aan om in elk geval eens Opera te proberen. Opera biedt van oudsher allerlei voordelen boven IE en blijft zijn functies uitbreiden.

Opera biedt veel functies die voor mij het browsen versnellen, versoepelen en prettiger maken. Behalve een iets betere wereld haal ik geen winst uit extra Opera-zieltjes. Ik zal hier (uit puur altruïsme) de voordelen die ik in het programma zie uiteenzetten.

Basis
Opera is bij versie 9.00 aangekomenOpera heeft een aantal functies die bij sommigen al bekend zijn omdat ze door IE of andere browsers slim zijn gekopieerd. In plaats van losse vensters in Windows (en dus je taakbalk) levert iedere website een tabblad op binnen het enkele Opera-venster. Dit zorgt voor veel meer overzicht, je hebt in een oogopslag al je sites bij elkaar staan en je kunt ze met één klik minimaliseren. Je kunt overigens zelfs het hele Opera-venster minimaliseren naar de System Tray (de rij icoontjes naast de Windows-klok) met de toetsencombinatie Control-H, leuk als je een tijd niet hoeft te browsen maar het toch open wilt houden op de achtergrond, bijvoorbeeld voor een download.

Opera heeft ook al jaren een goede ingebouwde popup-blocker, die telkens weer verbeterd wordt. Dit is een slimme blocker: hij begrijpt in het algemeen welke popups wel en niet gewenst zijn en laat functionele popups, die sommige sites gebruiken, dan ook gewoon door. Een popup-blocker zorgt natuurlijk voor meer veiligheid bij het internetten, maar daarnaast peinst Opera er niet over om onveilige elementen in een website klakkeloos te openen. Simpel gezegd komt het erop neer dat je met Opera veilig bent tegen kwaadaardige scripts in sites, een bron van bijvoorbeeld veel spyware.

That’s an amazing discovery Mike!
“Maar wacht, er is meer!” Opera bulkt van de handige functies, ontworpen met de gebruiker in het hoofd, je moet alleen bereid zijn om ze even te zien. Vaak gaat het om functies die je nooit bedacht had bij het internetten, maar als je ze eenmaal hebt, wil je ze niet meer kwijt. Ik noem een paar voorbeelden:

  • Automatisch opslaan bij afsluiten: Opera kan, wanneer het programma wordt afgesloten, voor je onthouden welke websites je geopend had en deze bij het starten weer direct voor je tonen. Je raakt niet meer kwijt op welke sites je bezig was.
  • Herstellen gesloten pagina’s: In IE klikte ik met grote regelmaat per ongeluk een venster weg, waarna ik de site weer moest gaan opzoeken,. Opera onthoudt een soort prullenbak met laatst gesloten tabbladden. Per ongeluk wegklikken is geen probleem meer: je klikt op de prullenbak en op de site die zojuist verdwenen is en je kunt verder gaan waar je was.
  • Snelheid: Opera rendert de pagina’s naar mijn idee sneller dan IE. Niet alleen je internetverbinding, maar ook de browser bepaalt hoe snel een pagina op je scherm staat. Ingewikkeld opgebouwde pagina’s duren langer. Opera beperkt het browsergedeelte tot een minimum, zodat je ook met een supersnelle internetverbinding nog tijdwinst kunt boeken. Naast het sneller opbouwen van het scherm kan Opera zojuist bezochte pagina’s in zijn eigen geheugen te bewaren. Met Back of Forward staat de pagina er dan direct.
  • Inzoomen: met Opera kun je snel in- en uitzoomen op een pagina. Waar IE je alleen de lettergrootte laat op- en neerschroeven, kun je met Opera simpel de volledige pagina op je scherm in stapjes uitvergroten of verkleinen. Heel handig als niet alleen de letters, maar ook de plaatjes en andere elementen net wat te klein zijn.
  • Downloads hervatten: Als Opera of de pc tijdens een download wordt afgesloten, gaat Opera de eerstvolgende keer dat het start gewoon verder met de download vanaf de plek waar het was gebleven, het bestand hoeft dus niet opnieuw van het begin af aan gedownload te worden.
  • Mouse gestures: je kunt in Opera bijzondere muisgebaren gebruiken om de browser te bedienen. Voorbeeld: Rechterklik-linkerklik achter elkaar staat gelijk aan op de Back-knop klikken. Je hoeft dan de cursor niet eerst naar die knop te brengen, dat maakt het browsen ook weer sneller. Leer deze Mouse gestures uit je hoofd en boek tijdwinst.

Recente aanwinsten
Met versie 9.00 heeft Opera weer aardige functies toegevoegd. Als je nu met de muiscursor boven een tabblad gaat hangen, krijg je een klein plaatje te zien (tab preview) van de inhoud van dat tabblad. Meer overzicht zonder een tabblad te moeten openen dus. Verder heeft Opera nu een ingebouwde bittorrent-functie. Bittorrent is een populair peer-to-peer-medium op dit moment, de daarbij gebruikte torrent-bestanden kan Opera nu dus zelf openen, zonder dat je daar externe software voor nodig hebt.

Een zeer nuttige toevoeging is dat je nu per site aparte instellingsvoorkeuren van Opera kunt aangeven. Stel nu per site in of deze, ondanks de algemene instellingen, toch popups mag openen, of geen java(-script), geluid, Flash e.d. mag gebruiken (handig om knipperende of irritante elementen uit te zetten en te laten).

Opera is zo uitgebreid als je het zelf wilt maken. Veel functies van Opera zijn in Firefox wel te krijgen, maar alleen door extensies te installeren. Opera heeft nog veel meer grote en kleine mogelijkheden die ik hier niet noem, misschien zit daar nog wel iets bij dat voor jou prettig werkt. Ik kan alleen maar adviseren: download Opera, probeer het een paar dagen uit en als het je niet bevalt, is de de-installatie weer net zo simpel.

Rubriek: Internet

Reageren is momenteel niet mogelijk.