1 Oct
2007

Grappige en opvallende namen

Namen blijven me fascineren. Eerder schreef ik hier al over de echte namen en artiestennamen van beroemde mensen, die soms erg verrassend kunnen zijn. Maar ook de echte namen van willekeurige mensen zijn soms, toevallig of niet, zeer opmerkelijk. Een voetballer van Ajax sprak ooit in een interview de zin: “Onder Beenhakker hebben we nu de goede voet ingeslagen.” In zo’n context krijgt zo’n naam helemaal een extra dimensie.

In de talkshow van Jay Leno zat een tijdlang een item waarbij kijkers rare trouwadvertenties hadden ingestuurd. Dan werd er bijvoorbeeld melding gemaakt van de trouwerij tussen John Hugh en Patricia Weena. De naam van het stel werd daardoor in Amerika Hugh-Weena, wat toch verdacht veel lijkt op ‘huge weener’ (reusachtige worst). Dat leverde dus wekelijks een aantal komische namencombinaties op.

Zo vertelde iemand mij ooit deze volgens hem waargebeurde anecdote. Mevrouw Mien Jeuke trad in het huwelijk met meneer Billekens, waardoor zij effectief Mien Billekens-Jeuke kwam te heten. Zelfs via Google wordt melding van dit verhaal gemaakt door enkele mensen.

Er blijkt ook een echtpaar Wolff-Schaap te bestaan of hebben bestaan. Erg gewaagd en ik krijg nu een heel ander beeld bij het gezegde met die twee dieren. Meneer en mevrouw Gulden-Piek zitten vast niet op zwart zaad. Bij het echtpaar Grotepunt-Borsten hoef ik vast geen vergelijking te maken, evenals het stel dat Pik-Uijtenbroek heet. Ik vraag me ook af of die allemaal toevallig bevriend zijn met het echtpaar Plat-Van Boven.

Deze namen vond ik allemaal op de site van Jan de Vries (wat zelf dan weer geen bijzondere naam is), die een verzameling opvallende namen met ons deelt. Ik kan bijvoorbeeld wel lachen om zuster Arts, kapper Kaal, vishandel Baarsjes, specialist asbestverwijdering Leeflang, enzovoorts.

Ik ben ook benieuwd op welke dag SGP-raadslid Zondag dan wél werkt, want zondag hoort toch vrij te zijn? Bij uroloog Wringer weiger ik uit principe langs te gaan, net als occasionverkoper Geenjaar. En zou bordeelhouder Pijpers voorbestemd zijn geweest voor die line of work, net zoals mevrouw Carrière alleen maar personeelsadviseur kon worden?

Taaltechnisch gezien is secretaris VONK van de KNOV natuurlijk briljant. Mevrouw Broek-Riem van de afslankclub verdenk ik echter van naamgericht trouwen ten behoeve van haar bedrijf.

Er staan honderden van deze combinaties op die site van Jan de Vries, ik raad je van harte aan om er eens een kijkje te nemen als je je verveelt of gewoon even iets leuks wilt lezen. Bij mij gaat hij in elk geval mooi tussen de boeiende bookmarks, met dank aan deze enthousiaste verzamelaar.

Rubriek: Taal

3 Reacties op “Grappige en opvallende namen”

Reageer zelf

Wat een eer voor mijn verzameling. Aardig dat je schrijft dat mijn eigen naam “zelf dan weer geen bijzondere naam is”. Als liefhebber van zelfspot zeg ik altijd dat ik de minst originele nederlander ben.

Je naam zou je ook bijzonder onorigineel kunnen noemen, wat hem dan toch een beetje bijzonder maakt 😉

BORRING