11 Jul
2007

Complete samenvattingen van films lezen op IMDb

IMDb kondigde vandaag de introductie van IMDb Synopsis aan. Dat betekent dat vanaf nu ook volledige tekstsamenvattingen van films te lezen zullen zijn. Daarmee krijgt de gigantische filmdatabase een belangrijke uitbreiding. Op de overzichtspagina van een film vind je de samenvatting in de linkerkolom onder het kopje ‘Plot and Quotes’ bij de link ‘Plot synopsis’.

De Internet Movie Database (IMDb) is de grootste website over films. IMDb bevat een schat aan informatie over zo goed als alle films die ooit uitgebracht zijn en alle personen die aan die films hebben meegewerkt. Tot voor kort kon je echter over de inhoud van een film alleen een korte inleiding lezen, die niets over de voortgang van de film verklapte. Daar komt nu dus verandering in.

Antwoorden op je filmvragen

Voor veel vragen over een film kun je op IMDb terecht: welke acteur speelde er ook al weer in? Uit welk jaar is de film? Wie regisseerde hem? Hoe lang duurt hij? Hoe goed wordt hij door het publiek gewaardeerd? Nu kun je dus ook antwoord vinden op inhoudelijke vragen over films.

Waar ging die film ook al weer over? Of: hoe liep hij ook al weer af? Of: wat was de kleur van die auto? Om maar wat te noemen. Hoe vaak komt het niet voor dat je weet dat je een film gezien hebt, maar niet op bepaalde details of gebeurtenissen uit die film kunt komen? Voor dat soort gevallen is het een uitkomst om dat snel even bij de film te kunnen opzoeken.

Samenvattingen van Films op IMDb

Omdat de samenvattingen natuurlijk veel spoilers bevatten (ze geven het volledige verhaal weg), zou ik aanraden om een samenvatting alleen te lezen als je de film al gezien hebt, maar voor hele luie mensen die niet anderhalf uur of meer willen uittrekken om de film te kijken, is zo’n geschreven samenvatting ook een optie om te ontdekken waar een film over gaat.

Niet alle films direct

In het begin zul je bij veel films helaas nog geen samenvatting tegenkomen: ze worden grotendeels toegevoegd door de geregistreerde leden, zoals zoveel van de gegevens van IMDb. Het zal dus wat tijd kosten voordat het grootste deel van de films voorzien is van een (goede) samenvatting. IMDb noemt als voorbeeld al de nieuwe samenvatting van The Matrix, maar ook films als The Godfather, Star Wars en zelfs Ratatouille, dat hier nog uit moet komen, zijn al voorzien van een samenvatting. Vermoedelijk zullen de bekendste films binnen korte tijd bijna allemaal samengevat te lezen zijn.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.