12 Aug
2007

Recensie The Illusionist (USA, 2006)

Kort verslag: Een sterk verhaal in een saus van heerlijke beelden en sfeervolle muziek.

Er worden weinig films over goochelaars gemaakt, maar in 2006 produceerde Hollywood opeens twee grote films over dat thema. Toch zijn het goochelen en het tijdperk vrijwel het enige dat The Illusionist overeen heeft met die andere film, The Prestige.

Het verhaal

The Illusionist speelt zich af in Wenen, rond het jaar 1900. Edward Norton speelt Eisenheim the Illusionist, de goochelaar waar dit verhaal om draait. Het verhaal wordt echter verteld vanuit het perspectief van politie-inspecteur Uhl, gespeeld door Paul Giamatti (Man on the Moon, Lady in the Water).

Het is belangrijk om vanaf de eerste seconde goed op te letten, want de film wordt niet geheel chronologisch verteld. Grotendeels volgen de gebeurtenissen elkaar wel in de juiste volgorde op, dus veel hoef je daar niet in te puzzelen, maar je aandacht is wel vereist.

Edward Norton en Paul GiamattiHet verhaal is een van de sterke punten van deze film. Het is een heel mooi drama dat goed opgebouwd wordt en op de juiste momenten de nodige spanning kent. De lengte van de film was precies goed naar mijn smaak en de ontknoping kwam dan ook op het juiste moment.

De spelers

De hoofdrol is dus voor Edward Norton, die een prima prestatie neerzet. Zijn tegenspeler Paul Giamatti speelt echter minstens zo overtuigend zijn rol als inspecteur en dat optreden draagt de film eigenlijk. Giamatti is een acteur die bij het grote publiek niet echt bekend is, maar heeft een aantal sterke rollen op zijn naam staan en weet iedere keer weer te overtuigen.

De grote bijrollen zijn voor Jessica Biel en Rufus Sewell. Sewell speelde al eerder statige edellieden en een dergelijke rol is hem dan ook op het lijf geschreven. Logisch dat hij gecast is als kroonprins Leopold. De eerdere rollen van Biel hebben een hoog we-kiezen-haar-omdat-ze-mooi-is-gehalte, maar in The Illusionist heeft ze een behoorlijke karakterrol en ze zet Sophie heel aardig neer. Al met al weet de cast goed te overtuigen.

Beeld en geluid

Jessica Biel en Rufus SewellDe film is een juweeltje voor de zintuigen. Het verhaal kent de nodige romantiek en de prachtige omgevingen waarin de film opgenomen is, ondersteunen dat. De beelden zijn met veel liefde geschoten, wat meteen een ander pluspunt van de film is. De omgevingen, het licht, de kleuren, de kleding en accessoires: alles sluit precies op elkaar aan. Het is een genot om naar te kijken. De meeslepende muziek is daar goed bij gekozen. Ik had geen enkele moeite om me binnen enkele minuten honderd jaar in het verleden te wanen.

Er zijn wel enkele special effects gebruikt in de film, maar deze hebben op geen enkele manier de overhand en zijn mooi in het verhaal verwerkt. Het is moeilijk voor te stellen dat dit pas de eerste grote productie is van regisseur Neil Burger, hij brengt de film alsof hij dit al jaren doet.

Conclusie

Vergelijk The Illusionist vooral niet met The Prestige, ondanks de overeenkomst in het goochelen. Dit is werkelijk een totaal andere film die evengoed de nodige kwaliteit bevat. Voor een goed drama met wat romantiek in een fatsoenlijk tempo zit je bij The Illusionist goed. De prachtige beelden en mooie muziek voegen daar nog eens iets extra’s aan toe.

Oordeel: 8+/10

IMDB: The Illusionist
Soort film: Drama/Thriller
Cast: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel, Rufus Sewell
Regie: Neil Burger
Looptijd: 110 minuten
Bios/DVD: DVD

Is The Illusionist iets voor jou?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.