21 Jul
2007

Dosko ’32 – PSV oefenwedstrijd voorbereiding 2007-2008: 0-10

Het trainingskamp van PSV in Oisterwijk werd vandaag afgesloten met de oefenwedstrijd tegen Dosko ’32 uit Duizel, een amateurclub die uitkomt in de derde klasse. Wosko naar Dosko, dat moest natuurlijk wel een verslag en analyse van deze wedstrijd opleveren! De sfeer in Duizel was prima en de organisatie om de wedstrijd heen was netjes in orde. Jammer dat het parkeerterrein een ware fuik was waar de auto’s slechts druppelsgewijs konden vertrekken, maar de route daarna werd goed vrijgehouden van voetgangers om de doorstroom te bevorderen.

Scoreverloop

0-1 Bakkal – vrijgespeeld in de 16, schot laag in de hoek.
0-2 Afellay – kappen naar linkerbeen en van 16 meter geschoten, licht van richting veranderd.
0-3 Lazovic – intikker via keeper na terugleggen van opgekomen Zeefuik.
0-4 Lazovic – slechte uittrap van keeper opgevangen, zelf op snelheid man voorbij en langs keeper getikt.
0-5 Aissati – aannemen in de 16, man uitspelen, keeper foppen en inschieten.
0-6 Lazovic – schiet op keeper en tikt rebound in, na lage inspeelpass van Marcellis.
0-7 Koné – eentweetje met Zeefuik, schiet vanaf rechts in met links.
0-8 Aissati – aanname op het middenveld, draaien, man uitkappen en laag schieten van buiten de 16.
0-9 Lazovic – aannemen en inschieten na opstomen, draaien en breedleggen van Aissati.
0-10 Koné – komt op vanaf middenveld, combineert met Lazovic en tikt rechts langs de keeper.

Dosko ‘32 tegen PSV

Opstellingen PSV

------------Gomes-------------
Kromkamp-Addo-Salcido-Rajkovic
----Afellay--------Simons-----
------------Bakkal------------
-Mendez------Reis-------Perez-

Tweede helft:

---------------Roorda--------------
Marcellis-Da Costa-Alcides-Rajkovic
------Feher----------Zonneveld-----
---------------Aissati-------------
-Zeefuik-------Lazovic-------Koné--

Eerste helft

Het was goed te merken dat dit voor PSV de vierde wedstrijd in een week tijd was, want veel spelers oogden wat vermoeid en minder scherp. De ruststand van 0-2 was daarom niet zo verrassend: het fitte team van Dosko ’32 bood in de eerste helft fysiek goed tegenstand en met de uitblinkende keeper Mark Beentjes wisten zij voor de rust de schade tot twee tegengoals te beperken. Tegen een PSV dat met 6 a 7 mogelijke basisspelers op het veld stond, is dat een mooie prestatie.

Het duurde zelfs ruim een half uur voordat PSV de score opende. Daarvoor had PSV al een kleine 20 pogingen op doel gewaagd, die grotendeels op de keeper stuitten. Dosko ’32 stelde daar één kans tegenover toen de linkerspits alert een bal oppikte en meteen maar op goal poeierde. Met name Bakkal, Afellay en Reis kregen of creëerden meerdere kansen. Bakkal wist een prachtige kans die hem door Perez werd geboden om zeep te helpen. Na de 0-1 schoot Simons nog keihard op de lat.

PSV speelde 4-3-3 met de punt naar voren. Reis werd als een diep aanspeelpunt ingezet, met Bakkal daar als aanvallende middenvelder achter. Deze dook dan ook vaak naast Reis op of passeerde hem en was veelvuldig in het strafschopgebied te vinden. De vleugelspelers boden zich aan de zijlijn aan als de bal op de helft van PSV was, maar tijdens een aanval trok Perez meestal naar binnen en kwam Rajkovic achter hem langs om de vleugel te bemannen. Dat werkte erg goed, de linksback had veel balbezit en gaf een aantal keer goed voor. Perez zelf stichtte af en toe gevaar in de korte combinatie.

Perez kopt de balMendez op rechts trok ook af en toe naar binnen, maar met name als het spel op links lag. Zelf ging hij als rechtspoot eerder buitenom voor de voorzet, waardoor Kromkamp minder de kans kreeg om achter hem langs te komen. Voor de verdediging speelden Afellay en Simons als verdedigend blok. Hierbij had Simons iets meer aanvallende impulsen dan we van hem gewend zijn en liet Afellay zien ook als balveroveraar zijn mannetje te staan. Opvallend was dat vrijwel iedere aanval begon bij Afellay in de opbouw. De jonge middenvelder strooide met heerlijke passes, kort en lang en was een van de weinige spelers die echt tempo in zijn spel legde.

Salcido was van de twee centrale verdedigers degene met de rol van opbouwer. Hij schoof vaak door en stoomde regelmatig mee op naar voren, waar hij een paar goede kansen kreeg.

Tweede helft

Na rust leken de spelers van Dosko ’32, ondanks meerdere wissels gedurende de tweede helft, toch op conditie het onderspit te delven, want PSV nam snel afstand en wist wederom de dubbele cijfers te halen. Daarbij stelde Dosko in de tweede helft ook een nieuwe keeper op. De hardwerkende Lazovic mocht al snel scoren en maakte er in totaal 4, al hadden dat er ook 8 kunnen zijn gezien de kansen die hij kreeg.

Hoewel het tempo van PSV nog steeds vrij laag lag, scoorde het elftal nu aan de lopende band. En passant werden er ook nog heel wat kansen gemist. Een mooi moment was de omhaal van Lazovic, die helaas vanwege buitenspel werd afgekeurd. Dit gebeurde na een combinatie die hij zelf had opgezet nadat hij op de middenlijn de bal had opgehaald. Zowel Koné, Aissati als Lazovic misten een enorme kans, waarvan de laatste zelfs voor een lege goal.

Met tien nieuwe spelers was het spelbeeld opeens heel anders. PSV gebruikte veel minder de vleugels en de diepte en combineerde met name door het centrum, met Lazovic en Aissati als de aanjagers. Feher en Zonneveld waren nu het defensieve blok op het middenveld, waarbij Zonneveld zich profileerde als de speler met het overzicht en de pass, al was dit in mindere mate dan Afellay in de eerste helft. Rajkovic kwam nu minder op over links en Marcellis over rechts juist wat meer.

Koné en Zeefuik trokken dus maar vaker naar binnen en waren daar dan ook gevaarlijker. Beide spelers zijn in feite centrumspitsen en dat was aan hun spel te zien, al leverde Zeefuik over rechts een goede assist op Lazovic bij de 0-3. Achterin was Da Costa nu de centrale verdediger die het meeste opbouwde, hij verstuurde ook een aantal goede lange passes.

Verdedigend is PSV weinig op de proef gesteld, omdat de ballen vaak al op het middenveld veroverd werden. Roorda kreeg de grootste kans tegen en moest met moeite redden op een inzet van Dosko-zijde. Het is echter niet te beoordelen hoe PSV er defensief voor staat, dat zal in de volgende weken moeten blijken.

De spelers

 • Gomes, Addo, Salcido, Simons, Roorda en Alcides: weinig opvallends te melden.
 • Kromkamp: kwam niet al te veel in het spel voor omdat Mendez meestal zelf diep ging en er vooral veel over links gespeeld werd.
 • Rajkovic: Aanvallend sterk, raar om zo’n enorme kerel langs de zijlijn te zien denderen. Toonde een goed spelinzicht en gaf ook een aantal prima dieptepasses.
 • Afellay: de beste man van het veld in de eerste helft, alles wat hij deed, was goed en bijna altijd meteen gevaarlijk. Goed overzicht, sterke balbehandeling, altijd aanspeelbaar en creatieve passes.
 • Bakkal: zeer ijverig en gevaarlijk voorin, leek vaak door de linies heen te glippen en maakte goed gebruik van de ruimte die hij kreeg doordat Reis de aandacht afleidde. Zijn handelingssnelheid is bij FC Twente sterk omhoog gegaan en hij heeft inmiddels ook het lichaam van een topvoetballer. Gecombineerd met zijn spelinzicht en techniek kan dit voor PSV nog wel eens een grote meevaller worden.
 • Mendez: stak er niet echt bovenuit. Is gewend om op het middenveld te spelen bij PSV, maar bij Ecuador speelt hij vaak als diepe buitenste middenvelder, dus hij zou op deze positie uit de voeten moeten kunnen.
 • Reis: een ongelukkig optreden. Hij miste een aantal kansen door slappe rollertjes te produceren, en als aanspeelpunt verspeelde hij te vaak de bal. Toch hield hij steeds een aantal verdedigers bezig, bleef hij werken en vingen we af en toe een glimp op van zijn talent. Hij heeft overduidelijk wel de goede creatieve ideeën voorin, maar vandaag ontbrak de juiste uitvoering steeds en grossierde hij in mislukte hakballetjes en tikjes opzij. Ik ben erg benieuwd hoe deze speler uit de verf komt als hij wat wedstrijdritme heeft opgedaan.
 • Perez: werkte hard om aan zijn goal te komen, maar ging daardoor soms wat geforceerd op zoek naar die treffer. Hij leek ook een beetje afgemat door het zware trainingskamp.
 • Marcellis: speelde met durf en kwam veel mee naar voren om bij te dragen aan een aantal goede aanvallen. Het ziet eruit alsof hij een goede backup voor Kromkamp gaat vormen, al is het verdedigend nog even afwachten.
 • Da Costa: speelde met bravoure, waardoor hij er af en toe ook wat onstuimig in ging. Zijn lange passes zagen er goed uit en hij schoof net als Salcido in de eerste helft regelmatig in.
 • Feher: speelde zeer sober, leek de rol van Simons in de eerste helft te hebben gekregen: vooral controlerend spelen en de bal inleveren bij anderen, maar Feher deed dit dus nog wat extremer. Op deze manier gaat hij toch buiten de boot vallen bij PSV.
 • Zonneveld: Minder aanwezig dan Afellay, maar toonde ook regelmatig een goed oog te hebben voor de bewegingen van medespelers en heeft de techniek om ze ook te bereiken. Speelde een behoorlijke wedstrijd en had enkele goede corners.
 • Aissati: was in de tweede helft de motor op het middenveld. Kwam goed in de bal of haalde hem zelf wat verder naar achteren op en verdeelde het spel. Hij maakte vaak de juiste keuze tussen zelf gaan en afspelen. Ondanks zijn lengte speelt hij heel volwassen en effectief. Het samenspel met Lazovic zag er verder goed uit.
 • Zeefuik: leek een beetje weggedrukt op rechts en kwam er niet al te veel aan te pas. Lijkt mij niet zo geschikt als rechtsbuiten, maar op de positie van centrumspits heeft hij 3 man voor zich.
 • Lazovic: legde veel meters af en was veel aanspeelbaar. Hij is geen statische spits die altijd centraal moet lopen maar wijkt vaak uit naar de flanken, waardoor er voor een buitenspeler of aanvallende middenvelder ruimte komt. Hij toonde een functionele techniek, goede snelheid en behoorlijk schot, waardoor de verdediging de handen vol had aan hem. Was ongelukkig in de afwerking van een aantal kansen, maar maakte er uiteindelijk gewoon vier.
 • Koné: werd pas echt gevaarlijk als hij centraal opdook, als linksbuiten heb ik hem nauwelijks in het spel zien voorkomen. Beide goals van hem werden door het centrum gemaakt en het is indrukwekkend om te zien met welk gemak ze gescoord werden. Een groot contrast met de acties die hij op de flank probeert te maken en veelal mislukken.

De foto’s

Voor en tijdens de wedstrijd is deze fotoserie van 45 foto’s gemaakt.

Rubriek: Voetbal

Een Reactie op “Dosko ’32 – PSV oefenwedstrijd voorbereiding 2007-2008: 0-10”

Reageer zelf

*** zie de gedragsregels voor reacties ***