25 Jun
2006

Portugal – Nederland: 1-0 (en 2-2 en 9-7)

Deze achtste finale met teleurstellend resultaat staat met gemak in de top 3 van idiootste wedstrijden die ik ooit heb gezien. Voetballend was het allemaal niet zo best van de kant van Nederland, ook Portugal was niet bijzonder indrukwekkend. Scheidsrechter Ivanov moet inmiddels in een dwangbuis met grote spoed op weg zijn naar het gesticht na in mijn ogen de grootste arbitrale wanprestatie in de geschiedenis van de FIFA. Het resultaat van zijn idioterieën: zestien gele kaarten, waarvan acht aan vier personen en dus tweemaal rood.

Opstelling en tactiek

---------------V.d Sar-------------------
Boulahrouz-Ooijer-Mathijsen-V.Bronckhorst
--------------Sneijder-------------------
--V. Bommel---------------------Cocu-----
--V. Persie-----Kuyt---------Robben------

Van Basten erkende dat Boulahrouz erg goed gepresteerd had en stelde hem als rechtsback op. De matige prestaties van Van Nistelrooy betekenden een basisplaats voor Kuyt in de spits. De rest van de opstelling en de tactiek waren zoals verwacht: Sneijder wederom als achterste middenvelder en de bekende spelers op de bekende posities.

Wedstrijdverloop en beoordeling Lurven
Nederland leek goed te starten met een goede schietkans voor Van Bommel, na goed voorbereidend werk van Robben en Kuyt. Van Bommel negeerde overigens de vrijstaande Van Persie, zijn schot ging naast. De toon van de wedstrijd werd enkele seconden later gezet: Van Bommel beging op het middenveld een overtreding en kreeg (wat te rechtvaardigen is) de eerste gele kaart van de wedstrijd. Waarschijnlijk had de scheidsrechter net voor de wedstrijd een pot pindakaas leeggelikt, want de gele kaart moet haast wel aan zijn vingers zijn blijven plakken, zo vaak toonde hij hem.

Ivanov trad meer op als clown dan als scheidsrechterOranje kwam de belofte van die vroege kans niet na, want het liet toe dat Portugal kansen kreeg. Bij de goal van Portugal in de 23e minuut ging het op veel plaatsen fout. Het begon met een Portugese kruispass van links naar rechts, waar Van Bronckhorst simpel tussenkwam. Hij kopte hem volledig overbodig over de zijlijn, waardoor Portugal gratis balbezit kreeg vlakbij het strafschopgebied. Naar die hoek trokken vervolgens teveel verdedigers, die ook nog eens te makkelijk hapten en instapten, waardoor er opeens veel ruimte lag. Deco gaf laag voor op Pauleta, die rond de strafschopstip in alle rust mocht aannemen met een verdediger in zijn rug. Hij legde af op Maniche, die uit de rug van Van Bommel wegliep, die bleef staan kijken. Maniche stoomde door richting de goal en schoot van dichtbij langs de kansloze Van der Sar.

Omdat Nederland moeite had voorin de bal vast te houden, schoof Cocu na de tegengoal veelvuldig tegen de aanvallers aan, waarna er iets meer balvastheid en aanspeelbaarheid kwam en daardoor wat kansjes. Het zag er echter niet naar uit dat Nederland makkelijk aan een tegengoal ging komen, wel was het duidelijk dat er kansen over en weer ontstonden. Vlak voor rust kreeg Portugal een enorme kans toen Pauleta weer mocht aannemen vlak voor Van der Sar, wegdraaide en inschoot, maar met een reflex zette de keeper zijn rechterbeen er tegenaan.

Nog voor rust kreeg middenvelder Costinha zijn tweede gele kaart, dus het vooruitzicht voor Nederland was goed: een helft lang 11 tegen 10 zou toch een goal op moeten leveren. Middenvelder Petit viel na rust in voor spits Pauleta, omdat Portugal natuurlijk de voorsprong wilde verdedigen. Van Basten haalde Mathijsen naar de kant voor Van der Vaart. Nederland had met de man meer nog steeds moeite om er echt door te komen, het meeste gevaar kwam van een paar afstandsschoten en één goede kans vlak voor de goal. Cocu poeierde vlak na rust de bal op de lat na een slecht verwerkte voorzet van Kuyt vanaf links.

In de 63e minuut kreeg Boulahrouz zijn tweede geel, nadat hij ook al vroeg in de eerste helft de eerste had gekregen. Figo, schwalbegrootmeester van het eerste uur, stortte ter aarde na een sprintduel aan de zijlijn met Boulahrouz, waarna de scheidsrechter direct zijn pindakaashand toonde. Vreemd genoeg gaf hij dan weer geen rood voor Figo na een kopstoot tegen Van Bommel. Van Basten bracht Heitinga voor Van Bommel om weer drie verdedigers te hebben. Toen deze wat onsportief de bal niet teruggaf aan Portugal na een scheidsrechtersbal, torpedeerde Deco zijn benen en kreeg slechts geel. Het duurde nog een kwartiertje voordat hij zijn tweede gele kaart kreeg en Nederland weer een man meer had.

Arjen Robben, met de handen in het gezicht, is teleurgesteld.In de slotfase werd Cocu vervangen door Vennegoor of Hesselink, die prompt vrijwel alle kopduels won en de lange ballen opzij legde op wel of niet inkomende medespelers. Het mocht niet baten, deze fase werd beheerst door opstootjes, meer gele kaarten en tijdrekken door de Portugezen. Toen er in de 94e minuut wat contact was tussen Van Bronckhorst en een Portugees, kon Gio buiten de lijnen plaatsnemen naast de andere boosdoeners. De in totaal zes minuten blessuretijd (het hadden er rustig tien kunnen zijn) leverden niet echt uitgespeelde kansen voor Nederland op.

Conclusie en vooruitzicht
Nederland was in de eerste plaats zelf niet sterk genoeg om Portugal de wil op te leggen. Het frenetieke gedwaal van de scheidsrechter had echter dit keer wel heel veel invloed op het hele wedstrijdbeeld. Geen moment heeft de scheidsrechter de indruk gewekt dat hij de zaak in de hand hield, ondanks dat hij overtuigd zijn kaarten trok. Deze wedstrijd zal voornamelijk herinnerd worden als de wedstrijd van de zestien gele en vier rode kaarten.

Toch viel het me dus erg tegen dat Oranje met een man meer in toch een redelijk deel van de tweede helft geen potten kon breken. Robben kon nauwelijks iets laten zien en werd net als twee jaar eerder afgetroefd door Miguel. Met name Cocu, Van der Sar en Van Persie bleven glansrijk overeind deze wedstrijd, maar het was bij lange na niet genoeg. Het leek er niet op dat veel Nederlanders hadden verwacht dat Oranje kampioen zou worden, dus van ontreddering zal geen sprake zijn. Natuurlijk is er de teleurstelling over de uitschakeling, maar de oranjegekte kan weer worden losgelaten en Nederland kan over naar de orde van de dag.

Als we even vooruitkijken, zien we een kwalificatie voor het EK 2008 op het programma staan. Normaal is er hoop dat een nieuwe generatie nieuw elan brengt, maar dit toernooi heeft wel laten zien dat Cocu een behoorlijk gat achterlaat, net als Van der Sar eventueel. Aan de andere kant staan er ook weer voetballers als Afellay, Huntelaar en Schaars te trappelen om te laten zien dat zij het wél kunnen. Ook Europees kampioen Van Basten heeft het niet kunnen flikken, Nederland droomt weer verder van WK-glorie.

Rubriek: Voetbal

Een Reactie op “Portugal – Nederland: 1-0 (en 2-2 en 9-7)”

Reageer zelf
Diedde Verde

Ik lees overal beoordelingen (krant, internet), maar ik heb zelf natuurlijk ook een lijssie met cijfers klaar… hier komen ze:

Sar: 7,5
Mathijsen: 6-
Ooijer: 6+
Gio: 5+
Boula: tot aan de rode kaart: 6, maar domme actie: 5
Cocu: 6½
Sneijder: 5
Bommel: 5½
Persie: 7-
Kuijt: 5½
Robben: 4½
Heitinga: 6-
Vaart: 4½
Jan VoH: nb

Kortom: met name vdVaart en Robben waren waardeloos, op de voet gevolgd door Sneijder (waardeloze corner/vrije trap). Kuijt deed weinig goed, Gio ging bij de goal in de fout…

Lang leve Sar !