9 Oct
2007

Filmrecensie Ghost Rider (USA,2007)

Kort verslag: zeer matige actiefilm met leuke computereffecten maar treurig acteerwerk.

Ghost Rider is wederom een verfilming van een Marvel comic. Daartoe behoren ook comics als X-men, Spider-Man en Fantastic Four, die eerder al (meermalen) verfilmd werden. Kort door de bocht hebben we het hier dus over een superheldenfilm. Dat betekent automatisch veel computergegenereerde effecten en veel actie. Dat is dan ook wat je voorgeschoteld krijgt in Ghost Rider.

Het verhaal

Zoals de meeste comics heeft Ghost Rider een vrij duistere ondertoon. Over de details zal ik zoals gewoonlijk niets verklappen, omdat de meeste mensen de comics niet gelezen zullen hebben. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat het personage Ghost Rider vanuit zijn duistere achtergrond toch een goede inborst heeft.

Nicolas Cage en Eva MendesEcht indrukwekkend kan ik het verhaal niet noemen. In het begin volg je het nog geïnteresseerd omdat het natuurlijk om een niet-alledaags gegeven gaat. We hebben het hier over een superheldenverhaal, geen gezapig drama in een Amerikaanse buitenwijk. De opzet van het verhaal is echter betrekkelijk simpel en tweedimensionaal. Daarnaast rammelt er helaas ook het een en ander aan, men had wel wat meer aandacht mogen besteden aan de tekortkomingen van de plot.

De acteurs

Dat geldt helemaal voor de het acteerwerk. Hoofdrolspelers Nicholas Cage en Eva Mendes dreunen ongeïnspireerd hun regeltjes tekst op, met als dieptepunt de laatste scenes van de film. Daar had ik het idee beland te zijn in een basisschoolproductie, zo erbarmelijk werd er gespeeld.

De ondersteunende cast kwam ook zwaar te kort. De twee rechercheurs kampten met hetzelfde probleem en Donal Logue, die een vriend van de hoofdpersoon speelt, speelde een rol die verdacht veel lijkt op zijn rol in de serie Knights of Prosperity. Zijn rol in de Amerikaanse comedy The Ex (ook wel Fast Track genoemd) toonde aan dat hij veel beter kan.

Zelfs oudgedienden Sam Elliott en Peter Fonda konden het niveau niet ontstijgen, al leek hun acteerwerk tenminste nog ergens op. Wes Bentley, bekend van American Beauty, werkte soms onbedoeld op mijn lachspieren.

Beeld en geluid

Ghost RiderDit gedeelte van de film is eigenlijk de beste eigenschap: er is enorm veel geld en aandacht gestoken in de CGI om de Ghost Rider en alles eromheen flitsend op het scherm te toveren. De beelden zien er goed uit en dragen feitelijk de film gedurende de rijkelijk aanwezige actiemomenten.

Het geluid ondersteunt deze beelden ook goed: daarbij gaat het niet alleen om de lekker knetterende motor, maar ook alle andere actie en personages zijn voorzien van doordachte, volle geluidseffecten met daaronder vaak stevige muziek.

Conclusie

Deze kwaliteiten brengen de film omhoog naar een krappe voldoende. Je kunt hem hierdoor namelijk scharen in de categorie ‘no-brainer met mooie plaatjes en flinke actie’ waarin hij nog steeds geen topper is, maar toch aardig scoort.

Ghost Rider zal in mijn geheugen gegrift staan als een productie met goede, maar wat te veel CGI en te weinig inhoud, maar vooral zal het zwakke acteerwerk nog wel even nagalmen in mijn hoofd. De balans tussen vorm en inhoud is ver te zoeken en dat is erg jammer. Voor een fatsoenlijke actiefilm met Nicholas Cage zou ik je eerder doorverwijzen naar het iets oudere National Treasure.

Oordeel: 5,5/10

IMDB: Ghost Rider
Soort film: Actie/Stripverfilming
Cast: Nicolas Cage, Peter Fonda, Wes Bentley, Eva Mendes
Regie: Mark Steven Johnson
Looptijd: 114 minuten
Bios/DVD: DVD

Wat vind jij van Ghost Rider?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.