11 Sep
2007

Analyse: PSV aanvallender op jacht naar de titel

Dit is deel 1 in de serie analyses van de vier topclubs. Deel 2 is de analyse van Ajax, deel 3 is de analyse van AZ en deel 4 is de analyse van Feyenoord.

Ronald KoemanHet seizoen 2007-2008 is van start gegaan met vier ploegen die om de titel gaan strijden. Als eerste een analyse van de selectie en vooruitzichten van PSV. Bekijk ook het overzicht van de transfers bij PSV en de lijst van de selectie met rugnummers.

PSV mist dus drie van de belangrijkste spelers van de afgelopen drie jaar: Alex, Cocu en Koné. Dat betekent dat er in elke linie een belangrijke pion verdwenen is. Voor hen zijn geen directe opvolgers aangekocht, dus zal het verlies moeten worden opgevangen met de huidige spelers en de aankopen op de andere posities.

Spelsysteem

Coach Ronald Koeman speelt graag 4-3-3. Dit systeem zou een betere veldbezetting hebben, door een breder speelveld en altijd drie aanspeelmogelijkheden. Je moet echter wel de juiste spelers in je selectie hebben voor deze tactiek, bij voorkeur 2 buitenspelers voor de basis en een paar op de bank. I.t.t. vorig seizoen, heeft PSV nu in elk geval zes aanvallers in de selectie.

Voor een 4-4-2-systeem heb je dan weer pure centrumspitsen nodig, die liefst niet allemaal hetzelfde type zijn. Daarnaast is het in dat systeem erg belangrijk om aanvallende backs te hebben als je met een ruit op het middenveld speelt. PSV heeft meer dan genoeg middenvelders voor deze optie. Koeman kan naast zijn geliefde 4-3-3 dus ieder moment moeiteloos switchen naar 4-4-2 met ruit.

Doel

Gomes is de onbetwiste eerste doelman. De beste keeper van Nederland blijft nog minimaal een jaar bij PSV, zijn beoogde opvolger, de Braziliaan Cassio Ramos knokt met Bas Roorda om de positie van tweede keeper. Gomes pakt niet alleen punten met zijn reddingen op cruciale momenten, maar geeft ook rust aan zijn defensie doordat hij heerst bij hoge ballen in het strafschopgebied. Roorda is een zeer matige doelman, maar zal dus waarschijnlijk meer voor de ervaring gehaald zijn om het bedje voor het jonge talent te spreiden.

Verdediging

PSV heeft 9 verdedigers, maar heeft kwalitatief een probleem. Salcido is de beste en is zeker van een basisplaats. Naast hem is Eric Addo een behoorlijke achteruitgang t.o.v. Alex natuurlijk. Als vaste backup doet hij het vaak verdienstelijk, maar hij blijft een beetje onbesuisd en straalt niet de echte onoverwinnelijkheid uit. Het alternatief is de talentvolle Manuel Da Costa, vorig jaar goed bezig in de eerste seizoenshelft maar daarna terechtgekomen in de bekende talentendip. Da Costa heeft eigenlijk alles om een topverdediger te worden, maar toont momenteel teveel onbezonnenheid om Koeman te overtuigen.

De vaste backs zijn Kromkamp en Zonneveld. Beide spelers zijn verdedigend niet de sterkste, maar hebben aanvallende impulsen. Tegen twee gevaarlijke spitsen kan Koeman hen vervangen door een echte mandekker, zoals Da Costa, Alcides of Rajkovic. Alternatieven op linksback zijn Salcido, waarbij er dus een centrale verdediger bij zou moeten, of Rajkovic, die nog weinig ervaring heeft op het hoogste niveau. Op rechtsback kan de tot nu toe niet overtuigende Alcides spelen, maar Dirk Marcellis komt al dicht tegen de basis op die positie. Ook is er nog Fagner, een vederlicht Braziliaantje dat eigenlijk meer een wingback is en dus ook als middenvelder kan spelen.

Middenveld

Zonder Cocu krijgt Timmy Simons de leidersrol op het middenveld en de aanvoerdersband. De Belg staat nooit ter discussie en zal met de minder zekere verdediging hard nodig zijn als puinruimer vlak daarvoor. De overige twee (of drie in geval van 4-4-2) plekken op het middenveld kunnen op allerlei manieren worden ingevuld. Koeman heeft met V.d. Leegte nog een verdedigende middenvelder gehaald, die echter hoofdzakelijk de backup voor Simons zal zijn. Ook Zonneveld zou op zo’n positie kunnen spelen. Verder komen Afellay, Mendez, Aissati en Bakkal direct voor de basis in aanmerking. Achter de hand zijn dan nog Väyrynen, die eigenlijk weg mocht, Culina, het manusje van alles en John de Jong, fit na jaren revalideren en een speler die nog moet aantonen het niveau weer aan te kunnen.

Ibrahim Afellay is zich geweldig aan het ontwikkelen. Met Afellay als architect op het middenveld heeft PSV een nieuw wapen. Tot nu toe speelt hij naast Simons op het middenveld met daarvoor nog een aanvallende speler. Afellay begint zich langzaam als leider op te werpen: hij eist veel ballen op, raakt ze nauwelijks kwijt, ziet openingen waar hij medespelers bereikt en knokt hard mee om de bal van de tegenstander te veroveren. Hij heeft een heerlijke versnelling in de benen waarmee hij op het middenveld zomaar een paar man het nakijken kan laten en zo de ruimte maakt. Dat levert echter ook veel overtredingen tegen hem op, maar tot nu lijkt hij daar beter van te herstellen dan voorheen.

In de punt naar voren heeft Koeman een luxeprobleem. Aissati en Bakkal hebben vorig jaar bij Twente allebei op die positie gespeeld en daar goed gepresteerd, terwijl ook Afellay zijn sporen als aanvallende middenvelder heeft verdiend. Achter de spitsen staat Bakkal fysiek zijn mannetje en heeft hij goede loopacties, terwijl Aissati aan de bal heel sterk is en met zijn overzicht en traptechniek heerlijke passjes kan versturen. Beide spelers zullen dus veel speeltijd gaan krijgen. Mendez wordt ook nog wel eens ingezet als hangende vleugelspeler, wat weinig succesvol is. De Ecuadoriaan is echter op verschillende posities inzetbaar en zal zo zijn minuten ook maken. Waar het bij PSV tijden aan schoten uit de tweede lijn ontbrak, staan er met Afellay, Aissati, Mendez en Zonneveld tegenwoordig mogelijk zomaar vier spelers op het veld die dat wél kunnen, een belangrijke toevoeging aan het aanvalsspel.

Aanval

Voorin had PSV vorig seizoen Farfan, Koné en daarnaast Tardelli en Kluivert die niet basiswaardig bleken te zijn. Dat was veel te weinig, dus dit jaar is vooral de aanvalslinie versterkt. Op dit moment zijn Farfan, Lazovic, Perez en Koevermans goed genoeg voor de basis en heeft PSV de jeugdige Reis en Zeefuik achter de hand. Zeefuik liet vorig seizoen al even van zich horen en zal ongetwijfeld in de toekomst de kans krijgen, maar zal nu veelal buiten de selectie vallen. Reis daarentegen heeft aan het begin van het seizoen al de nodige speelminuten moeten maken door het ontbreken van de overige aanvallers en deed dat absoluut niet slecht. Een prima speler voor op de bank die wel eens heel snel de stap naar de basis zou kunnen gaan maken.

Bij 4-3-3 zal Koeman moeten kiezen uit Perez, Farfan, Lazovic en Koevermans. Perez is gehaald als linksbuiten, maar vult die positie op zijn eigen manier in. De Deen trekt het liefst naar binnen als hij de bal heeft en haalt dus vrijwel nooit de achterlijn voor een voorzet. Hij is sterk in de combinatie in de 16, kan goed afmaken en heeft de traptechniek om met vrije trappen voor gevaar te zorgen. Hij komt het dichtst bij een echte linksbuiten en zal waarschijnlijk een basisplek krijgen.

Op rechts is Farfan onomstreden. Ook hij trekt echter graag naar binnen, waardoor PSV aanvallend regelmatig een probleem zal hebben: drie spelers die elkaar in het centrum in de weg lopen en grote gaten op de flanken, die door de backs moeten worden opgevuld. Als alledrie de aanvallers vlak bij elkaar lopen in een gebied met ook 4 a 5 verdedigers, is dat meestal heel makkelijk te verdedigen. De keuze voor de centrumspits zal dan ook interessant zijn. Lazovic is de snelste en meest technische van de twee, maar Koevermans heeft een sterker lichaam en kan wat meer ‘oorlog voeren’ in het strafschopgebied. Normaal gesproken een prima pinchhitter, maar ook voor hem zijn vele miljoenen neergelegd. Toch verwacht ik een basisplaats voor Lazovic tussen Farfan en Perez in.

Alternatieven

Van de genoemde aanvallers kunnen Lazovic, Farfan, Koevermans, Reis en Zeefuik als centrumspits uit de voeten. Geen van deze spelers zijn hetzelfde type als een ander, waardoor ze zich goed zouden lenen voor een tweemansaanval. Het is dus denkbaar dat Koeman in de loop van het seizoen weer zal switchen naar 4-4-2, omdat het spelersmateriaal dat nu eenmaal goed ondersteunt.

Ook zou het kunnen zijn dat Koeman de driemansaanval op een minder klassieke manier invult. Met Koevermans in het centrum en Lazovic en Farfan op de vleugels staan er op papier drie centrumspitsen opgesteld, wat vloeken in de kerk is in 4-3-3. Zowel Farfan als Lazovic zijn echter beweeglijke spelers die vanuit het centrum ook graag naar buiten trekken om het spel breed te maken. Ook Koevermans zou nuttig kunnen uitwijken om op de flank als aanspeelpunt of doorkopper te fungeren. Met drie hele verschillende aanvallers die steeds van positie wisselen zou PSV een onvoorspelbare voorhoede kunnen creëren.

Probleempunten

Zoals gezegd is de verdediging het grote probleem voor PSV dit seizoen. Zonneveld doet het overigens beter dan Reiziger, Lamey of Sun vorig seizoen, dus op linksback is er niet noodzakelijk achteruitgang geboekt. Het centrum staat echter niet als een huis, waar PSV de afgelopen jaren juist altijd op moest vertrouwen. Zolang Da Costa niet opstaat als nieuw steunpunt achterin, zal de bal dus zoveel mogelijk bij de verdediging weggehouden moeten worden.

Op het middenveld heeft PSV veel voetballende kwaliteiten, maar minder fysieke kracht die spelers als Van Bommel en Cocu wel inbrachten. Voorin was vorig jaar Koné degene die vaak de bal aan kon nemen en vasthouden terwijl hij ook nog eens verdedigers naar zich toe trok. Zo’n speler heeft PSV nu niet, waardoor de voorste linie minder druk kan leggen op de tegenstander. De overige aanvallers zullen dit dus op moeten pikken, het kan dan helpen dat er met drie aanvallers wordt gespeeld, waar PSV vorig jaar veelal met twee spitsen opereerde.

Conclusie

Als PSV erin slaagt door de kwaliteiten voorin en op het middenveld de verdediging te ontlasten, hoeft de defensie niet de achilleshiel te worden. De ontwikkeling van Afellay, Bakkal en Aissati stemt in dat opzicht hoopvol voor de Eindhovenaren en met Lazovic en Koevermans zijn twee spelers aangetrokken die vorig seizoen voor veel goals goed waren. Als PSV meer scoort, mag men ook wat vaker achterin een steekje laten vallen.

Al met al heeft PSV een brede selectie van 27 spelers, waarvan er zo’n 16 basiswaardig zijn en nog eens vijf aantoonbaar eredivisiewaardig zijn. Spelers als Alcides, Rajkovic, Zeefuik, Fagner, Ramos en Roorda zullen moeten gaan laten zien dat zij daartussen horen. Het verlies van drie belangrijke spelers wordt in feite verdeeld over het hele elftal: jonge talenten die opstaan, nieuwe spelers met andere kwaliteiten en een andere invulling van de tactiek. Geen zekerheid om het kampioenschap mee te halen, maar omdat de situatie bij de concurrenten ook niet optimaal is, geef ik PSV toch de meeste kans, zoals te lezen in de voorspelling voor het seizoen 2007-2008.

Rubriek: Voetbal

2 Reacties op “Analyse: PSV aanvallender op jacht naar de titel”

Reageer zelf
Niels van der Stappen

Leuke analyse. Met name de bespreking van de verschillende spelers is volgens mij zeer goed.
Toch een opmerking, voor de discussie zeg maar:
Je zegt: “voor een 4-4-2-systeem heb je dan weer pure centrumspitsen nodig”. Dat ben ik niet met je eens, een ‘pure’ centrumspits is voor mij iemand, wiens sterkte het is om altijd op de juiste plek dichtbij de goal te staan (type Inzagi b.v.). Een 4-4-2 spits moet in ieder geval beweeglijker zijn; wel moet er scorend vermogen inzitten – wat dat betreft was Kone geen ster.
Maar ben het met je eens, dat PSV voor beide systemen voldoende goede mensen heeft.

*** zie de gedragsregels voor reacties ***