21 Aug
2007

Voorspelling eindstand eredivisie 2007-2008

Ieder seizoen wordt er vooraf veel gespeculeerd over welke eredivisieclub het kampioenschap gaat winnen, wie er gaan degraderen etc. Dat is bijna puur gokwerk, zeker als het seizoen nog niet is begonnen. Ik doe mijn voorspelling daarom nu, nadat de eerste competitieronde gespeeld is en ik alle teams aan het werk heb kunnen zien en ik mijn ideeën fatsoenlijk kan onderbouwen.

Het vervelende is dat er t/m 31 augustus nog transfers gedaan mogen worden. Ik geef daarom nu mijn voorspelling van de eindstand met bij iedere club een korte analyse, maar na 31 augustus zal ik een bijgestelde voorspelling geven, n.a.v. de transfers in de laatste 10 dagen van augustus. Kijk bij je favoriete club naar de toelichting.

Update 10 september 2007: Inmiddels heb ik mijn aangepaste voorspelling na de transferdeadline gegeven.

De voorspelling van de eindstand

1. PSV
2. AZ
3. Ajax
4. Feyenoord
5. FC Twente
6. SC Heerenveen
7. FC Groningen
8. NEC
9. Roda JC
10. FC Utrecht
11. NAC Breda
12. Vitesse
13. Heracles Almelo
14. Sparta
15. Willem II
16. De Graafschap
17. Excelsior
18. VVV Venlo

Toelichting per club

18. VVV Venlo

Natuurlijk moet er één club rechtstreeks degraderen. Er komen meerdere zwakke broeders voor in aanmerking, maar op dit moment heeft VVV de slechtste papieren. De Limburgers hebben een selectie met nauwelijks eredivisie-ervaring, geen scorend vermogen en te weinig power. Ze kunnen een aardig potje ballen, maar niet zo goed als een middenmoter. Degradatiekandidaten die niet genoeg de mouwen opstropen en proberen mee te voetballen met de grote clubs, leggen vrijwel altijd het loodje. Zonder kwaliteitsinjectie verwacht ik de laatste plek voor VVV.

17. Excelsior

Voor Excelsior geldt ongeveer hetzelfde als voor VVV. Excelsior heeft alleen wat meer eredivisie-ervaring in de talentvolle, maar krappe selectie. Ook hier zijn te weinig echte kerels aanwezig om te knokken voor lijfsbehoud. Net als vorig jaar zal Excelsior soms best leuk spel laten zien, maar het vertrek van de topspelers Bruins en Slory is onvoldoende opgevangen, waardoor Excelsior niet zal stijgen t.o.v. vorig seizoen. De ontwikkeling van Altheer, Luijckx en Koen Stam is interessant om te volgen, maar deze huurlingen keren na dit seizoen waarschijnlijk terug naar respectievelijk Feyenoord en AZ.

16. De Graafschap

Deze promovendus werd dit weekend afgeslacht door Ajax met 8-1. Op basis daarvan zou je kunnen denken dat de Superboeren degradatiekandidaat nummer 1 zijn. Wie verder kijkt ziet echter dat het voetballend heel behoorlijk in elkaar zit bij De Graafschap en dat zij daarnaast wel degelijk een stel echte mannen in de selectie hebben, die de schouders eronder kunnen zetten: denk aan Volmer, Keller, Bot, Hese, Tarvajärvi en Powel. Daarnaast hebben ze een goedgevulde selectie met de nodige routine en eredivisie-ervaring. Een aardige mix van verschillende kwaliteiten, waardoor ze meer kans maken op lijfsbehoud dan bovengenoemde teams.

15. Willem II

Willem II moet het bij gebrek aan geld hebben van hernieuwde inspiratie bij de huidige selectie, de terugkeer van El Hamdaoui (als hij niet weggekocht wordt) en aankopen Vermeer, Demouge en Mathijssen. Op papier geeft dat Willem II een beter vooruitzicht, maar een echt team was niet te zien bij de 0-0 tegen Heerenveen. Het grote probleem van vorig seizoen, scoren (Willem II maakte met 31 goals de minste doelpunten), zie ik niet zomaar opgelost worden. El Hamdaoui is een leuke speler, maar hij zal niet in zijn eentje 10 a 15 goals bij het totaal van vorig jaar voegen. Ik kom wel in de verleiding om Willem II een paar plekjes hoger in te schalen, maar omdat de concurrenten niet stil hebben gezeten, houd ik de Tilburgers op de 15e plek.

14. Sparta

Met trainer Gert Aandewiel en technisch directeur Danny Blind moet Sparta de volgende stap zetten. De dertiende plek van vorig jaar smaakt vast naar meer, maar Sparta mag al blij zijn als ze weer boven de nacompetitiestreep blijven. Toch zit er wat meer eenheid in het team dan bij Willem II en staat de verdediging wat beter. Het middenveld heeft een impuls gekregen en bestaat nu uit Van Bueren, Slot en Boukhari. Dat is wat Sparta waarschijnlijk uit de zorgen zal houden, want de aanval is nog niet om over naar huis te schrijven. Bouaouzan is op dit moment de enige die echt voor gevaar kan zorgen, maar hij is pijnlijk inefficient. Speler als Emnes, Roberts, John en Dissels moeten het nog maar laten zien, terwijl Rose het eredivisieniveau niet heeft. Niet zo veel goals tegen, maar dus ook niet zoveel voor, zo ziet het er vooralsnog uit.

13. Heracles

Sparta en Heracles eindigden onder elkaar afgelopen jaar, maar ik denk dat ze van plek gaan wisselen. Heracles heeft net als Sparta een vrij aardig elftal: een degelijke defensie met een goede keeper daarachter en een middenveld met Rob Maas in de as. T.o.v. Sparta is de aanval echter een stuk interessanter: de talentvolle Everton, vorig jaar gehuurd, is nu aangekocht en wordt ondersteund door Ricky v.d. Bergh, met Igor Gluscevic en Karim Bridji nog achter de hand. Everton was lang geblesseerd, maar kwam vorig jaar tot 24 wedstrijden waarin hij 9 keer scoorde. Heracles leeft een beetje boven zijn stand met een dergelijke speler, maar zal daar dus wel van profiteren dit seizoen. Een goed voetballend elftal dat strak kan verdedigen en een afmaker heeft, zal zich niet hoeven te bekommeren om degradatie.

12. Vitesse

Vorig jaar leverde grote naam Aad de Mos een magere 12e plaats op en Vitesse is er in de zomer niet erg op vooruit gegaan. Het verlies van Lazovic is moeilijk te compenseren, wat spelers als Kolk en Gommans niet op zich kunnen nemen. Vitesse blijft daarom op zoek naar een scorende spits. De rest van het team bevat een aantal talenten zoals Kaya, Pryor, Meulens, V. Diermen en V. Mourik, maar is niet overtuigend in de kern. Aad de Mos blijft spelen met zijn opstelling. Hij ligt overhoop met Theo Janssen, de meest begaafde speler in de selectie en ziet in de beperkte werker V.d. Schaaf opeens een centrale verdediger. De grote naam van vorige winter, Espinoza, kan niet overtuigen en spelers als Takak voegen weinig toe. Het voordeel voor Vitesse is dat Swerts teruggekeerd is en Yakubu weer fit lijkt, waardoor er een wat steviger geraamte kan komen te staan, dat het gebrek aan doelpunten waarschijnlijk enigszins compenseert. Daarom wederom een 12e plaats.

11. NAC Breda

Een ordinaire schoppartij met rood voor Mtiliga en met 3-0 op de broek: de thuiswedstrijd tegen FC Groningen in een notendop. Je zou bijna over het hoofd zien dat NAC best een leuke selectie heeft samengesteld en met aardig voetbal gewoon weer in de middenmoot moet gaan eindigen. Ze zijn minder sterk als vorig jaar, maar moeten toch aardig overeind kunnen blijven met nieuwelingen als Gilissen, Lurling, Kolkka en vooral Amoah en Loran in de gelederen. Loran kan een aanwinst zijn voor de verdediging, die nog altijd ondersteund wordt door Zoetebier, een goede keeper. Het middenveld is waarschijnlijk verzwakt: Gilissen zal Zonneveld niet kunnen doen vergeten. Amoah kan een doelpunt maken en Lurling en Kolkka zijn nog niet helemaal versleten. Enige achteruitgang dus, maar gewoon een middelmatig seizoen voor de boeg voor NAC.

10. FC Utrecht

FC Utrecht zag Booy vertrekken, maar kreeg er oudgediende V. Hanegem voor terug, wat geen achteruitgang is. De selectie is echter simpelweg niet sterker geworden en in de tweede helft van afgelopen seizoen was duidelijk dat er scorend vermogen ontbrak, na het vertrek van Fortuné: Utrecht scoorde na de winterstop slechts 15 keer uit 14 duels. Nu is Kevin Vandenbergh daarvoor aangekocht, maar vooralsnog zal die geen potten gaan breken, Robin Nelisse krijgt zelfs de voorkeur op dit moment in de spits. Met de toegenomen stootkracht bij andere eredivisieclubs zal de verdediging het zwaarder te verduren krijgen, waardoor ik Utrecht iets lager inschat dan vorig seizoen.

9. Roda JC

Roda JC was in de eerste wedstrijd van het seizoen gewaagd aan NEC en zal de Nijmegenaren in de eindstand ook niet veel ontlopen. Roda heeft een team dat verdedigend goed staat, net als vorig jaar. Aanvallend blijven de Limburgers problemen houden. Oper wordt meestal clubtopscorer met een laag aantal treffers, daarachter is momenteel verdediger De Fauw de speler die vorig jaar het meest scoorde van de overige selectiespelers. Roda zou met meer scorend vermogen een stuk hoger kunnen eindigen op de ranglijst, omdat het voetballen vaak aardig staat. Het gebrek aan doelpunten gaat ook in Kerkrade een probleem worden, omdat de concurrenten hier minder moeite mee zullen hebben. Roda zal dus genoeg moeten nemen met een langere rangschikking dan vorig jaar.

8. NEC

NEC had vorig jaar een elftal dat goed kan verdedigen maar nauwelijks goals maakte. Het verlies van Denneboom en de toch al nauwelijks scorende Niedzielan hebben ze echter aardig opgevangen: de vernieuwde voorhoede wordt nu gevormd door V. Beukering en Lens. De eerste heeft nog wat te bewijzen op eredivisieniveau en in bij De Graafschap beduidend beter geworden dan in zijn Vitesse-tijd. De snelle en technische Lens komt uit de AZ-jeugd en had vorig jaar teveel grote namen voor zich om te laten zien wat hij waard is. De combinatie van deze twee spelers geeft NEC een dynamische aanval, ondersteund door de degelijke Holman voorin de punt van het middenveld en met de Hongaar Hrepka nog achter de hand. Daarachter is weinig veranderd, al kan NEC nu beschikken over Mark v.d. Boogaart op het middenveld. Een vrij evenwichtige selectie, met dezelfde defensieve kracht als vorig jaar, maar nu meer doelpuntenpotentie voorin.

7. FC Groningen

We komen aan bij de clubs die proberen te strijden om de play-offs van de top-5. FC Groningen haalde die twee jaar geleden, maar zakte vorig jaar af naar plek 8. Trainer Jans weet nog altijd wat hij doet en versterkte zijn selectie strategisch: Luciano voor Roorda, Stenman voor V.d. en Marcus Berg in feite voor Salmon. Het verlies van Suarez is natuurlijk een aderlating, maar een vervanger wordt nog zeker binnengehaald en wellicht kan Berg dat al aardig opvangen. Groningen heeft een team waar veel voetballend vermogen in zit. Een vrij betrouwbare verdediging, een creatief middenveld dat met spelers als Meerdink, V.d.Laak, Lovre, Fledderus en Levchenko het nodige scorend vermogen in huis heeft. Spits Nevland is een harde werker en altijd goed voor veel goals. Groningens is als team niet ingrijpend veranderd en zal dus vergelijkbaar met vorig jaar kunnen presteren.

6. SC Heerenveen

De tweede play-offskandidaat is Heerenveen, dat vorig jaar de vijfde plek wist te halen. Heerenveen steunde vorig jaar hevig op topscorer Alves en aangever Nilsson, die het seizoen in feite maakten voor de Friezen. Dit jaar zit er in de rest van het elftal wat meer degelijkheid, maar ontbreekt in elk geval Nilsson voorin, wat lastig op te vangen is. Als ik ervan uitga dat topspelers Alves en Pranjic blijven (wat op dit moment lang niet zeker is), zal dit elftal constanter kunnen presteren dan vorig seizoen. Toch wordt het voorbijgestreefd door Feyenoord en zal het genoegen moeten nemen met een plek net buiten de top-5.

5. FC Twente

Vorig jaar was een topjaar met de vierde plek voor de ploeg van Rutten. Met het vertrek van huurlingen Aissati en Bakkal en de aanvallers Bakircioglu en Touma liep de selectie flinke schade op. Rutten & co bleven rustig en haalden Huysegems, Denneboom en als backup Elia en Hersi om spits N’Kufo te voorzien van bruikbare ballen. Ze worden ondersteund door een middenveld waarop Engelaar is gebleven en ook El Ahmadi nog aanwezig is, die zich opeens razendsnel heeft ontwikkeld tot een heel goede allround-middenvelder. Daarbij is Alfred Schreuder gehaald voor de ervaring, terwijl ook de jonge Brama langzaam maar zeker het juiste niveau begint te krijgen. Achterin is Braafheid zich aan het ontpoppen als centrale verdediger en zoekt Twente eventueel nog naar een extra rechtsback om de concurrentie met Wilkshire aan te gaan. Kortom: Twente heeft weer een heerlijke selectie met zeer veel voetballend vermogen en maakt de grootste kans om de top 5 te halen van alle subtoppers.

4. Feyenoord

De Rotterdammers hebben stevig ingekocht en dat gaat resulteren in een terugkeer in de top 4. Met een veel solidere verdediging en een goed bezet middenveld gaat Feyenoord het de meeste clubs een stuk moeilijker maken dan vorig jaar, terwijl Makaay in de aanval garant staat voor goals. Er zullen nog wat aanvallers bij moeten komen nu Slory geblesseerd en Drenthe verkocht is, maar ik verwacht zeker nog ontwikkelingen op dat gebied. Mols als pinchhitter is waarschijnlijk ook een vooruitgang t.o.v. V. Hooijdonk, dus Feyenoord heeft een prima basis staan. Ook met de nodige extra aanvallers is de selectie echter niet zo breed, waardoor kampioensaspiraties niet gepast zijn. Spelers als Buijs, Hofs, Tiendalli, Biseswar, Bahia en Collen vormen nog altijd een zwakke tweede garnituur.

3. Ajax

Ajax heeft aardigere spelers op de bank met Delorge, Leonardo, Maduro, Urzaiz, Rommedahl en Vertonghen. Het vertrek van Sneijder is echter een gigantische aderlating voor Ajax en de blessure van Davids in de eerste twee maanden is ook niet zomaar op te vangen. De middenvelder die Ajax vast nog haalt, zal Sneijder niet zomaar doen vergeten. Bakircioglu en zeker Suarez zullen spits Huntelaar wél meer kunnen laten profiteren van ruimte en een betere aanvoer dan vorig jaar. De verdediging is echter mager bezet met Stam als enige topper: Ajax zal wederom grote problemen ondervinden bij zijn afwezigheid. Zijn routine en leiderschap en die van de vooralsnog afwezige Davids mogen niet onderschat worden en zodra deze ontbreken, is Ajax vooral een verzameling jongelingen. Niet iedere tegenstander zal zo gewillig de doelpunten ontvangen als De Graafschap in de openingswedstrijd. Talent genoeg bij Ajax, maar te weinig spelers die over die grens zijn.

2. AZ

AZ was er zeer dichtbij vorig jaar. In Alkmaar wordt al jaren aan een kampioenselftal gebouwd en ontbreekt al jaren feitelijk alleen maar de echte leiderschap en ervaring. Doordat dezelfde spelers een extra jaar competitie in de benen hebben en een ware kampioensrace, wordt die ervaring echter langzaamaan gekweekt. Spelers als Dembélé, Martens, Cziommer en Jaliens worden inmiddels steeds belangrijker in de groep. Met een blik verse talenten (Koenders, Ari, Pellè, Pocognoli, Sergio Romero) en terugkerende huurlingen die gegroeid zijn (Medunjanin en Agustien) heeft AZ opnieuw een zeer sterke selectie staan, die ook in de breedte weer goed voorzien is. AZ kan trots zijn op een bank met Sergio Romero, Koenders, Pocognoli, Koevermans, Medunjanin, Jenner en Vormer, terwijl Schaars, Mendes da Silva en Luirink nog geblesseerd zijn. Met op dit moment in feite 23 eredivisiewaardige selectiespelers steekt AZ er bovenuit en maakt het samen met PSV de meeste kans op het kampioenschap.

1. PSV

PSV heeft geen directe vervangers aangetrokken voor de toppers Alex en Cocu. Afgaande op de openingswedstrijd tegen Heracles zou je kunnen concluderen dat PSV al meteen moeite heeft met een klein ploegje en de kampioensaspiraties wel gedag kan zeggen, maar schijn kan bedriegen. Vorig jaar steunde PSV vooral op een zekere defensie en hoopte men op de grillen van de aanval, terwijl leider Cocu de boel aan elkaar metselde en overeind hield. Kort gezegd zal echter de sterk toegenomen aanvalskracht van PSV de defensie veel meer kunnen ontlasten. PSV bezit een arsenaal aanvallende middenvelders (Afellay, Aissati, Bakkal, Mendez en De Jong) en heeft in de aanval met Koné, Farfan, Lazovic en Perez nu 4 spelers die voor veel gevaar kunnen zorgen, terwijl talent Jonathan er ook aan komt.

Zodoende zullen tegenstanders gemiddeld minder druk op de verdediging van PSV kunnen uitoefenen. PSV zal zeker moeilijke wedstrijden gaan kennen achterin, maar Gomes is nog altijd de betrouwbare keeper die de nodige punten zal moeten gaan pakken. De sterke keeper, het creatieve middenveld en de topzware aanval zorgen dat PSV zich kan meten met AZ. Doordat bij de Eindhovenaren met spelers als Gomes, Salcido, Simons, Afellay, Farfan, Koné en Perez echter meer ervaring in de ploeg zit op het gebied van spelen om het kampioenschap, denk ik dat PSV heel nipt de titel wegpakt voor de neus van AZ. Mocht er toch een speler als Farfan, Koné of Afellay onverhoopt vertrekken, dan zie ik de weegschaal daarmee in het nadeel van PSV doorslaan.

N.B.: aan deze voorspellingen kunnen geen rechten ontleend worden. Lurven.nl stelt zich niet aansprakelijk voor een eventuele degradatie van PSV of een kampioenschap van VVV Venlo…

Wat is jouw voorspelling voor dit seizoen?

Rubriek: Voetbal

9 Reacties op “Voorspelling eindstand eredivisie 2007-2008”

Reageer zelf

Leuke poing maar op een aantal zaken toch erg gekleurd.

Diedde Verde

Ik heb deze onderstaande lijst op 12 augustus (voor aanvang van de competitite) ook gepost op soccerquest.nl

1. PSV
2. AZ
3. Feyenoord
4. Ajax
5. FC Groningen
6. SC Heerenveen
7. FC Twente
8. Roda JC
9. FC Utrecht
10. Vitesse
11. NAC Breda
12. NEC
13. Sparta Rotterdam
14. Willem II
15. De Graafschap
16. VVV Venlo
17. Heracles Almelo
18. Excelsior

ja ik denk ook dat psv kampioen word! alleen twente is gewoon een goeie ploeg ik denk dat twente weer4de of 5de word

alleen nu zie je dat az weer een beetje in form is! alleen, ze geven wel heel veel punten weg!

maar ajaz wordt 2de denk ik en feyenoord 3de en twente 4 az 5de

als ajax geen kampioen word steek ik de ArenA in de fik ze moeten ajax’s naam hooghouden want waar is nouw dat aanvallende Ajax gebleven?? ik weet niet waar ze moeten het maar gouw gaan zoeken want anders hebben ze geen stadion meer!!

1) Sc Heerenveen
2) PSV
3) Ajax
4) Feyenoord
5) FC Twente
6) Fc Groningen
7) NAC Breda
8) FC Utrecht
9) Roda JC
10) NEC
11) Vitesse
12) Heracles Almelo
13) AZ
14) VVV Venlo
15) Willem II
16) Sparta Rotterdam
17) Excelsior
18)

1) Sc Heerenveen
2) PSV
3) Ajax
4) Feyenoord
5) FC Twente
6) Fc Groningen
7) NAC Breda
8. FC Utrecht
9) Roda JC
10) NEC
11) Vitesse
12) Heracles Almelo
13) AZ
14) VVV Venlo
15) Willem II
16) Sparta Rotterdam
17) Excelsior
18) De Graafschap

Oopss.. ik drutke per ongeluk op enter 🙂
hier de goede versie

ajax vast op 2 .
nac kan er niet meer voorbij ,
en psv komen ze cker niet voorbij ,
dus ajax vast op de wc en op 2