10 Sep
2007

Aangepaste voorspelling eindstand eredivisie 2007-2008

Een paar weken geleden gaf ik na de eerste speelronde in de eredivisie mijn voorspelling voor de eindstand van de eredivisie in 2007-2008. Daarbij wees ik er al op dat er nog 10 dagen waren tot de transferdeadline en er dus nog de nodige spelers zouden komen en gaan bij de clubs. Daarom geef ik nu alle transfers hebben plaatsgevonden mijn nieuwe voorspelling voor de eindstand.

De voorspelling

1. PSV
2. AZ
3. Feyenoord
4. Ajax
5. FC Twente
6. Roda JC
7. FC Groningen
8. SC Heerenveen
9. NEC
10. FC Utrecht
11. NAC Breda
12. Vitesse
13. Heracles Almelo
14. Sparta
15. Willem II
16. De Graafschap
17. Excelsior
18. VVV Venlo

De top vier

Ik heb één wijziging aangebracht in de top: Ajax is verwisseld met Feyenoord. Natuurlijk zullen veel Ajax-fans dit niet graag horen, maar Ajax heeft zichzelf gruwelijk in de vingers gesneden met de verkoop van Sneijder. Het heeft een brede selectie, waarvan de basiself echter al een aantal spelers bevat die gewoon niet het topniveau hebben. Emanuelson, Heitinga en Vermaelen zijn heel aardige voetballers, maar hebben teveel tekortkomingen om een team achterin te dragen. Nu ook de ervaren rots in de branding Jaap Stam barsten begint te vertonen, wordt Ajax defensief erg kwetsbaar. Niet voor niets hield het team niet één keer de nul in de eerste vijf wedstrijden die het speelde dit seizoen. Voorin staan voetballers met veel talent, die echter allemaal afhankelijk zijn van de aanvoer. Zonder Sneijder ontbreekt de creativiteit om de juiste openingen te vinden, waardoor veel van het talent voorin niet ten volle benut kan worden.

Feyenoord laat daarentegen zien rustig aan een zeer degelijk team te bouwen. Nog geen tegendoelpunt in de competitie en met topspits Makaay in de voorhoede blijkt doelpunten maken geen probleem. Met veel ervaring en leiderschap in de selectie zou Feyenoord eigenlijk een prima kampioenskandidaat vormen. De selectie blijft echter ondanks de aankoop van Chun-Soo Lee veel te smal, met name in de aanval en verdediging. Voorin zijn de alternatieven een grote stap achteruit (momenteel spelen er zelfs middenvelders op de vleugelposities) en in de achterhoede zijn reservespelers als Buijs, Bahia, Collen en Tiendalli te zeer middelmaat om voor zekerheid te zorgen. Mocht Feyenoord verder blessurevrij blijven, dan maken ze een goede kans, maar omdat dat erg onwaarschijnlijk is, zet ik ze nipt onder AZ en PSV neer.

AZ blijft tweede achter PSV. Dat heeft te maken met de verkoop van hun prima pinchhitter Koevermans, waarvoor geen vergelijkbaar type is teruggehaald: El Hamdaoui was de beste speler van Willem II, maar heeft natuurlijk nog niet veel laten zien op het hoogste niveau. Bij een achterstand heeft AZ dus geen wapen meer om voorin voor een ommekeer te zorgen. AZ heeft wel een prachtige brede selectie met in de overige linies genoeg alternatieven. De verdediging is net als bij PSV een zwak punt, maar door het type voetbal dat Van Gaal graag speelt, zal dat niet vaak voor problemen moeten zorgen.

AZ’s klassering baseer ik mede op de ontwikkelingen bij PSV. In Eindhoven heeft men vlak voor de transferdeadline Arouna Koné verkocht. De snelle en onvoorspelbare Ivoriaan was vorig seizoen met zijn balvastheid en aanspeelbaarheid zeer belangrijk in de aanvalslinie als aanknopingspunt voor veel aanvallen. Dat viel vooral in de Champions League op toen de spits als enige spits overeind wist te blijven. Hoewel hij veel te veel kansen mist en slechts tien doelpunten op zijn naam zette vorig seizoen, had hij de kwaliteiten die nodig zijn in een elftal, dat de bal voorin moet houden om de verdediging te ontlasten. In mijn ogen een domme zet dus om hem te verkopen.

PSV heeft daarentegen er niet slecht aan gedaan om dan maar Koevermans aan te trekken. De sterke aanvaller is veel minder beweeglijk, heeft minder opties als hij aan de bal komt, en is meer centrumspits dan Koné (die ook als linksbuiten uit de voeten kon), maar is een betere afmaker en kan geweldig als pinchhitter fungeren als de basisspelers er niet uitkomen. Precies het type dat PSV voorin niet had. Met het creëren van het ene gat wordt het andere dus opgevuld. Daarmee denk ik dat de basisaanval van PSV redelijk verzwakt. Otman Bakkal blijkt zich echter snel te ontwikkelen, Jonathan Reis heeft laten zien veel dichter tegen het eerste aan te zitten dan je van een achttienjarige zou verwachten en Mike Zonneveld blijft tot nu toe vrij eenvoudig overeind als linksback. Ook PSV heeft tot mijn verrassing nog geen tegendoelpunt hoeven incasseren en dat is best een prestatie aangezien Twente uit tot het programma behoorde. Door al deze ontwikkelingen ben ik geneigd om PSV te blijven tippen als kampioen.

Roda JC

Roda heeft al een tijdje een team dat defensief goed staat, maar aanvallend moeilijk een vuist kan maken. De snelle, sterke Cissé heeft nog nooit kunnen imponeren en als hij scoort is het een zeldzaamheid. Vorig jaar scoorde Adil Ramzi nog een aantal goals, maar die is weg. Dus bleef spits Oper over, die altijd goed is voor een goal of 10, maar Roda niet in zijn eentje naar een hoge klassering kan schieten. Augustus bleek echter een goede transfermaand voor Roda. De aanvallers Hadouir, Yulu-Matondo en Lamah werden als versterking gehaald. Daarmee krijgt Roda een enorme creatieve impuls en bovendien blijken de laatste twee het net wel te kunnen vinden. Door deze structurele verbetering schuif ik Roda omhoog naar de zesde plaats.

Heerenveen

Dat gaat vooral ten koste van Heerenveen. De Friezen hebben een vervelende situatie gekregen rondom topscorer Alves, die een transfer naar AZ zag mislukken op het allerlaatste moment. De vrede schijnt weer gesloten te zijn tussen Alves en Heerenveen, maar de hele kwestie zegt mij dat Heerenveen het dit seizoen toch minder goed zal gaan doen. Ten eerste acht ik de kans vrij groot dat Alves in de winterstop alsnog vertrekt en Heerenveen geen gelijkwaardige vervanger zal vinden. Zonder Alves blijkt Heerenveen echter erg matig te presteren. Gertjan Verbeek heeft moeite om een degelijk team te smeden van zijn talentvolle voetballers en ook met Alves kan het nog wel eens even gaan duren voordat het een beetje draait.

NEC

Door de stijging van Roda moet ook NEC een plek zakken. Men heeft echter nog verder gebouwd aan een degelijke aanval door de wat laat bloeiende Tim Janssen van RKC Waalwijk over te nemen, waarmee de aanval nu goed bezet is in Nijmegen.

Onderaan de ranglijst

Aan de laatste 9 plaatsen op de ranglijst heb ik niets gewijzigd. Utrecht is een leuk voetballend team met een goede trainer maar een veel te smalle selectie voor Van Hanegem. NAC heeft met Amoah weer een scorende spits binnengehaald en het middenveld versterkt met Fehér en Molhoek. De vleugels zijn voorin nog steeds matig wat de stootkracht toch aardig beperkt.

Vitesse heeft een prachtige start achter de rug, maar ik ben niet geneigd om ze op basis daarvan hoger te plaatsen. De selectie komt nog steeds scorend vermogen tekort, al kan ik nog niet inschatten wat de Chileen Lorca kan gaan bieden. De mogelijke terugkeer van Michael Jansen is ook nog geen garantie voor betere prestaties. Het zou kunnen dat alles samenvalt en alle tactische zetten van De Mos goed uitpakken: Vitesse zou dan zomaar een zesde plaats kunnen halen. Het andere uiterste zou een vijftiende plek zijn, die ook goed mogelijk is. Ik hou het een beetje in het midden met een twaalfde plek.

Over Heracles en Sparta twijfel ik: op basis van de ontbrekende ervaring bij trainer Aandewiel houd ik Sparta op de veertiende plek. Men heeft echter op de valreep keeper Westerveld voor een jaar binnengehaald, voorin van RBC de buitenspeler Duplan overgenomen en middenvelder Lindenbergh van Ajax gekocht. Daarmee heeft de selectie een behoorlijke kwaliteitsimpuls gekregen, hoewel ik nog steeds een fatsoenlijke centrumspits mis. Heracles miste breedte in de aanval en heeft dat opgelost met de mij onbekende Lakic.

Willem II heeft de beste speler El Hamdaoui verkocht en toen nog snel even Douglas en Cristiano gehaald, die samen mogelijk dat verlies wat kunnen opvangen. De Graafschap heeft laten zien wat ik al aangaf: het team kan gewoon lekker voetballen en zal niet zoveel moeite hebben om de laatste plaats te ontlopen.

Dat kan ik nog steeds niet zeggen van Excelsior en VVV. Excelsior zal met Pardo op het middenveld misschien iets steviger op de 17e plaats eindigen. VVV geeft mij geen aanleiding om van gedachten te veranderen, ondanks de winst op Excelsior.

Rubriek: Voetbal

Een Reactie op “Aangepaste voorspelling eindstand eredivisie 2007-2008”

Reageer zelf
Niels van der Stappen

Laat ik ook een poging doen. Ik zie geen echte favoriet bij de top-4, maar denk, dat AZ niet doorgroeit, PSV niet 4 jaar achter elkaar kampioen wordt en Ajax inderdaad teveel problemen zal hebben om in top-duels de goede spitsen aan het werk te zetten.
Daarom een goede kans voor een degelijk Feyenoord van de no-nonsense coach Van Marwijk!
Twente blijft op niveau en Heerenveen, Roda en Groningen zitten daar net onder.
Gedragen door een goede start vindt Vitesse voldoende vertrouwen om weer eens NEC, NEC en Fc Utrecht achter zich te houden. Sparta heeft kans op aansluiting als de nieuwe aanwinsten renderen. Heracles is nogal afhankelijk van hun doelman en Maas loopt teveel schorsingen op. Maar VVV is de minste en die zullen daar niet eens om treuren – lekker voetballen, jongens!

Kortom:
1. Feyenoord
2. PSV
3. Ajax
4. AZ
5. FC Twente
6. SC Heerenveen
7. Roda JC
8. FC Groningen
9. Vitesse
10. NEC
11. NAC Breda
12. Fc Utrecht
13. Sparta
14. Willem II
15. De Graafschap
16 Excelsior
17. Heracles Almelo
18. VVV Venlo