15 May
2008

Computerproblemen oplossen voor leken: fix je kapotte pc

Bijna iedereen heeft wel eens een kapotte computer, of een probleem met de computer dat niet direct weggaat. Sommige computerexperts fixen hun eigen problemen, maar de meesten van ons zijn computerleek. Wat doe je dan als jouw computer weigert te doen wat jij wilt? Onderstaande tips zijn een soort eerste hulp bij computerongelukken voor pc’s met Windows XP of Vista. Handig voor jezelf of alle kennissen die steeds bij jou aankloppen om een van onderstaande antwoorden te krijgen!

0. Backup je belangrijke bestanden!

Natuurlijk is het heel belangrijk om met regelmaat je belangrijke documenten, foto’s en andere bestanden te backuppen. Wanneer je echter tegen een ernstig lijkend computerprobleem aanloopt en je kunt nog bij je bestanden, maak dan eerst een extra backup voordat je actie onderneemt. Je hebt dan altijd een recente kopie.

1. Gebruik het juiste programma

Veel kleine problemen ontstaan doordat mensen programma’s verkeerd gebruiken. Met Powerpoint hoor je alleen presentaties te maken en Word is een tekstverwerker, maar wordt vaak misbruikt als tekstopmaakprogramma. Ga dus altijd na of wat jij wilt wel met je beoogde programma hoort te gebeuren. Mocht het met het juiste programma toch niet lukken, dan zijn er vaak ook alternatieve programma’s.

2. Herstart het programma

Windows is bijzonder eigenaardig. Als een programma niet doet wat jij wilt, is de kans groot dat het wel lukt als je het programma even afsluit en opnieuw opent. Het is vaak wel een goed idee om vóór het afsluiten je document even op te slaan.

3. Herstart de computer

computer kapotAls tip 2 niet werkt, of je probleem zit hem niet specifiek in één programma, herstart dan altijd de computer. Eerst al je werk opslaan, dan netjes de programma’s sluiten en de computer herstarten. Dit is een van de meest aangedragen oplossingen van helpdeskers.

4. Computer van de stroom loskoppelen

Hoewel tip 3 veel vage probleempjes oplost, kun je als die tip faalt altijd nog de hardhandige variant proberen. I.p.v. het herstarten van de pc schakel je hem uit en trek je de zwarte stroomstekker uit de achterkant van de computerkast (of het andere uiteinde uit het stopcontact). Controleer altijd of je de juiste stekker hebt door op de Aan-knop te drukken. Als de computer nu niet aan gaat, zit je goed. Als bonus zorgt het indrukken van die knop ervoor dat de computer ontladen wordt van eventuele restspanning. Stop de stekker weer terug en schakel de computer weer aan.

5. Controleer alle stekkers

Stekkers raken soms op mysterieuze wijze los. Als je scherm niets vertoont, je pc niet aangaat of een randapparaat zoals muis, printer of toetsenbord niet reageren, controleer dan altijd even of alle stekkers goed aangesloten zijn. Om er zeker van te zijn kun je de stekker van het apparaat even loshalen en weer vastmaken, zo mogelijk aan beide uiteindes. Wie goed voorbereid is, weet natuurlijk welke stekkers waar zitten wanneer de computer wél werkt, of heeft daar een foto of tekening van gemaakt.

6. Noteer de foutmelding

Als je tegen een foutmelding blijft aanlopen en de andere tips werken niet, noteer dan de precieze tekst van de foutmelding. Die komt namelijk in de stappen hierna terug. Noteer hem op papier, copy/paste hem (CTRL-C als de melding op je scherm komt) in een tekstdocument of maak een screenshot (met de PrtScr- of PrintScreen-knop rechts op je toetsenbord) en plak deze in Paint in en sla het bestand op. Zorg in elk geval dat je de tekst snel bij de hand kunt hebben.

7. Google de foutmelding of de verschijnselen

Ga het internet op (desnoods op een andere computer) en vul de foutmelding in Google in. Ga ervan uit dat jij niet de eerste bent met dit probleem. Anderen hebben waarschijnlijk het probleem op internet gepost en weer anderen hebben het antwoord daarop gegeven. Zoeken in Google op de foutmelding levert bijna altijd een of meerdere oplossingen of in elk geval oorzaken op. Ook zonder foutmelding kun je met slimme zoektermen toch oplossingen vinden. Zoek zo specifiek mogelijk: niet ‘printer kapot’, maar wel ‘HP Deskjet 2180 maakt vreemd geluid’.

8. Schakel hulp in

Wanneer je er zelf met deze simpele tips niet uitkomt, kun je natuurlijk alsnog naar een hulpinstantie stappen. Dat kan een helpdesk zijn van de computerfabrikant, de softwarefabrikant, de internetprovider of van je werk. Sommige mensen hebben zo hun ‘mannetje’. Iedere helpdesker zal blij zijn als hij met jou bovenstaande stappen niet hoeft door te lopen omdat je ze al geprobeerd hebt. Nog blijer zijn ze als blijkt dat jij de foutmelding al genoteerd hebt en eventuele typenummers en serienummers van niet-werkende apparaten direct kunt noemen. Zo hoef je de vraag: “Wat voor printer heeft u?” niet te beantwoorden met: “Een grijze!”

Bonus-tip: vastgelopen programma beëindigen
Soms loopt een programma vast en zie je maar één uitweg: de computer uitzetten. Dat hoeft echter niet altijd: door CTRL, ALT en DEL tegelijk in te drukken verschijnt er een menu met o.a. de optie Taakbeheer (Task Manager). Als je deze optie kiest, verschijnt er een lijst van de actieve programma’s (soms al direct na CTRL-ALT-DEL). Een vastgelopen programma heeft hier de melding ‘reageert niet’ (not responding). Het bewuste programma kun je aanklikken en ‘Taak beëindigen’ (End Task) kiezen. In veel gevallen sluit het vastgelopen programma dan af en kun je weer verder werken zonder herstart.

Rubriek: Digitaal

8 Reacties op “Computerproblemen oplossen voor leken: fix je kapotte pc”

Reageer zelf
M. Lammers

Mijn systeem (onder Windows 7) opent ongevraagd zoekvensters, en vult zelf eenvoudige opdrachten in (“a”, “aa.”) Ook worden Windows MP en Oulook Express geopend. Verder verlaagt het systeemvolume zelfstandig naar 0%. Ik heb al diverse virusscans, Housecaal en spywarescans gedaan, maar er wordt niets gedetecteerd. Hoe kan ik dit oplossen?

Op mijn laptop krijg ik de foutmelding:
windows\system32\config\system is corrupt or missing

Ik krijg hem niet opgestart d.m.v. installatiediscette of reboot CD?. Computer reageert buiten die foutmelding dus nergens meer op. Ik kan totaal geen opties kiezen.

-Wat kan er aan de hand zijn?

Beste Santi,

Heb je in het bios de opstartvolgorde gecontroleerd. Zodra je de PC aanzet moet je op F2 drukken ( kan ook een andere toets zijn, zie onder in het opstartschermen en zoek naar: set up) . Je komt dan in het bios. Ga naar het tabblad Boot. Daar zie je opstartvogorde. Zorg, dat je de cd-romspeler als eerste ( opstarter) instelt. Vervolgens sla je de wijzigingen op. Plaats een opstart-cd in de romspeler. De pc moet nu de vanaf cd-romspeler opstarten. Let op: Daarmee heb je nog niet bestanden op de C-schijf veilig gesteld!! Je kunt wel op de C-schijf opnieuw Windows installeren, indien je dit wilt.
Succes!
Aalt Smit

Gisteren een CD-R geplaatst om de inhoud te downloaden. Daarna is er een fout ontstaan want nu is de computer continue aan het opladen. Stroom er af gehaald maar het opladen blijft doorgaan. Wie weet wat waar en hoe………, nu al dank

Hallo,
Ik heb een laptop met windows vista.
Als ik typ dan krijg ik allemaal cijfers ertussen en dan heb ik Num Lock uit.
Ik weet nu niet wat ik moet doen.. Hebben jullie een idee??

Gr Sacha

marijke

ik heb een laptop met windows 7 en nooit problemen gehad met outlook opstarten. nu dus wel en krijg de melding ‘kan Microsoft office outlook niet starten. Kan het Outlook-venster niet openen’.
wie herkent dit en wat kan de oplossing zijn???

hallo ik heb een probleem met m’n pc . hij geeft telkens de zelfde foutmelding aan als ik iets wil openen . hij zegt dan buffering overdetected. weet iemand hoe ik dit er weer uit krijg?

Direct na het opstarten krijgen we heel kort een beeld te zien op het scherm, waarna deze verdwijnt. Alleen na het uit&aan zetten van beeldscherm zien we weer ff beeld. Stekkertjes zitten wel goed vast. Maar geen beeld op beeldscherm.. Wat is er loos?