1 Jun
2008

Toolbars verwijderen om sneller te internetten

Toolbars, je kent ze wel: die balken bovenin een venster, vol met knoppen of woorden die naar een menu leiden. Je internetbrowser heeft dan ook standaard een paar toolbars in beeld staan. Hoeveel, dat hangt af van welke browser je gebruikt en vaak ook nog welke versie. In Internet Explorer 6 is het bijvoorbeeld normaal om een balk te zien met menu’s (Bestand, Bewerken etc), een balk met navigatieknoppen, een adresbalk en een balk met links.

Tip: De toolbars in de meeste programma’s kun je naar wens verwijderen en weer toevoegen. Waarom zou je ze willen weghalen?

 • Meer ruimte op je scherm
  Minder toolbars betekent meer ruimte in je beeld voor andere informatie. Bij een webbrowser zie je zo meer van de webpagina, dus heb je meer overzicht.
 • Toolbars

 • Minder scrollen, minder tijd
  Hoe meer toolbars je verwijdert, hoe minder je dan ook hoeft te scrollen op een webpagina, waarmee je natuurlijk ook steeds een klein beetje tijd bespaart.
 • Minder afleiding
  Allerlei knoppen in beeld waar je toch nooit iets mee doet, leiden alleen maar af van de inhoud. Zeker als die knoppen alle kleuren van de regenboog hebben en soms nog geanimeerd zijn ook. Een ‘schoon’ uiterlijk van je programma’s en je browser in het bijzonder bevordert dus je productiviteit.
 • Vrij van Spyware
  Helaas bevatten maar al te veel ‘handige’ toolbars spyware: een stukje software dat terwijl je nietsvermoedend zit te internetten, op de achtergrond informatie over bijvoorbeeld jouw surfgedrag naar een centrale server stuurt. Door verdachte toolbars te verwijderen (of natuurlijk nooit te installeren) waarborg je dus je privacy. Spyware heeft bovendien vaak een flink vertragende werking op je computer in het algemeen en op je internetverbinding in het bijzonder: de software is namelijk allerlei dingen aan het doen, ook als jij de computer alleen maar aan hebt staan. Toolbars verwijderen kan dus ook snelheidswinst opleveren.

Vertrouwde toolbars verwijderen

Een programma heeft dus meestal enkele eigen toolbars ingebouwd, die vaak aan te passen of te verwijderen zijn. In Internet Explorer bijvoorbeeld kun je eenvoudigweg in het Beeld-menu onder Werkbalken zien welke toolbars zijn aangevinkt. Als je er eentje wilt verwijderen, klik je hier de naam van de aangevinkte toolbar aan. Het vinkje verwijnt en de balk ook. In de meeste Windows-software werkt het vergelijkbaar, dus ook bijvoorbeeld in Firefox.

Overige toolbars verwijderen

Als je na bovenstaande nog toolbars overhoudt die je kwijt wilt, maar niet in Werkbalken-menu staan, zul je wat dieper moeten graven. Toolbars van externe partijen, zoals de Google Toolbar, maar ook vele andere, zijn meestal een apart stukje software dat op je pc als programma is geïnstalleerd. Om van ze af te komen kun je dan ook via het menu Software in je Configuratiescherm de toolbars in kwestie identificeren en verwijderen. Als ze uit dat menu verwijderd zijn, weet je namelijk pas echt zeker dat ze niet meer op de achtergrond iets op je pc kunnen doen.

Rubriek: Digitaal, Internet

13 Reacties op “Toolbars verwijderen om sneller te internetten”

Reageer zelf

Toolbars verwijderen.
Ik krijg nog steeds, nadat ik icq en via software, en via werkbalken verwijderd heb, nog icq toolbar search wanneer ik browse op internet in mn Mozilla Firefox omgeving. Hetzelfde met Ask.com. Ben verder weg van Mozilla..
Graag hulp.
Karma

ik heb een toolbar van het muziek progamma: bearshare
aangezien ik bearshare tog al verkeerd had geinstaleerd, besloot ik deze te verwijderen.

maar tot mijn grote schrik.

het progamma was verwijderd, maar de toolbar was er nog!!

wat nu??

Ik heb sinds enkele dagen als ik ga op firefox een toolbaar van ASK.COM? ik weet niet hoe dat komt want die heb ik niet geinstalleerd; mijn vraag is hoe kan ik dat
verwijderen, graag informaties a.u.b.

Zelfde vraag als boven: dat vervelende bearshare, programma is er af, maar die toolbar krijg ik uit firefox niet weg.
Weet iemand raad? Alvast bedankt!

Ik zit met de toolbar van FreeRip. Via configeratiescherm of anders niet te verwijderen. Wat moet ik doen? Ik werk met IE8. Iemand aub??? ­čÖü

Verwijderen van Bearshare, (Windows XP)

Deze staat niet in Configuratiescherm/Software.

Ga naar Deze Computer, C, program Files, BearShare Applications. open deze map.
Ga naar mediabar en vervolgens op uninstal.

Verwijderen van ask toolbar,
Deze wordt vaak geinstalleerd door door Java-update, Hier heb je de optie om hem uit te vinken, (maar nooit iemand die die leest en gewoom maar op ja klikt)

ga naar Configuratiescherm, Software.
Vink ASK Toolbar aan en vervolgens Verwijderen

Suc6

Arianne Hermans

Ik zit met een vervelende FLV Runner Community Toolbar waar ik maar niet vanaf raak. Deze is ook niet te vinden in ‘Programma’s verwijderen’. Heb ook al gegoogled, maar vind het niet. Iemand een idee? In Google Chrome…

Dag Arianne,
Ik heb precies hetzelfde, het vertraagt enorm, ik heb het per ongeluk geinstalleerd met het installeren van een foto edit programma. Geen idee wat ik aan het doen was.
Ik heb Google Chrome er zelfs afgegooid, en opnieuw geinstalleerd, maar het hielp niet.

O, rechtsboven zit een knop waarmee je FLV Runner Community Toolbar van de browser kunt verwijderen. Succes ermee! Adriaan

Was het maar zo makkelijk. Overal in widnows, net kanker, zitten verwijzingen naar de klere Ashampo (conduit) toolbar. Als alles weggehaald is en als ze ook in Google taken verwijderd zijn, komt deze toolbar toch terug. NOOIT IETS BIJ ASHAMPOO KOPEN !!

Ik zit met een toolbar van bing geloof ik en van Free youtube to mp3 conventer.
Iemand enig idee?

ik heb een toolbar van Conduit dat ding is niet weg te krijgen , weet iemand iets wat wel werkt ?

Ik had ook het “virus” FLV runner toolbar, even het gratis http://toolbarcleaner.com/
downloaden, deze had het pleurisding er in notime af!