24 Sep
2007

Analyse: AZ lang niet zo verzwakt als het lijkt

Louis van GaalDit artikel is het derde in de serie analyses van de teams van de vier topclubs in de eredivisie in het seizoen 2007-2008. Het eerste deel was de analyse van PSV, het tweede deel was de analyse van Ajax en het vierde deel is de analyse van Feyenoord.

Nu AZ een moeizame competitiestart kent met zeven punten uit vijf wedstrijden, duiken de media erbovenop. AZ zou overschat zijn, opeens geen waardige titelkandidaat meer. Op zich is het niet vreemd dat er aandacht is voor een club die meedoet om het kampioenschap en dan in vijf wedstrijden al 8 punten verliest. Toch lijken de meesten daarbij alleen maar naar die cijfers te kijken. Lurven.nl gaat liever wat dieper, vandaar deze uitgebreide analyse van AZ Alkmaar.

Selectie

AZ heeft de volgende spelers onder contract staan dit seizoen:

Doel: Waterman, Romero, Didulica
Verdediging: Opdam, Luirink, Steinsson, Koenders, Jaliens, Donk, Pocognoli.
Middenveld: Mendes da Silva, Agustien, De Zeeuw, Medunjanin, Martens, Vormer, Cziommer, Schaars, Jenner.
Aanval: Ari, Pellè, Dembélé, El Hamdaoui.

Vertrokken zijn: Boukhari, Sinouh, Bulters, Mathijssen, Koevermans, Arveladze, De Cler en Ikedia.
Verhuurd zijn: Lens, Luijckx en Molhoek.
Nieuw aangetrokken: Romero, Ari, Pocognoli, Pellè, El Hamdaoui en Koenders. Tevens keerden de verhuurde Medunjanin en Agustien terug.

Speelsysteem

Zoals uit het kleine aantal aanvallers al af te leiden is, speelt AZ onder Van Gaal overwegend 4-4-2. De trainer wil al jaren een linksbuiten, maar vooralsnog heeft AZ er geen aangetrokken en houdt men het dus bij twee spitsen in de aanval. Met 4 man is die linie ruim genoeg bezet om de afwezigheid van beide basisaanvallers op te vangen.

AZ speelt met een ruit op het middenveld. Met dit systeem zijn de mooie eindklasseringen van de afgelopen jaren behaald, dus daaraan hoeft het niet te liggen. Een vereiste is dat er op het middenveld genoeg creativiteit en loopvermogen aanwezig zijn om de ballen bij de aanvallers te krijgen én deze linie te ondersteunen.

Omdat er met Koevermans, Arveladze en De Cler toch enkele grote namen vertrokken zijn bij AZ is de schijn gewekt dat de selectie er kwalitatief op achteruit is gegaan en zich dat in de huidige positie op de ranglijst bewijst. Laten we per linie eens bekijken of dat wel het geval is.

Doel

AZ heeft de eerder gehuurde Waterman vastgelegd. Momenteel is hij de eerste doelman. Didulica, vorig jaar ook al in de selectie, is nog altijd geblesseerd. Vorig jaar was notoire grabbelaar Sinouh daarom de tweede doelman. Die is echter vervangen door Sergio Romero, die te boek staat als zeer groot talent. Deze keeper zal dus niet alleen Waterman nopen tot extra goede prestaties in het kader van de concurrentiestrijd, mogelijk wordt hij zelfs een betere eerste doelman. In deze linie is AZ eerder beter geworden dan slechter.

Verdediging

De grote ontbrekende naam achterin is Tim de Cler, die naar Feyenoord vertrok en wordt opgevolgd door de jonge, aanvallend sterke Belg Sebastien Pocognoli. Qua ervaring is dat natuurlijk een mindere speler, maar op dit moment is hij nog bankzitter. De basis wordt gevormd door Steinsson (25 jaar), Jaliens (29), Opdam (31) en Donk (21). Aan ervaring dus geen gebrek.

De jongste speler, Donk, maakt niet altijd een even zekere indruk. Omdat de beoogde basisspeler Gijs Luirink ook nog langdurig geblesseerd is en alternatief Milano Koenders nog minder ervaring heeft dan Donk, is het mogelijk dat Opdam binnenkort naar het centrum verhuist en Donks plek inneemt, waarbij Pocognoli de linksbackpositie mag gaan bezetten. Helaas voor AZ is ook middenvelder Mendes da Silva, die met regelmaat als verdediger optreedt, al een tijd geblesseerd. Ook hij zou namelijk een prima alternatief zijn centraal achterin.

Met Jaliens en Steinsson, de stugge IJslander die graag langs de zijlijn opkomt, staat er een vrij degelijke basis. Opdam is een degelijke speler, die mogelijk op zijn leeftijd het niet altijd meer kan belopen op linksback. Tegen Ajax wist hij overigens Rommedahl aardig in bedwang te houden. Zodra Mendes da Silva of Luirink weer ingezet kunnen worden, wordt AZ er achterin alleen maar sterker op. Nu moet bij blessures Demy de Zeeuw naar achteren gehaald worden, of een beroep gedaan worden op de jonge Koenders.

Middenveld

Het middenveld van AZ is heerlijk bezet. Hier zijn geen basiskrachten vertrokken en met de teruggehaalde huurlingen Medunjanin en Agustien is AZ er in deze linie beduidend sterker op geworden. De Zeeuw is onomstreden als punt naar achterin in de ruit. Op rechts doet Agustien het momenteel erg goed en moet Jenner vanaf de bank toekijken. Normaliter speelt Stijn Schaars als linkshalf, maar ook hij zit in de lappenmand met een hardnekkige blessure. Maarten Martens neemt het op die positie waar en doet dat naar behoren.

Achter de spitsen kan diezelfde Martens uit de voeten, maar ook Simon Cziommer en Mounir El Hamdaoui kunnen daar goed spelen. Met de jonge, talentvolle Vormer, Haris Medunjanin en Julian Jenner zijn er twee heel fatsoenlijke middenvelders achter de hand. In deze linie is AZ zeker sterker dan vorig seizoen.

Aanval

Veel kritiek in de media richt zich op de aanval. Koevermans en Arveladze waren vorig seizoen goed voor 36 competitiegoals en beiden zijn er niet meer bij. Ook dat is echter weer puur naar cijfers kijken. Wanneer je echter iets verder kijkt, valt de schade mee.

Voor het aanvallende voetbal van AZ is het namelijk belangrijk dat het gevaar van overal komt, niet alleen van twee spitsen. AZ heeft diverse spelers rondlopen die een goal kunnen maken: vorig seizoen waren spelers die nu weer in de basis staan goed voor 24 doelpunten: De Zeeuw (5), Dembélé (6), Martens (10), Jaliens (1), Steinsson (1), Opdam (1). Verder scoorde Agustien er dit seizoen al twee, en waren Cziommer, Schaars en Mendes da Silva vorig jaar ook ieder goed voor een handvol goals. AZ is dan ook helemaal niet zo afhankelijk van de voorste linie als sommigen willen doen geloven.

Daar komt dan nog bij dat er nu dan misschien geen grote namen voorin rondlopen, maar de aanval wel heel gevariëerd is samengesteld. De nog altijd beter wordende Dembélé lijkt haast alles te kunnen en mist alleen nog steeds het échte scorende vermogen van een spits. Zijn aanvalspartner Ari is bijzonder doelgericht ingesteld en gaat ongetwijfeld dit jaar nog een fiks aantal doelpunten maken.

El Hamdaoui is meer de dribbelaar en de man van de onvoorspelbare acties, die daarmee een verdediging open kan breken. De lange, sterke Italiaan Pellè werd al zwartgemaakt door bepaalde ‘kenners’ voordat hij echt de kans had gehad om iets te laten zien. Pellè is technisch, zeer balvast en heeft het overzicht om als aanspeel- en verdeelpunt in een aanval te fungeren. Zo’n type vult de andere aanvallers aan.

Qua pure doelpuntenproductie is AZ er in de aanval inderdaad op achteruit gegaan en zonder Arveladze mist er toch wat ervaring voorin. Qua totale kwaliteit en diversiteit vind ik die linie echter nauwelijks verzwakt.

Probleempunten

In de voorspelling van de eindstand voor 2007-2008 zette ik AZ op de tweede plaats. Dat lijkt gewaagd gezien de huidige stand van zaken, maar in feite heeft AZ nog steeds alle kans om die tweede plek te behalen. Toch zijn er natuurlijk enkele knelpunten, wat ook de reden is dat ik ze niet heb getipt als kampioen.

Grotendeels heeft het te maken met ervaring en leiderschap: AZ heeft in de achterste linie de nodige ervaring rondlopen, maar mist die nog altijd op het middenveld en nu ook al in de aanval. Een echt leiderstype zit er niet tussen, wat al een paar jaar ontbreekt aan de verder complete selectie. Dat soort mensen zijn echter hard nodig in een team dat om het kampioenschap wil strijden. Op de momenten dat het elftal het moeilijk heeft, slepen zij hun club er nog wel eens doorheen. Met de ontwikkeling van jongere spelers als Martens, Agustien en Dembélé kan AZ dat wellicht een beetje benaderen, getuige ook het aanhoudend aanvallende voetbal toen AZ al achter stond tegen Ajax.

Daarnaast fungeerde Koevermans vorig jaar als een prima pinchhitter. Waar ervaring tekortschoot, wist Koevermans met zijn specifieke kwaliteiten nogal eens als invaller een wedstrijd te keren. Een dergelijk breekijzer ontbreekt nu. Pellè is fysiek misschien vergelijkbaar met Koevermans, maar mist nog de voetbalslimheid om die rol goed te vervullen en komt veel beter tot zijn recht als basisspeler in een voetballend team dat nog niet op de lange bal hoeft over te schakelen.

Conclusies

AZ mist dus enkele cruciale factoren om kampioen te worden. De huidige achterstand van 6 punten op de twee koplopers is echter zeer vertekenend: niet alleen staat er een heel goede selectie, ook heeft AZ al aangetoond, zeker tegen Ajax, dat er veel voetballend vermogen en creativiteit in de ploeg zit en dat ook de drive niet ontbreekt. Van Ajax werd verloren door enkele individuele fouten, wat eens kan gebeuren, maar AZ streed moedig en was grotendeels gevaarlijker dan de tegenstander: Ajax heeft buiten de goals om nauwelijks kansen gehad. Die wedstrijd vertelt ons dus dat AZ vooral wat pech kent die het huidige puntverlies heeft veroorzaakt.

AZ heeft samen met PSV de sterkste selectie in de breedte. Zelfs nu er enkele sleutelspelers ontbreken (Schaars, Mendes, Luirink) zet AZ zonder veel moeite nog zeer eredivisiewaardige spelers op de bank. Dat kunnen concurrenten Ajax en Feyenoord niet zeggen. AZ kan daarom een strijd om het kampioenschap waarschijnlijk beter uitzitten. Bovendien kan men nog hopen op de terugkeer van enkele geblesseerden, die het elftal alleen maar sterker zullen maken.

De defensie is op dit moment wat onzeker en moet zo snel mogelijk gerepareerd worden. Het aanvallende spel zit er daarentegen al weer aardig in en met het prachtige middenveld en de talentvolle spelers voorin zal AZ weer menig tegenstander doen sidderen. De voorspelling voor een tweede plek kan daarom makkelijk overeind blijven.

Rubriek: Voetbal

3 Reacties op “Analyse: AZ lang niet zo verzwakt als het lijkt”

Reageer zelf

Prima artikel, ben het zo’n beetje overal mee eens.
AZ word met de wedstrijd beter.

Lekker geschreven, en goed geanalyseerd, het mist echter net het ultime resultaat voor mij, want wij worden gewoon kampioen. Lees je verhaal nog maar een keertje door.

Een kleine toevoeging n.a.v. reacties over Luirink. Het verbaast sommige mensen nogal dat hij hier als belangrijke speler wordt aangemerkt. Natuurlijk heeft hij pas 16 wedstrijden in de competitie meegespeeld en is hij vooral geblesseerd geweest bij AZ. Als degelijke mandekker kan een fitte Luirink echter heel belangrijk zijn voor AZ. Hij werd niet voor niets na slechts 21 wedstrijden al bij Groningen weggehaald. Luirink zal alleen tijd nodig hebben om weer in het speelritme te komen.

Mocht hij toch geen basisplaats weten te veroveren wanneer hij terugkeert, dan zal hij in elk geval Donk voorzien van stevige concurrentie op die positie.