23 Oct
2007

Recensie tv-serie: Californication (USA)

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. De meeste zijn deze alleen te zien op de Amerikaanse televisie, maar wel te downloaden via torrents en nieuwsservers. Californication is echter vanaf 12 november elke maandag te zien op de Nederlandse Comedy Central.

Introductie

Een serie met veel mooie en vaak naakte vrouwen trekt natuurlijk op voorhand veel (mannelijke) kijkers. Bij die omschrijving heb je niet de verwachting dat de serie ook maar enige diepte heeft. Op dat vlak weet Californication echter danig te verrassen.

Verhaal

De serie is absoluut geen excuus om maar zoveel mogelijk naakt te tonen. Toegegeven, de makers lijken niet bepaald gedwongen te moeten worden om naakt te laten zien, maar het maakt de serie in elk geval realistisch: de meeste andere Amerikaanse series proberen ons te laten geloven dat iedere Amerikaanse vrouw haar ondergoed aanhoudt tijdens de seks of tenminste alle moeite doet om haar lichaam met een laken verborgen te houden voor haar partner.

David Duchovny in CalifornicationCalifornication draait echter voornamelijk om Hank, gespeeld door David Duchovny (X-files). Hank is een schrijver die één succesvol boek schreef en nu kampt met een writer’s block, depressie en nog wat persoonlijke problemen. Hij probeert die te compenseren met zoveel mogelijk mooie vrouwen, wat hem alleen maar nieuwe dilemma’s oplevert. Het conflicteert o.a. met zijn wens om een goede band met zijn jonge dochter op te bouwen en voor zijn ex-vrouw goed voor de dag te komen.

Humor en realisme

Zijn dramatische leven wordt verteld met de nodige humor en fijne dialogen. Hank heeft een cynische kijk op alles en iedereen en lijkt vooral een grote hekel te hebben aan mensen in het algemeen. Hij trekt zich niets aan van wie dan ook, sociale conventies zeggen hem niets. Daarmee is hij een aantrekkelijk personage dat regelmatig leuk uit de hoek komt, maar wel steeds met zijn neus op de feiten wordt gedrukt.

We zien overal in de serie realistische personages met echt menselijke trekken. De personages maken bovendien allemaal hun eigen ontwikkeling door, waardoor het niet te voorspelbaar wordt.

Conclusie

Californication is een vlot lopende serie die lekker wegkijkt. Hoewel het drama de basis is, heeft de subtiele comedy een belangrijk aandeel. Bij deze serie geen lachend publiek op de achtergrond om de grappen aan te geven, waardoor de grappen niet het drama aan de kant drukken. De ontwikkelingen in Hanks leven boeien genoeg om je aandacht bij de aflevering te houden en om de volgende weer te willen kijken.

IMDB: Californication
TVRage: Californication
Genre: Comedy
Cast: David Duchovny, Natascha McElhone, Madeline Zima, Madeleine Martin
Looptijd: 30 minuten

Rubriek: TV

3 Reacties op “Recensie tv-serie: Californication (USA)”

Reageer zelf

Een geweldige serie die inderdaad afrekent met sociaal correcte sitcoms.
Maar realistisch? Laat me niet lachen, of huilen, want als dat realistisch is dan heb ik in mijn eigen leven een paar dingen gemist.

Ik vind ‘the trut is out there’ Duchovny geweldig gecast, en wie zich de Red Shoe Diaries nog herinnert kijkt niet op van de combinatie Duchovny/Sex. Daar keken trouwens ook vrouwelijke fans wel naar.

Cynische humor voor de vrijdenkende mens, ik doe wel mee.

Voor mij de beste serie van vorig jaar. Mooie afwisseling van intelligente humor en een snufje drama dat je echt raakt. En dat met de charismatische David Duchovny als protagonist. Alleen het einde wist mij niet helemaal te overtuigen. Ik hoop dat ze niet het hele concept te grabbel hebben gegooid met dat misplaatste happy end.

Voor mij is het redelijk realistisch (en erg plat ook)..Ik heb wel alles gekeken van de serie puur omdat ik redelijk wat kerels heb gehad die ook zo waren…Lief naar mij, maar ondertussen…
Ik kan er gewoon met mn hoofd niet bij dat een man niet kan nadenken als er een mooie vrouw tegenover hem staat.
Ik ben 22 en ik date ook met wat oudere mannen en wat ik dan nog allemaal voor verhalen hoor..Vrouwen in de serie worden wel als heel makkelijk afgeschilderd…hij hoeft nog niet eens naar ze te kijken of…ze willen hem al … misschien is dit wel de schrikbarende werkelijkheid.
Na deze serie word ik ook gelijk bang om te trouwen…Blijkbaar past monogamie niet meer bij een huwelijk…(?) Heeft iedereen tegenwoordig Bindingsangst??
Een intelligente serie? my ass… het kijkt gewoon lekker weg en we herkennen onszelf er in mindere of meerdere mate in!;)