28 Sep
2007

Analyse: Feyenoord voorzichtig terug naar de top

Dit artikel is het laatste in de serie analyses van de teams van de vier topclubs in de eredivisie in het seizoen 2007-2008. Het eerste deel was de analyse van PSV, het tweede deel was de analyse van Ajax en het derde deel was de analyse van AZ.Bert van Marwijk

Vrijwel iedereen heeft meegekregen dat Feyenoord dit seizoen er alles aan doet om de weg terug naar de top in te slaan. Met Bert van Marwijk werd een toptrainer teruggehaald: een intelligente coach met veel kijk op voetbal, ervaring, eerder behaalde successen en die de club goed kent. Bovendien blijft Van Marwijk naar buiten toe altijd de rust zelve, iets waar de club zeer bij gebaat is.

Een nieuwe trainer alleen kon het tij niet keren, de selectie van Feyenoord moest flink op de schop. Door slim aankoopbeleid werden deze zomer enkele grote namen binnengehaald die een directe versterking voor de basis waren. Daardoor kan Van Marwijk nu werken met een basisteam met veel kwaliteit, dat bovendien een goede mix is tussen talent en ervaring.

Selectie

Doel: Timmer, Ekramy, Mulder
Verdediging: Lucius, Vlaar, Hofland, De Cler, Tiendalli, Greene, Bahia, Collen, Danny Buijs, Jordy Buijs.
Middenveld: Van Bronckhorst, Sahin, Bruins, De Guzman, Hofs, Wijnaldum, Lensky.
Aanval: Makaay, Slory, Chun-Soo Lee, Mols, Vincken, Biseswar.

Vertrokken zijn: Van Hooijdonk en Lodewijks (gestopt), Aerts, Otten, Drenthe, Schreuder, Kolkka, Boussaboun, Castelen, Charisteas, Huysegems.
Verhuurd zijn: Derijck en Pardo.
Nieuw aangetrokken: De Cler, Hofland, Van Bronckhorst, Sahin (gehuurd), Makaay, Mols, Bruins, Slory, Chun-Soo Lee.

Grotendeels overbodige spelers zijn dus uit de selectie weg, waarvoor spelers met pure kwaliteit zijn teruggekeerd. Geen halfbakken aankopen maar spelers die zich lang en breed op hoog niveau bewezen hebben, of onomstotelijk talent hebben, zoals Sahin, Bruins en Slory.

Speelsysteem

Van Marwijks plan was om de competitie in te gaan met een 4-3-3-systeem. Makaay als centrale spits, met Slory op rechts en Drenthe op links. Toen Drenthe werd verkocht kwam Vincken voor die plek in aanmerking, maar hij raakte weer geblesseerd. De Koreaan Chun-Soo Lee is nu voor die positie gehaald, maar heeft een trainingsachterstand. Intussen heeft ook Slory een zware blessure opgelopen, waardoor Van Marwijk het voorlopig zonder vleugelspelers moet doen. Daarom heeft hij de omschakeling gemaakt naar 4-2-3-1, ook wel te zien als 4-5-1. Het verschil met 4-3-3 zit hem in de nuances.

Vóór de viermansverdediging spelen Sahin en Van Bronckhorst als defensief en opbouwend blok. Daar weer voor zou normaal gesproken De Guzman als enige middenvelder spelen, nu wordt hij geflankeerd door Hofs en Bruins. Deze drie middenvelders zijn allen aanvallend ingesteld. Zij wisselen veel van positie en kiezen de diepte om de enige spits Makaay te ondersteunen. In Duitsland en Spanje heeft Makaay regelmatig in zijn eentje tegen een volledige defensie moeten opboksen, dus de spits is bij uitstek geschikt voor deze rol. Zodra er meer aanvallers beschikbaar zijn, zal Van Marwijk geleidelijk teruggaan naar 4-3-3.

Doel

Henk Timmer is al jaren een betrouwbare doelman. Vorig seizoen werd hij wel enigszins meegetrokken in de malaise, maar als een van de weinige spelers viel hij niet door de mand. Voor het begin van dit seizoen won hij de concurrentiestrijd met de veel jongere Ekramy, die nu voorlopig tweede keeper is. Patrick Lodewijks was een goede en ervaren tweede keeper, maar met het talent van Ekramy heeft Feyenoord een fatsoenlijke vervanging voor die positie. De jonge Erwin Mulder is doorgeschoven naar de plek van derde keeper.

Verdediging

Feyenoord kreeg vorig jaar maar liefst 66 tegendoelpunten. Voornamelijk doordat de verdediging zo lek als een mandje was, eindigde de club op een zevende plek. Daarom werd de defensie flink versterkt. Dit seizoen werd gestart met Lucius op rechts, Vlaar en Hofland centraal en De Cler op links. De Cler is een prima linksback die zich bij AZ goed heeft ontwikkeld en het Nederlands Elftal haalde. Hij is niet enorm snel, maar positioneel is hij sterk. Bovendien komt hij graag mee op en is hij met zijn voorzetten elk jaar goed voor een aantal assists. Samen met Hofland brengt hij nieuwe ervaring achterin.

Hofland speelde jaren bij PSV op het hoogste niveau en moest bij VFL Wolfsburg in de Bundesliga flink aan de bak. Hofland heeft veel inzicht en kan een verdediging leiding geven. Met zijn lange pass is hij ook in de opbouw belangrijk. Hij is echter niet de snelste en moet soms iets te snel aan de noodrem trekken. Daarnaast is hij blessuregevoelig en mist hij elk jaar wel een aantal wedstrijden. Zijn gebrek aan snelheid wordt niet helemaal gecompenseerd door Ron Vlaar, die aan de hand van de ervaren rotten om hem heen opleefde, voordat hij geblesseerd raakte. Ook Lucius is geen sprinttalent, waardoor Feyenoord door goed positiespel achterin het gebrek aan snelheid moet compenseren. Dat lukt tot nu toe heel aardig: behalve tegen PSV hield Feyenoord het achterin zonder veel moeite dicht.

De tweede garnituur achterin heeft niet zoveel te bieden. Greene is een goede voetballer maar is wat gestagneerd in zijn ontwikkeling. In een goed draaiend elftal zou hij wellicht de draad weer op kunnen pakken. Voetballers als Tiendalli, Danny Buijs, Bahia en Collen zijn echter zeer matige vervangers en Jordi Buijs is nog te onervaren om al een bepalende rol te spelen. Afgelopen week moest Feyenoord in het bekerduel aantreden met Lucius, die al geen echte verdediger is, en Bahia centraal, terwijl Danny Buijs rechtsback speelde, dit alles vanwege blessures bij Vlaar en Hofland. Zo’n verdediging is al veel minder stevig, dus mag Feyenoord hopen dat de vaste spelers snel terugkeren en dan fit blijven.

Middenveld

Het middenveld is de enige linie waar een overschot aan kwaliteit heerst. Nu er 4-5-1 gespeeld wordt, kunnen alle goede spelers opgesteld worden, maar straks zullen er keuzes gemaakt moeten worden. Van Bronckhorsts basisplek is gegarandeerd. De international brengt de hoognodige routine op het middenveld terug die Feyenoord zo miste. Met zijn rustige uitstraling is hij het type leider waar spelers respect voor hebben. Naast hem blijkt de jonge Nuri Sahin met speels gemak het niveau van Feyenoord op te pikken. De linkspoot heeft zowel defensief als aanvallend spelinzicht en de traptechniek om medespelers vrij te zetten met één pass.

Jonathan de Guzman leeft weer helemaal op met de stimulerende aanwezigheid van ervaren spelers als Makaay en Van Bronckhorst. Hij zal dan ook wanneer er weer aanvallers naast Makaay geposteerd worden een basisplek behouden als aanvallende middenvelder in de 4-3-3. Nick Hofs en Luigi Bruins spelen momenteel in de basis bij afwezigheid van die aanvallers en doen dat naar behoren. Bruins is zeer talentvol en zou zich nog wel eens sneller dan verwacht in de basis kunnen spelen. Hofs heeft geen garantie op een basisplek, maar is met zijn efficiente spel een prima vervanger op aanvallend gebied.

Op het middenveld zijn de jonge Wijnaldum en Lensky nog beschikbaar als extra opties. Vooral bij blessures van Van Bronckhorst of Sahin zou Feyenoord even moeten slikken: de alternatieven Lucius en zeker Danny Buijs zijn op die posities toch een stuk minder. Al met al is het middenveld zowel in de basis als in de breedte de best bezette linie.

Aanval

Feyenoord miste sinds het vertrek van Kuijt en echte spits en met het aantrekken van Makaay is die vacature fantastisch vervuld. Makaay is nog altijd een topspits en laat zien dat hij echt niet alleen oog voor de goal heeft. De aanvaller is niet te beroerd om te werken voor zijn medespelers. Normaal gesproken zou Slory hem flankeren. De snelle vleugelspeler is momenteel geblesseerd, maar maakte een stormachtige ontwikkeling door. Na met Excelsior in de eerste divisie goed gepresteerd te hebben, trok hij dat niveau moeiteloos door in de eredivisie waarmee hij zijn transfer verdiende. Ook bij Feyenoord liet hij aan het begin van het seizoen zien goed mee te kunnen. Wanneer hij weer fit is, biedt hij Feyenoord dan ook extra aanvallende mogelijkheden.

Op links is het even afwachten hoe Chun-Soo Lee gaat presteren. Zodra zijn trainingsachterstand weggewerkt is, krijgt hij ongetwijfeld de kans. De aanvaller heeft veel internationale ervarin in het Zuid-Koreaans elftal, maar wist in Europa niet te overtuigen in twee jaar Real Sociedad en Numancia. Omdat Feyenoord al ervaring heeft met een Koreaan, is de kans er dat hij hier makkelijker aardt. De kwaliteiten heeft hij zeker. Tim Vincken zou een alternatief zijn op die positie, maar de ongelukkige speler blijft maar tobben met steeds nieuwe blessures. Diego Biseswar wordt niet gezien als volwaardig lid van de selectie en lijkt dus geen optie.

De vleugelposities zijn dus zeer mager bezet, getuige het feit dat er momenteel geen aanvallers voor gebruikt worden maar middenvelders. Als Makaay er niet bij kan zijn, wordt hij vervangen door Michael Mols. Dat is een redelijke backup. Mols heeft natuurlijk niet het topniveau van Makaay, maar heeft genoeg techniek en nog altijd een neusje voor de goal om het elftal tenminste overeind te houden. Toch is het te hopen dat Makaay fit blijft, vanwege de meerwaarde die hij absoluut biedt.

Probleempunten

Feyenoord heeft een prachtig basiselftal, dat een directe kampioenskandidaat is. Er is eigenlijk maar één groot probleempunt en dat is de reservebank. De selectie is in de breedte bezet met veel middelmatige spelers. De basis steunt op de aanwezigheid van de aankopen en als er een of twee daarvan niet kunnen spelen, staat er al snel een veel minder stevig geraamte. Dat blijkt al nu Hofland en Vlaar blessures hebben: PSV legde Feyenoord pijnlijk over de knie en in de bekerwedstrijd woensdag had FC Utrecht in de eerste helft de gevaarlijkste kansen, waarna Feyenoord het licht vertekend rechtzette met de 3-0 overwinning.

Hier komt waarschijnlijk ook een groeiproces kijken. Het verschil tussen de sterke basis en de mindere goden op de bank is nu erg groot, maar wellicht kan Van Marwijk gedurende het seizoen de invallers beter laten aansluiten bij het niveau van de basis. De spelers die vorig jaar een wanprestatie leverden, moeten in het hoofd ook een omschakeling maken en dan is Van Marwijk toch een coach die het een en ander kan bewerkstelligen.

Het basisteam komt verder defensief snelheid te kort. Met goed positiespel kan dat meestal gecompenseerd worden, maar zoals tegen PSV duidelijk werd, kan het problemen opleveren als de tegenstander in een hoog tempo weet te combineren. Dat soort tegenstanders zal Feyenoord echter niet vaak treffen.

Conclusies

Met nieuw elan, een nieuwe trainer en veel goede, nieuwe spelers kan Feyenoord weer omhoog kijken. Direct een kampioenschap zal er zeer waarschijnlijk niet inzitten, maar in dit omslagjaar zie ik Feyenoord goede kaarten hebben voor de derde plek, zoals ik schreef in mijn voorspelling van de eindstand van de eredivisie. De gehaalde spelers, op de voor een jaar gehuurde Sahin na, spelen volgend jaar ook nog in Rotterdam en kunnen dan eventueel nog verder aangevuld worden met in elk geval goede bankzitters. Dit seizoen dus een goed voetballend Feyenoord met een fatsoenlijke eindklassering en play-offs, volgend jaar wellicht weer op naar een kampioenschap.

Rubriek: Voetbal

Reageren is momenteel niet mogelijk.