28 Nov
2007

Recensie tv-serie: Chuck (USA)

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. Voorlopig zijn deze alleen te zien op de Amerikaanse televisie, maar wel te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Introductie

In de serie Chuck worden humor en spanning gecombineerd. Het resultaat is een serie die zichzelf niet al te serieus lijkt te nemen en dat is in dit geval een goede eigenschap. De kijker dient dit namelijk ook niet te doen.

Het verhaal

Het idee waarop de serie steunt is lichtelijk absurd. Nu is dat in veel series het geval, dit betekent alleen maar dat je als kijker bereid moet zijn om de fantasie in de serie te accepteren. Wie daar altijd moeite mee heeft, kan nu al afhaken.

Zachary Levi in ChuckChuck Bartowski is een wat sullige, gemiddelde computernerd die bij een winkel genaamd Buy-More werkt. Zijn leven is niet bepaald bijzonder te noemen. Dat verandert als hij door een samenloop van omstandigheden gigantische hoeveelheden topgeheime overheidsinformatie zijn brein ingepompt krijgt. De informatie in kwestie is afkomstig van verschillende diensten, waardoor hij zowel de NSA als de CIA op zijn dak krijgt.

Personages

Omdat Chuck opeens van nobody is veranderd in een grote prioriteit voor de overheid, worden John Casey (Adam Baldwin) en Sarah Walker (Yvonne Strahovski) door hun werkgevers (respectievelijk de NSA en de CIA) op Chuck afgestuurd. De informatie in Chucks hoofd moet namelijk veiliggehouden worden en mag niet in de verkeerde handen vallen. Daarbij komt dat Chuck soms ongewild wat van die geheime informatie opdiept, wat weer handig kan zijn om bepaalde zaken op te lossen.

Hiermee wordt Chuck tegen wil en dank een soort geheim agent, echter zonder enige bevoegdheden. Bovendien moet hij zijn nieuwe taak geheimhouden voor zijn zus Ellie en zijn beste vriend Morgan. Die laatste lijkt vooral als comic relief in de serie te zitten, wat overigens goed werkt.

Chuck zelf blijkt toch wel een interessant personage te zijn. Hij heeft wel de trekjes van een stereotype nerd, maar we krijgen veel meer van hem te zien. Aan de ene kant is hij klungelig en een beetje verlegen, aan de andere kant kan hij juist heel scherp zijn en pogingen doen om toenadering tot de aantrekkelijke Sarah te zoeken.

Humor

Chuck met zijn zus en vriendAlles in Chuck, van de actie tot en met de dialogen, wordt uitermate droog gebracht. Overal zit wel een opzet voor een grap in. Er wordt regelmatig met een dikke knipoog gehint richting standaardactieseries of -films. De humor zit in de soms absurde gebeurtenissen, maar zeker ook in de personages.

Chuck zelf is grappig als anti-held die toch ook een beetje held wil zijn. Zijn vriend Morgan is leuk als opdringerige lastpak die ook weer het hart op de juiste plek heeft zitten. John Casey is komisch in zijn pogingen om niet op te vallen en toch zijn werk als geheim agent goed te doen.

Conclusie

Chuck is een vermakelijke serie zonder pretenties. De makers schotelen je gewoon leuke, maffe verhalen voor die vol humor gebracht worden. Wie geen problemen heeft met een serie die soms wat vergezocht is, kan zeker plezier beleven aan deze comedy-/actieserie.

IMDB: Chuck
TVRage: Chuck
Genre: Comedy/Actie/Thriller
Cast: Zachary Levi, Adam Baldwin, Yvonne Strahovski, Joshua Gomez
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

Een Reactie op “Recensie tv-serie: Chuck (USA)”

Reageer zelf

Wanneer je van spionnen met een knipoog en compleet maffe mensen die in een winkel werken en daar de meest belachelijke dingen bedenken/doen, dan moet je deze serie zeker gaan kijken.