2 Oct
2007

Filmpremieres van oktober 2007

Oktober zou voor bioscopen een interessante maand moeten zijn. Het is herfst en het weer zorgt ervoor dat mensen minder snel een avondje op het terras gaan zitten en dus misschien eerder de bioscoop binnenwandelen. Laten we eens kijken of het aanbod van filmpremières deze maand dat weerspiegelt. Een erg lange lijst ditmaal, er zit ongetwijfeld iets van je gading bij. Binnenkort verschijnen waarschijnlijk van enkele van deze films recensies op Lurven.nl.

4 oktober: Goud

Een documentaire over de Nederlandse hockeydames tijdens het WK. De cameraploeg mocht overal bij aanwezig zijn, dit is dus een mooie kans om een kijkje in te keuken van een ploeg met topsporters te nemen. Meer informatie vind je bij de KNHB.

4 oktober: DUSKA

Dit drama wordt de Nederlandse inzending voor de volgende Oscaruitreiking. Het gaat over een scenarioschrijver die een vreemde Rus in zijn leven krijgt. Het belooft zeker een interessant verhaal te zijn, dus wellicht een kijkje waard op het grote doek. Gene Bervoets en Sylvia Hoeks spelen de Nederlandse hoofdrollen.

4 oktober: Rush Hour 3

Jackie Chan is inmiddels 53 jaar, maar stuitert nog rond als een jonge pup. Samen met Chris Tucker probeert hij het bestaande Rush Hour-concept verder uit te melken. In de vorige twee films leverde de samenwerking tussen de Amerikaanse detective en de inspecteur uit Hong Kong zeker grappige momenten en leuke vechtscenes op, maar inhoudelijk stellen deze films niet zoveel voor. De idiote stunts van Chan maken echter veel films al snel de moeite van het kijken waard.

4 oktober: Stardust

Er worden niet al te veel fantasyfilms gemaakt. Vers in mijn geheugen zit nog The Cronicles of Narnia, die ik niet zo geslaagd vond (en natuurlijk de belachelijk slechte parodie Epic Movie). Het is een genre dat op zich heel geschikt is voor film: met mooie kleren en sfeervolle sets kan een goed verhaal echt tot leven worden gebracht. De kansen voor Stardust zien er goed uit: niet alleen heeft men in Matthew Vaughn een regisseur gevonden wiens vorige film (Layer Cake) erg geslaagd is, ook mag de cast er zijn. O.a. Ian McKellen, Peter O’Toole, Sienna Miller, Rupert Everett, Michelle Pfeiffer, Claire Danes en Robert De Niro staan op de loonlijst. Genoeg ingrediënten, hopelijk bevalt het eindproduct.

10 oktober: Meet the Robinsons

Ook in animatieland staat men niet stil. Disney komt met de nieuwe animatiefilm Meet the Robinsons, over een vreemde familie in de toekomst. Pixar heeft deze keer niet de hand in de Disney-film, maar dat hoeft natuurlijk niets te betekenen. Het idee achter de film is interessant genoeg om de film een kans te geven, ook zien de plaatjes uit de film er aardig uit. Overigens zijn de acteurs die hun stemmen lenen voor de film geen echt grote namen, maar er zijn vast mensen die het leuk vinden om Tom Selleck (Magnum, P.I.) of Adam West (Batman in de oude serie) in een tekenfilm te horen.

10 oktober: Surf’s Up

Pinguins! Moet ik nog meer zeggen? Nou vooruit, geanimeerde pinguins! Als dat nog niet genoeg reden is om de film te willen zien, is het misschien leuk om te weten dat deze pinguins meedoen aan het WK Surfen voor pinguins. De aanpak van deze animatiefilm is origineel: het geheel is in de vorm van een fictieve documentaire gegoten. Gewoon gaan kijken, probeer wel een niet-nagesynchroniseerde versie te vinden!

11 oktober: Alles Is Liefde

Het lijkt wel de maand van de Nederlandse film. O wacht, dat is het natuurlijk ook met het Nederlands Filmfestival aan het begin van de maand! Alles is liefde is geschreven door Kim van Kooten en is de afgelopen tijd uitgebreid aan bod gekomen in de media. Carice van Houten, Daan Schuurmans en Chantal Janzen maken hun opwachting, maar een groot aantal bekende Nederlandse acteurs is te zien in deze romantische comedy van eigen bodem.

11 oktober: Shoot ‘Em Up

Dit belooft een leuke actiecomedy te worden over een man die een baby moet beschermen met Clive Owen, Monica Bellucci en Paul Giamatti in de hoofdrollen. Met een titel als deze kun je eigenlijk alleen maar lekker overdreven actie met een vette knipoog krijgen. Altijd leuk als tijdverdrijf, maar je hoeft niet te verwachten dat zo’n film je leven zal veranderen en over 20 jaar nog onderwerp van gesprekken zal zijn.

11 oktober: The Kingdom

Een stevige actiefilm met een fijne cast. Denk aan acteurs als Jamie Foxx, Jennifer Garner, Chris Cooper en Danny Huston. Het verhaal draait om de jacht op een terrorist, die een groep Amerikanen in het buitenland moet uitvoeren.

17 oktober: The Heartbreak Kid

Als je niet van films van de Farrelly Brothers houdt, kun je deze waarschijnlijk overslaan. De broers zijn bekend van films als Stuck on You, Shallow Hal, My, Myself and Irene, Kingpin, There’s Something About Mary en natuurlijk Dumb and Dumber. Voor wie geen van deze titels kent: de films zijn een en al slappe humor, die voor de één geweldig is en voor de ander verschrikkelijk. Bij voorkeur te kijken in een melige bui. Waar The Heartbreak Kid over gaat is dus van ondergeschikt belang, je kijkt deze film niet voor het verhaal maar voor de grappen.

18 oktober: Death Sentence

Een spannende actiethriller met Kevin Bacon, die een man speelt die zijn gezien moet zien te beschermen. De regisseur is James Wan, de grote man achter de eerste Saw-film. Aangezien hij heeft laten zien goed met spanning te kunnen werken, lijkt het me zeer interessant om deze nieuwe film van hem te zien.

25 oktober: Michael Clayton

Als je van rechtbankfilms houdt, is deze thriller misschien wel wat voor je. George Clooney speelt de hoofdrol en Tony Gilroy, de schrijver van de scenario’s voor de drie Bourne-films, debuteert als regisseur. Verwacht geen snel gemonteerde actie, maar juist een rustig opgebouwde film waar je de aandacht bij dient te houden.

25 oktober: Butterfly on a Wheel

Een thriller met Pierce Brosnan in de hoofdrol. Het lijkt me leuk om Brosnan eens in een grote rol als slechterik te zien, omdat het inmiddels moeilijk is geworden hem in een andere rol te zien zonder steeds aan James Bond te moeten denken.

Overige films

Verder gaan deze maand nog in première:

 • Timboektoe
 • Azur & Asmar
 • Plop En De Pinguin
 • Manufactured Landscapes
 • Control
 • Hamaca Paraquaya
 • The Dark Is Rising
 • Trade
 • Evening
 • 11th Hour (documentaire)
 • The Mark of Cain
 • Nadine
 • Die Fälscher
 • A Guide To Recognizing Your Saints
 • Halloween
 • The Invasion
Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.