19 Oct
2007

Recensie tv-serie: Aliens in America (USA)

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. Voorlopig zijn deze alleen te zien op de Amerikaanse televisie, maar wel te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Het doel van de serie Aliens in America is een beetje onduidelijk. Aangezien de serie binnen het genre comedy valt, lijkt het de bedoeling om ons vermaak en lol te bieden. Met het thema van een buitenlander die opgenomen wordt in een Amerikaanse familie krijg je echter toch de indruk dat de serie confronterend en/of moraliserend is bedoeld.

Het verhaal

Het Engelse woord ‘aliens’ betekent niet alleen ‘buitenaardse wezens’, maar ook gewoon ‘buitenlanders’. Die laatste betekenis wordt in de titel gebruikt, al zal er misschien ook met een knipoog richting de eerste betekenis gehint worden. Aliens in AmericaDe hoofdpersonen voelen zich namelijk allebei als E.T. in een vijfsterrenrestaurant.

Justin is een tiener zonder vrienden die op school overal buiten valt. Zijn ellende wordt vergroot als zijn ouders een uitwisselingsscholier in huis halen die samen met Justin naar school gaat. In plaats van de beoogde Engelse jongen blijkt de jongen van Pakistaanse afkomst te zijn en dus een heel andere leefwijze te hebben dan pa en ma hadden verwacht.

Buitenlanderskwestie

Vooral Justins moeder Franny heeft moeite met een jongen uit een zo andere cultuur in haar huis. Justins leven lijkt er ook niet makkelijker op te worden omdat hij als buitenbeentje nu een ander buitenbeentje op sleeptouw krijgt.

Dat zijn de kernproblemen waar deze serie op steunt. Men lijkt de kijker een lesje te willen leren in acceptatie van mensen die er andere gewoontes of achtergronden op na houden en om dat te bereiken, krijgen we situaties voorgeschoteld die zich concentreren op de verschillen tussen de culturen en hoe de mensen daar nogal primair op reageren.

Conclusies

Met de intentie op zich is niets mis: het kan geen kwaad om af en toe eens op een luchtige manier te laten zien hoe idioot mensen soms kunnen reageren als het op de allochtone medemens aankomt. De uitvoering is echter zwaar ondermaats. Een comedyserie die ons een wijze les probeert bij te brengen doet al gauw denken aan de Cosby Show of Full House, waar aan het einde van de aflevering iedereen elkaar knuffelde om de zojuist geleerde les kracht bij te zetten.

Aliens in America is bovendien niet eens grappig, wat toch vrij essentieel is voor een comedy. Het lollig bedoelde commentaar van Justin in de voice-over voegt helemaal niets toe en is eerder storend doordat alles voorgekauwd wordt, de conflictsituaties zijn afgezaagd en het acteerwerk is weinig geïnspireerd, waardoor de nadruk wel heel erg komt te liggen op het moraliserende aspect. Het zusje van Justin lijkt zelfs alleen maar in de serie rond te lopen omdat ‘het oog ook wat wil’, over nutteloos gesproken.

Aliens in America zou in Nederland haast onmogelijk succesvol kunnen zijn en ik betwijfel sterk of het in Amerika wél aanslaat. Als je een leuke comedy zoekt, zoek dan vooral verder.

IMDB: Aliens in America
TVRage: Aliens in America
Genre: Comedy
Cast: Dan Byrd, Adhir Kalyan, Amy Pietz, Scott Patterson, Lindsey Rachel Shaw
Looptijd: 22 minuten

Rubriek: TV

3 Reacties op “Recensie tv-serie: Aliens in America (USA)”

Reageer zelf

Humor is net als smaak : nog verschillend. Ik zelf vindt dit een erg leuke serie die mij erg veraste. vooral de conflicten tussen de culturen in deze oorlogstijd worden leuk aangepakt. Huld voor deze insteek …

het is een leuke serie en wel grappig. ik ga daarom ook nooit van reviews af. niet iedereen heeft dezelfde smaak.

Heel verstandig, blasian! Een recensent kan nooit voor jou bepalen wat je leuk vindt. Uit een recensie kun je globale informatie halen, door zelf te kijken ontdek je pas wat jij ervan vindt.