7 Nov
2007

Recensie tv-serie: Cane (USA)

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. Voorlopig zijn deze alleen te zien op de Amerikaanse televisie, maar wel te downloaden via torrents en nieuwsservers.

Cane is een drama dat draait om de personages. De serie draait om twee rivaliserende families met suikerplantages: de families Duque en Samuels. Niet veel actie dus in deze serie, maar wel een rustig opgebouwd verhaal met uitgediepte personages.

Het verhaal

De families kennen al generaties lang een onderlinge rivaliteit, waarvan de basis ligt op zakelijk gebied maar die zich daar niet toe beperkt. De familie Duque is het centrale punt in de serie, zij worden nadrukkelijk gevolgd en de Samuels worden meer als de outsiders gepresenteerd.

Zoals het in een goed familiedrama hoort, is er echter ook binnen de familie genoeg conflict. Omdat de levens van alle familieleden vergroeid zijn met het plantagebedrijf, hebben zakelijke en priv├ęproblemen meestal met elkaar te maken. Hoewel deze opzet meer klinkt als een soap, kun je een veel sterker verhaal verwachten, dat meer bevrediging per aflevering kent.

Personages

Het verhaal draait dus zeer sterk om de mensen. Daarvoor heb je goede acteurs nodig en op dat gebied is flink uitgepakt. Grote rollen zijn er voor Hector Elizondo (Chicago Hope) en Jimmy Smits (NYPD Blue), Leden van de familie Duque in de serie Caneterwijl namen als Nestor Carbonell (Lost, Suddenly Susan) en Rita Moreno (Oz, The Electric Company) de ervaren tv-kijker ook niet onbekend zullen voorkomen.

Omdat de acteurs hun werk uitstekend doen en het verhaal zeer rijk en doordacht is, biedt Cane ruimte voor veel uitwerking. Ieder personages heeft zijn of haar eigen gecompliceerde achtergrond en die botst meer dan eens met die van een ander zonder dat het de serie overdreven soap-achtig maakt.

Conclusies

Met een sterke cast en goede schrijvers hebben de makers van Cane hoog ingezet binnen het drama-genre. Veel mensen zullen geïntrigeerd zijn door de Duques en de Samuels, ook al omdat de rivaliteit tussen die twee desnoods over lijken zal gaan.

Mijn smaak is het echter niet, ik heb moeite om me te interesseren voor die grote, rijke familie wiens leven geabsorbeerd wordt door de strubbelingen rondom hun suikerplantage. Dat hoeft echter zeker geen indicatie zijn voor mensen die wel door zo’n onderwerp geprikkeld worden: Cane zit namelijk degelijk in elkaar en zal de liefhebbers van het genre en/of onderwerp waarschijnlijk prima bevallen.

IMDB: Cane
TVRage: Cane
Genre: Drama
Cast: Jimmy Smits, Hector Elizondo, Nestor Carbonell, Rita Moreno
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.