15 Oct
2007

Recensie tv-serie: Life (USA)

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. In Nederland zendt RTL5 sinds maart 2008 de serie Life uit.

Life is een politieserie met een twist. De meeste politieseries behandelen iedere week een andere zaak, die de hoofdpersonen moeten oplossen. Als dit boeiende zaken zijn, maakt het meestal de serie boeiend.

Het verhaal

In Life is er meer aan de hand. De hoofdpersoon, Charlie Crews, is terug bij de politie na een afwezigheid van twaalf jaar. In die tijd heeft hij onterecht gevangen gezeten, een ervaring die hem heeft veranderd voor het leven. Vanuit zijn unieke perspectief kunnen politiezaken er net even anders uitzien.

Een agent die twaalf jaar tussen de criminelen heeft gezeten weet meer dan anderen hoe criminelen denken en is zelf misschien wel een beetje gaan denken zoals zij. Dat kan hem helpen bij het oplossen van misdaden. De keerzijde van jaren onterecht gevangen zitten is het scala aan emoties waar zo iemand mee moet zien om te gaan.

Personages

Life met Damian Lewis en Sarah ShahiBedenk eens wat je zelf zou voelen als iemand je erin geluisd heeft voor een moord die je niet hebt begaan. Zou je gerechtigheid zoeken, wraak? Of zou niets je misschien meer kunnen schelen?

In het geval van Charlie is het een combinatie van factoren, die hem een intrigerend personage maakt. Niet alleen is hij onbekend met hedendaagse technologie e.d., maar hij is ook niet meer zo gewend om met mensen buiten de gevangenis om te gaan. Hij heeft een aantal aparte gewoontes die hem lastig te doorgronden maken voor de mensen om hem heen. De schadeloosstelling van vele miljoenen dollars die hij van de staat ontving, maakt het leven er voor hem niet bepaald eenvoudiger op.

Naast zijn nieuwe partner en chef krijgen we regelmatig documentaire-achtige beelden te zien van de mensen die hem voorheen kenden. Het ziet ernaar uit dat ze voor de televisie ge├»nterviewd worden over de hele zaak van Charlie: oud-collega’s, familie, vrienden komen aan het woord en hun verhalen geven niet alleen diepte aan hun eigen achtergrond, maar ook aan die van Charlie.

Conclusies

Life steunt dus sterk op uitgediepte personages en minder op de schokkende politiezaken waar andere series het van moeten hebben, al krijgt de kijker natuurlijk wel het nodige politiewerk te zien. De actie wordt beperkt tot een minimum, waardoor deze serie geen licht vermaak is maar eerder interessant is voor mensen die een serie willen zien met persoonlijk drama en een licht humoristische draai.

Die stijl is wat deze serie verfrissend maakt en het acteerwerk van Damian Lewis als Charlie Crews is daarbij onmisbaar. Een aanrader voor eenieder die eens een ander soort politieserie wil zien.

IMDB: Life
TVRage: Life
Genre: Drama/Politie
Cast: Damian Lewis, Sarah Shahi, Adam Arkin, Brooke Langton
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.