26 Jun
2006

Beste tv-nieuws in tijden: Futurama keert terug!

Een aantal personages van de serie FuturamaWaar we hier in Nederland het gemiddeld moeten doen met lopende-bandpulp van eigen bodem als Oppassen, Bergen Binnen en Kinderen geen bezwaar op het gebied van ‘komische’ series (wat kort door de bocht, maar goed), weten ze in de VS af en toe nog wel hoe je in dit genre écht de lach opwekt. Zeven jaar geleden kwamen de makers van The Simpsons met de geniale tekenfilmserie Futurama. In tegenstelling tot zijn grote broertje, dat in september zijn 18e seizoen in gaat, beroofde Fox Networks de enorme fanschare na krap vijf seizoenen van dit televisiehoogtepunt. Maar Futurama komt terug! Op TVSquad wordt bevestigd dat in 2008 nieuwe afleveringen zullen verschijnen.

Het jaar is 1999. Al tien jaar boekt Matt Groening succes met de tekenfilmserie-voor-volwassenen The Simpsons en de tijd is rijp voor een zijproject. Het resultaat is Futurama: getekend in de bekende Simpsons-stijl, maar voorzien van hier en daar wat 3D-animaties tussen de tekeningen door. Waar The Simpsons destijds ruim een seizoen nodig had om enigszins vorm aan te nemen en zijn karakteristieke stijl te vormen, blijkt Futurama direct een volgroeide serie te zijn.

De serie draait om een niet al te snuggere, niet al te succesvolle jongeman, genaamd Fry, die zich per ongeluk in laat vriezen en in het jaar 3000 in (New) New York ontwaakt. In deze compleet veranderde wereld moet hij zijn plek zien te vinden. Natuurlijk verzamelt hij al snel een groep mensen om zich heen, waarmee hij de bizarste avonturen beleeft. Futurama lijkt door de setting een science fiction-tekenfilm te zijn, maar de futuristische trekjes vormen slechts de aanleiding tot zoveel mogelijk grappen en zoveel mogelijk kritiek op de hedendaagse maatschappij.

Futurama barst van de verwijzingen naar alles dat zich daarvoor leent; hoe groter je algemene ontwikkeling, hoe meer je er zult herkennen en kunnen waarderen. Merken en reclames, films, televisie, boeken, personen, religies, ideeën, noem het maar: overal wordt aan gerefereerd en alles neemt men op de hak.

Toch is het niet alleen een losse verzameling grappen: de serie steunt mede op een aantal ijzersterke en soms onvergetelijke personages. Waar The Simpsons vooral drijft op Homer, Bart en afwisselend wat randpersonages, is een groot deel van de cast van Futurama bepalend voor de serie.

Bender de robot met de iets te menselijke levensstijlBender springt het meest in het oog. Deze cynische, sarcastische en soms sadistische robot met stiekem een goed hart is de beste vriend van Fry. Bender rookt, drinkt, steelt en beledigt er op los. Hij kan het af zonder vuilbekkerij, meestal zijn de opmerkingen voorzien van fijne nuances. De fysieke grappen die in de serie met de simpel opgebouwde robot worden uitgehaald, zijn eindeloos, een extra kwaliteit die je in de meeste komedies niet terugziet.

Een ander noemenswaardig personage is Dr. Zoidberg. Hij is één van de buitenaardse wezens in de show, die vreedzaam op aarde leeft en vrienden is met de andere vaste personages. Zoidberg is een soort van weekdier in menspostuur, met krabbenscharen aan de uiteinden van zijn ledematen en vreemde lobben voor zijn mond hangend. Hij gaat meestal gekleed in zijn dikke doktersjas, hoewel niet helemaal duidelijk is welke doktersdiploma’s hij nu eigenlijk is. Eigenlijk is het feit dat hij dokter is van ondergeschikt belang: de nadruk ligt meer op zijn persoonlijkheid. Hij neigt tot eenzaamheid, veelvraterij (van werkelijk alles) en aandachttrekkerij en wekt nogal eens het vrolijke medelijden van de kijker op.

Eén van de leukste regelmatig terugkerende personages is Zapp Brannigan: een enorm zelfverzekerde, uiterst arrogante kapitein van zijn eigen ruimteschip, met een reusachtig bord voor zijn kop. Zapp heeft op onbegrijpelijke wijze het aanzien van de wereld verworven als held en teert daar schaamteloos op. Ieder plan dat hij opvat barst van de grootheidswaanzin en is gedoemd te mislukken. Zijn trouwe assistent Kif, evenals Zoidberg een alien, maar dan een groene, lichtvoetige, gebouwd van rekbaar materiaal, ondergaat lijdzaam de fratsen van zijn baas, ondanks zijn superieure intelligentie. Zapps herhaalde pogingen om de wereld te redden/per ongeluk de vernieling in te helpen zijn memorabel, evenals zijn houding naar Leela, de collega en love interest van Fry. Zapp is ervan overtuigd dat hij de meest aantrekkelijke en gewilde man van het universum is en dat dus ook de mooie Leela hem niet kan weerstaan.

Dr. Zoidberg, de buitenaardse mosselachtigeDeze en andere personages maken Futurama voor mij tot een van de beste en grappigste series ooit. Weinig shows doen mij daadwerkelijk hardop lachen, verder dan een brede glimlach komen ze toch niet zo snel. Futurama is anders, eigenzinnig, origineel, briljant, en heeft een hoge herkijkwaarde. Geen enkele serie die ik ken, slaagt erin om het verhaal, de tekenstijl, de achtergrond en omgeving, de personages, de dialogen én de echte wereld via verwijzingen zó sterk te benutten om het komische effect te bereiken.

De aankondiging dat er minimaal 13 nieuwe afleveringen zullen verschijnen, is voor mij een geschenk uit het paradijs. Met dezelfde mensen achter de schermen als bij de eerdere afleveringen is succes gegarandeerd. Dezelfde stemacteurs worden ingehuurd, die voor een groot deel van de kracht van de personages verantwoordelijk zijn. Of de afleveringen in de VS op televisie zullen worden uitgezonden of alleen op DVD worden uitgebracht is van ondergeschikt belang: ze komen, dat telt!

Als je van doordachte, wat harde humor houdt en een beetje maatschappijkritiek wel kunt waarderen en Futurama je nog onbekend is, raad ik je sterk aan eens een DVD-tje te huren of kopen. Natuurlijk zijn er ook nog de bekende -nova-alternatieven e.d. om afleveringen te verkrijgen.

Links:

Rubriek: Films en DVD, TV

Reageren is momenteel niet mogelijk.