5 Nov
2007

Recensie tv-serie: Cavemen (USA)

Zoals de titel al lichtjes doet vermoeden gaat de televisieserie Cavemen over holbewoners. In plaats van een blik terug in de tijd speelt de serie zich echter gewoon in het heden af.

Het verhaal

De serie gaat uit van het idee dat holbewoners niet de voorlopers van de huidige mens zijn, maar gewoon naast de mensen zijn blijven voortbestaan. Zoals er verschillende mensenrassen bestaan, zouden de holbewoners er dan één van zijn. De holbewoners leven dan ook zoals alle andere mensen en behalve hun uiterlijk is er niets dat hen onderscheidt van de rest.

Moderne holbewoners in CavemenDe kijker volgt het dagelijks leven van drie cavemen: Joel, Nick en Andy, twee broers en een vriend. Ze delen een appartement en hebben ieder hun eigen leven. Niets bijzonders dus, ze zijn alleen holbewoners, zoals vele anderen in de wereld volgens de serie.

De humor

Cavemen wordt gebracht als een comedyserie. Je mag daarvan verwachten dat zo’n serie grappig is. Doordat er geen lachend publiek op de achtergrond te horen is, mag je gelukkig zelf bepalen wat grappig is en wat niet.

Het enige wat ik kan zeggen is: dat is niet erg veel. De pogingen tot humor zitten vooral in de personages die allemaal wel wat rare persoonlijke trekjes hebben. Daarnaast lijkt het de bedoeling dat het idee van volledig ontwikkelde holbewoners in de maatschappij ook grappig is. Dat is het alleen niet. Het lijkt ook een poging om de kijker te confronteren met vooroordelen over mensen die er anders uitzien. Dat komt echter minimaal aan bod, al werkt dat in die gevallen nog best aardig omdat het met zo’n overdreven voorbeeld gebeurt.

Door af en toe te spelen met het begrip rassendiscriminatie (gericht op de holbewoners) word je als kijker gedwongen dat te vergelijken met situaties in het dagelijks leven waarin er geen holbewoners zijn, maar wel genoeg mensen die er anders uitzien dan jij. De boodschap is natuurlijk: hoe je er ook uitziet, iedereen is gelijkwaardig.

Conclusies

Een mooie boodschap, voor wie nog moeite heeft met dat besef. Voor wie al leeft volgens die gedachte, blijft er in de serie weinig over dan weinig schokkende verhaaltjes zonder echt komische waarde.

Een eerste vereiste voor een comedy is gewoon dat deze grappig moet zijn. Cavemen is dat vrijwel nooit, met moeite kon ik af en toe een glimlach bespeuren op mijn gezicht. Met hele boeiende verhaallijnen zou de serie dan nog kunnen doorgaan voor dramaserie, maar gezien de nietszeggende afleveringen van 22 minuten die we te zien krijgen, is ook dat teveel gevraagd. Misschien zijn er mensen te vinden die de humor wel inzien van Cavemen, maar alle anderen kunnen beter een andere serie zoeken. Cavemen wordt in Nederland uitgezonden door Comedy Central.

IMDB: Cavemen
TVRage: Cavemen
Genre: Comedy
Cast: Bill English, Nick Kroll, Sam Huntington
Looptijd: 22 minuten

Rubriek: TV

Een Reactie op “Recensie tv-serie: Cavemen (USA)”

Reageer zelf

Ik heb eens pas op de plaat gekregen van iemand die beweerde dat Cavemen gewoon een heel subtiele manier van humor heeft die niet iedereen door heeft. Dat zal dan wel zo zijn, maar ik vond het eerlijk gezegd niet eens remotely funny. Intelligente humor hoeft niet zo zouteloos te zijn dat zelfs een glimlach niet tevoorschijn komt…:)