1 Nov
2007

Filmrecensie Blades of Glory (USA, 2007)

Kort verslag: Subtiele, uitgewerkte comedy met een origineel thema, maar niet de uitbundige humor die je in veel parodieën tegenkomt.

Wat je verder ook van deze film vindt, het valt moeilijk te ontkennen dat het origineel is: een film over kunstschaatsen en dan ook nog eens een comedy. Die combinatie ben ik in elk geval niet eerder tegengekomen. Blades of Glory is mede geproduceerd door Ben Stiller en heeft Will Ferrell in een van de hoofdrollen. Voor sommigen mensen is die informatie al genoeg, maar toch kan het lonen om even verder te lezen.

Het verhaal

Blades of Glory is overduidelijk een film met een vette knipoog naar de Olympische Spelen. Al zou je het uit de trailer niet afleiden, de film heeft wel degelijk een verhaal waar een gedachte achter zit. De belangrijkste thema’s, rivaliteit en vriendschap, worden redelijk verkend, maar ook bewust overdreven.

Jon Heder en Will Ferrell in Blades of GloryDe film begint goed met het introduceren van de twee hoofdpersonen: Jimmy MacElroy (Jon Heder) en Chazz Michael Michaels (Will Ferrell). De manier waarop we hun achtergrondverhaal te zien krijgen is komisch en bovendien op een leuke manier verwerkt in de eerste scenes van de film.

De film steunt vervolgens echter voornamelijk op één trucje, dat omwille van de verrassing natuurlijk niet verklapt wordt hier, maar dat veel mensen toch duidelijk zal zijn geworden uit het promotiemateriaal rond de film.

Humor

Dat ene trucje moet voor het grootste deel van de grappen zorgen en dat lukt helaas maar af en toe. Sommige grappen zijn gewoon té overdreven, anderen weer te subtiel, waardoor er een onevenwichtige mix ontstaat. Will Ferrell weet wel weer een leuk personage neer te zetten, maar het lijkt toch een beetje op personages die we al in eerdere films zagen. Jon Heder, bekend uit de sterke culthit Napoleon Dynamite, doet het als zijn tegenspeler zeker niet slecht.

Jenna Fischer en Will Arnett in Blades of GloryOok andere personages moeten zorgen voor de komische trekjes, maar de meesten komen niet van de grond. Over het algemeen schiet de film als comedy dan ook te kort. Wel kan Blades of Glory bogen op een van de origineelste en grappigste achtervolgingsscènes die ik in lange tijd heb gezien, tegen het einde van de film.

Conclusies

Een aardig verhaaltje, dat niet zo diep graaft maar in elk geval meer om het lijf heeft dan de gemiddelde parodiefilm. De grappen zijn te vaak niet grappig en soms te veel van alles wat. De twee hoofdpersonen zorgen ervoor dat je wel door blijft kijken en de achtervolgingsscène aan het einde was voor mij een belangrijke beloning daarvoor.

De film bevat niet zoveel typische Ben Stiller-stijl en zit meer op een lijn met bijvoorbeeld Anchorman: The Legend of Ron Burgundy. Het is een subtiel opgezette parodie zonder al te veel extreme momenten erin. De film heeft zeker leuke fases, maar het totaalplaatje is toch maar matig.

Oordeel: 6,5/10

IMDB: Blades of Glory
Soort film: Comedy/Sport
Cast: Will Ferrell, Jon Heder, Jenna Fischer, Will Arnett, Amy Poehler
Regie: Josh Gordon en Will Speck
Looptijd: 93 minuten
Bios/DVD: DVD

Wat vind jij van Blades of Glory?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

2 Reacties op “Filmrecensie Blades of Glory (USA, 2007)”

Reageer zelf

Wat ik eigenlijk al een beetje verwachtte zie ik in jouw recentie ook weer terug komen: een niet heel erg leuke film. Dit wordt er dus eentje om over een jaartje ofzo bij de videotheek te halen.