30 Oct
2007

Filmpremieres van november 2007

De feestdagen komen dichterbij en dan wordt het tijd om de grote kaskrakers te gaan lanceren. De ene distributeur wacht liever tot december, anderen hopen juist hun slag wat eerder te slaan en maken daardoor van november ook een heel interessante bioscoopmaand.

1 november: Rogue Assassin/War

Jet Li en Jason Statham zijn beiden inmiddels gearriveerde actiesterren. De makers moeten hebben gedacht: één grote actiester is voldoende voor een goede actiefilm, maar wat als we er twéé nemen? Philip G. Atwell debuteert op het grote doek als regisseur van Rogue Assassin, wat toch andere koek is dan rapvideo’s regisseren. De ondersteunende cast kent behoorlijke namen als Devon Aoki en Luis Guzmán. Deze film belooft gewoon een snoeiharde actiefilm met een lekker dun verhaaltje te worden, waar je als kijker 100 minuten lang vermaakt zult worden.

8 november: 30 Days of Night

Vampieren. Het thema intrigeert je of niet. Ik kan wel van een goede vampierenfilm genieten en kijk dan ook uit naar 30 Days of Night. Regisseur David Slade overtuigde mij met de opvallende thriller Hard Candy, waardoor ik hem dit project wel toevertrouw. De cast is met Josh Hartnett en Danny Huston al goed bezet. Ik verwacht hier een horrorfilm met kwaliteit in plaats van slappe B-pulp.

8 november: Ben X

Ik ben benieuwd naar deze Belgische film. Niet alleen omdat het de Belgische Oscarinzending is, maar vanwege het onderwerp. Ben X gaat over een autistische jongen die zich verdrinkt in een online computerspel. Vooral dat laatste kom je niet vaak in een film tegen, misschien omdat het veel mensen af zal schrikken die niet in dergelijke spellen zijn geïnteresseerd. Hoewel ik zelf nooit online ‘role playing games’ speel, lijkt het me toch erg interessant om te zien hoe dit in een film verwerkt wordt.

8 november: Superbad

Deze comedy is in Amerika verrassend goed ontvangen. Het lijkt er dan ook op dat dit geen standaard highschool-comedy betreft, maar een film waar wat beter over is nagedacht. De regisseur is een onbekende en ook de cast kent geen grote namen. Ik ben zeker van plan om Superbad een kans te geven, al was het maar om te zien of er ook nog comedies van deze soort gemaakt kunnen wordt die niet alle clichés uit de kast trekken.

8 november: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Goede westerns zijn schaars. Wellicht dat Brad Pitt, die zijn sporen als acteur wel heeft verdiend, de sleutel is tot een nieuwe succesvolle western. De onbekende Andrew Dominik schreef en regisseerde deze film over Jesse James en Robert Ford (Casey Affleck). Verwacht geen overdaad aan cowboy-actie (waarmee ik niet doel op Brokeback Mountain-achtige tafereeltjes), maar gewoon een intens drama.

15 november: Resident Evil: Extinction

Hoewel dit alweer het derde deel is uit deze serie computerspelverfilmingen en sequels in dat genre vaak niet om aan te zien zijn, ga ik de film toch kijken. Mijn verwachtingen zijn niet al te hoog, maar de ontvangst in Amerika is toch redelijk positief te noemen. De eerste twee delen vond ik zeker kijkbaar, dus het is niet ondenkbaar dat men er ook een fatsoenlijk derde deel uit heeft weten te persen. Voor wie de films nog niet kent: als je niet van horror/actie houdt, vergeet deze film dan maar!

15 november: American Gangster

Inmiddels heeft vrijwel iedereen wel een film gezien die door Ridley Scott is geregisseerd: denk aan Kingdom of Heaven, Black Hawk Down, Hannibal, G.I. Jane, maar ook de klassiekers Thelma & Louise, Alien en Blade Runner. Ook een grote film van zijn hand is Gladiator, waarin Russell Crowe de hoofdrol speelt. Scott vormt in American Gangster opnieuw een team met Crowe, ditmaal in een big budget misdaadthriller. Dat Scott films kan maken staat vast, dus de verwachtingen voor deze mogen hoog zijn. Dat namen als Denzel Washington, Josh Brolin en Chiwetel Ejiofor (Inside Man, Serenity) de cast versterken maakt die verwachtingen alleen maar hoger. De film gaat over drugshandel in de jaren ’70.

22 november: Sicko

De documentaires van Michael Moore doen heel wat stof opwaaien: wie heeft er niet tenminste gehoord van Fahrenheit 9/11 of Bowling for Columbine? Nu is Moore terug met Sicko, een shock doc over de Amerikaanse gezondheidsindustrie. Hoewel de documentaires van Moore altijd extreem eenzijdig belicht zijn en per definitie met de nodige scepsis bekeken dienen te worden, zal het zeker interessant zijn om zijn confronterende visie op de medische industrie in de Verenigde Staten te zien.

22 november: De Scheepsjongens Van Bontekoe

Opnieuw een Nederlandse boekverfilming, dit keer van een oudje uit 1924. Dat boek is overigens deels gebaseerd op een echt scheepsjournaal uit de 17e eeuw. Steven de Jong, bekend van de Kameleon-films, regisseert de film en neemt ook zelf weer een rol als vader voor zijn rekening. Het is natuurlijk geen garantie voor succes, maar met gerenommeerde acteurs als Peter Tuinman, Thomas Acda, Cees Geel en Jack Wouterse mag je toch hopen dat er een mooi eindproduct wordt geleverd. Nadat oktober al veel Nederlandse films opleverde, mag De Scheepsjongens Van Bontekoe het dus in november proberen.

22 november: Beowulf

Er zijn al een aantal verfilmingen gemaakt van dit Oud-Engelse verhaal, maar deze benadering is weer een andere. De nieuwe Beowulf is een animatiefilm, geregisseerd door Robert Zemeckis, vooral bekend van de Back to the Future-films. Het interessante van het type animatie in deze film (ook gebruikt voor The Polar Express) is dat de acteurs hun rollen niet alleen inspreken, maar daadwerkelijk acteren. Hun optredens worden met bewegingssensoren volledig vastgelegd en gedigitaliseerd, waarna de film als animatiefilm wordt samengesteld met hun digitale alter ego’s. Dat betekent dat er zeer realistisch bewegende personen te zien zijn, maar dat men wel de voordelen van de computeranimatie heeft m.b.t. het maken van omgevingen en vooral het uitvoeren van camerabewegingen. Met de computer kunnen fysiek onmogelijke camerabewegingen worden uitgevoerd. Dit alles betekent waarschijnlijk wel dat de keuze voor dit type animatie een film oplevert die meer voor de visuele ervaring is gemaakt dan voor het acteerwerk of verhaal. Ik verwacht dus als film niet zoveel van Beowulf, maar wel een technisch hoogstandje dat het kijken waard is.

29 november: Hitman

En daar hebben we gameverfilming nummer twee. Over een huurmoordenaar, waarom niet? Echt origineel is dat niet, maar het computerspel Hitman was een hit, dus maakt men er ook maar weer een film van. Laten we wel wezen: de meeste gameverfilmingen floppen gigantisch. Olga KurylenkoToch gebeurt het wel eens dat de overgang naar het witte doek goed uitgevoerd wordt en in de hoop zo’n exemplaar aan te treffen, zal ik vroeg of laat toch Hitman gaan bekijken. Voor hoofdrolspeler Timothy Olyphant (Live Free or Die Hard, The Girl Next Door, Gone in Sixty Seconds) zullen nog niet veel mensen in de rij gaan staan, maar misschien doet de Oekraïense schoonheid Olga Kurylenko de harten van sommigen wat harder kloppen. Het lijkt me overigens ook aardig om Robert Knepper (T-Bag uit Prison Break) weer eens in actie te zien.

29 november: I Could Never Be Your Woman

Ook deze maand kunnen we weer een romantische comedy bewonderen, al is het op de valreep zo eind november. Amy Heckerling, die o.a. Loser, Clueless en Look Who’s Talking regisseerde, brengt ons een film over een moeder en een tienerdochter die tegelijk verliefd worden. Van Heckerling verwacht ik een degelijke film en de cast ziet er goed uit met Michelle Pfeiffer en vooral Paul Rudd, een toch enigszins ondergewaarde acteur. Verder ben ik benieuwd naar de bijrollen van acteurs als Jon Lovitz, Henry Winkler en Tracey Ullman.

29 november: Eastern Promises

Dit blijkt een maand waarin gerenommeerde regisseurs hun nieuwe films in de Nederlandse bioscopen brengen, want ook David Cronenberg is van de partij. Hem ken je mogelijk van films als eXistenZ, The Fly, The Dead Zone en recentelijk A History of Violence. Laat het maar aan hem over om een lekkere thriller neer te zetten dat is precies wat ik van Eastern Promises verwacht. De regisseur schakelde Viggo Mortensen weer in voor een hoofdrol en ook Naomi Watts en Vincent Cassel zijn van de partij. De film speelt zich af in de Londense onderwereld.

Overige films

Verder gaan deze maand nog in première:

 • Live!
 • Kidz In Da Hood
 • Atonement
 • Tussenstand
 • Shake Off
 • Shells
 • Jardins en automne
 • Lions for Lambs
 • Sand and Sorrow
 • See You in Vegas
 • I Served The King Of England
 • Fados
 • California Dreamin’ (Endless)
 • The Flock
 • Kapitein Rob en het Geheim van Professor Lupardi
 • Earth
Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.