28 Jun
2006

Filmrecensie Tsotsi (Zuid-Afrika/UK, 2005)

Recensie Lurven (Lurven Filmrecensies bevatten geen spoilers):

Kort: indrukwekkend geacteerd en boeiend verhaal, met minder politieke nadruk verteld dan verwacht.

Zoals gewoonlijk had ik vooraf nauwelijks informatie over deze film tot me genomen. Zo kon het gebeuren dat ik de verwachting had, dat de insteek van de film was om te shockeren en vooral goedkoop te scoren. Een film die zich in Johannesburg afspeelt, deels in een township, leek mij bij voorbaat al bedoeld om het medeleven van de kijker op te wekken en een politiek statement te maken. Dit vooroordeel werd fors afgestraft nu ik alsnog besloten had de film te gaan kijken: er wordt eigenlijk gewoon een goed verhaal verteld, zonder dat dit op een overdreven sentimentele manier om de aandacht van de hele wereld schreeuwt.

Tsotsi, de hoofdpersoonHet verhaal verdient het om blanco tot je te worden genomen. Ik zal hier dan ook niet de kern al prijsgeven zoals vaak in recensies gebeurt. Het zou voldoende moeten zijn om te weten dat de film draait om een paar dagen uit het leven van een arme Zuidafrikaanse jongeman in een township. Er gebeurt genoeg om de aandacht van de kijker vast te houden en er wordt prima gebruik gemaakt van spanningsopbouw met een aantal bevredigende climaxen. Natuurlijk worden de bedroevende levensomstandigheden van de townshipbewoners in beeld gebracht, maar niet als kernzaak, meer als omstandigheid die er toevallig is. Er zitten een aantal nadrukkelijke (karakter-)ontwikkelingen in het verhaal die de personages realistisch maken.

Tsotsi wordt gespeeld door de mij totaal onbekende Presley Chweneyagae. Hij doet dat met verve: hij levert een acteerprestatie van formaat, die er ongetwijfeld voor een groot deel aan heeft bijgedragen dat de film een Oscar kreeg voor de beste buitenlandse film. Ook een aantal ondersteunende acteurs spetteren van het doek af. Ik vind het prachtig om te zien hoe goede acteurs hun lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen ten volle benutten om emoties uit te drukken. Onbekende acteurs zijn ook wat makkelijker te beoordelen op hun acteerwerk, omdat je hun eerdere films niet in je achterhoofd meeneemt en daarmee vergelijkt.

Regisseur Gavin Hood weet een aparte sfeer op te roepen. Je wordt als kijker heel snel in het verhaal meegesleurd. Ik had weinig moeite om me in te leven, terwijl er toch een wereld werd uitgebeeld die ik totaal niet ken. De karakteriserende beelden en de functioneel ingezette, soms opzwepende muziek bouwen de sfeer heel sterk op. Je laat je meevoeren in het leven van Tsotsi alsof het je buurjongen is.

Als je nu echt geen enkele boodschap hebt aan hoe het leven van een medemens aan de andere kant van de wereld in tegengestelde levensomstandigheden, laat Tsotsi dan rustig links liggen. Als je behoefte hebt aan sterk verhaal en een blik op de verschillen en misschien ook overeenkomsten tussen jou en die medemens, ga dan deze film met een gerust hart kijken. Ik denk niet dat je teleurgesteld zult worden.

Oordeel: 8.5/10

IMDB: Tsotsi
Soort film: Drama/Misdaad
Cast: Presley Chweneyagae, Terry Pheto, Rapulana Seiphemo
Regie: Gavin Hood
Looptijd: 94 minuten

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.