16 Nov
2007

Recensie tv-serie: Reaper (USA)

Lurven.nl bespreekt nieuwe televisieseries van dit seizoen. Voorlopig zijn deze alleen te zien op de Amerikaanse televisie, maar wel te downloaden via torrents en nieuwsservers.

De duivel als werkgever, hoe klinkt dat je in de oren? In de serie Reaper is ‘reaper’ de term voor iemand die voor de duivel zieltjes werft, in zeker zin. Niet bepaald een veel voorkomend thema voor televisieseries.

Het verhaal

Sam Oliver, gespeeld door Bret Harrison (The Loop), is een jongeman van 21 jaar met een uitzichtloos leven. Hij heeft een flutbaantje bij de lokale bouwmarkt ‘The Work Bench’, een soort Ikea, Gamma en Intratuin inéén. Zijn enige vrienden werken óók daar. Zijn chef is een loser die iets te dol is op zijn macht. Sam zou dus willen dat zijn leven ergens heen ging.

Wie kan daar nou beter voor zorgen dan de duivel zelf? Die openbaart zich aan Sam in de gedaante van een heer in stijlvol pak met een satanisch gevoel voor humor. Sam en de duivel in ReaperSam moet voor hem gaan werken als ‘reaper’. Hij moet uit de hel ontsnapte zielen zien te vangen om ze terug te sturen naar de hel.

Voor elke opdracht krijgt hij van de duivel een nieuw alledaags voorwerp dat op één of andere manier de ziel (die gewoon menselijke vorm aanneemt) zou kunnen vangen, alleen vertelt de grote baas er dan niet bij hóe precies.

Personages

Sam heeft gelukkig hulp van zijn twee vrienden, Sock en Ben, die hij in vertrouwen heeft genomen. Samen proberen ze steeds uit te vogelen hoe zo’n voorwerp gebruikt moet worden en ze het door de duivel aangewezen doelwit zouden kunnen vangen. Daarbij ‘lenen’ ze af en toe wat handige spulletjes uit de magazijnen van The Work Bench.

Bij dat bedrijf loopt ook Andi rond, Sams onbereikbare liefde. Zij brengt hem het hoofd op hol, maar weet niets van zijn ‘tweede baantje’. Dit zorgt voor allerlei complicaties.

Humor

Reaper is een combinatie van drama, actie en humor. Vooral dat laatste element heeft de nadruk: er worden degelijke verhalen gepresenteerd, maar we dienen het als kijker allemaal niet so serieus te nemen. De duivel pompt er oneliners uit alsof het niets is, de vrienden komen in idiote situaties terecht en de wendingen zijn vaak ook komisch.

Het is een fris soort humor waarbij je misschien niet constant dubbel ligt, maar waarmee je je goed kunt vermaken. De schrijvers doen moeite om je op het verkeerde been te zetten, waardoor je regelmatig vrolijk verrast wordt.

Conclusies

De stijl van de serie én het onderwerp doen een beetje denken aan Dead Like Me, een serie van enkele jaren terug. Reaper haalt het qua kwaliteit niet bij die serie, maar is eenzelfde mix, waarbij Reaper wat minder serieus aandoet. De actie is aardig, de humor leuk en het drama is redelijk. Dat is misschien het grootste minpunt dat ik kan bedenken: de dramatische ontwikkelingen zijn vooral in het begin van de serie schokkend, maar daarna wordt het allemaal wat minder boeiend, waardoor de serie al snel wat voort lijkt te kabbelen.

Series als Dead Like Me, Buffy the Vampire Slayer en Charmed hebben aangetoond dat een dergelijke mix van actie, drama en comedy in een serie zeker succesvol kan zijn. Als Reaper de verhaallijnen verrassend en interessant kan houden, kan dit dan ook een succesvolle serie worden.

IMDB: Reaper
TVRage: Reaper
Genre: Comedy/Drama/Fantasie/Actie
Cast: Bret Harrison, Ray Wise, Missy Peregrym, Tyler Labine, Rick Gonzalez
Looptijd: 43 minuten

Rubriek: TV

Een Reactie op “Recensie tv-serie: Reaper (USA)”

Reageer zelf

Het doet mij te veel denken aan Dead Like Me, maar dan zonder de intelligente boodschap die deze serie wel had. Het blijft een beetje hangen in de zoveelste paranormale klucht a la Buffy of Charmed.