25 Nov
2007

Filmrecensie The Lookout (USA, 2007)

Kort verslag: Zorgvuldig opgebouwd drama met puike acteerprestaties.

The Lookout is het debuut van Scott Frank als regisseur. Tot nu toe heeft hij naam gemaakt als scenarioschrijver van titels als Get Shorty, Minority Report en The Interpreter. Ook voor The Lookout schreef hij het scenario, maar nu nam hij dus ook plaats in de regisseursstoel voor een prima debuut.

Het verhaal

Zoals het een goed drama betaamt, draait het verhaal om een aantal boeiende personages. De hoofdpersoon is een jongeman genaamd Chris Pratt, die na een ernstig en traumatiserend auto-ongeluk door het leven gaat met enkele kleine beperkingen die een grote invloed op zijn leven hebben. Joseph Gordon-Levitt in The LookoutZo heeft hij problemen met zijn geheugen en om de volgorde van gebeurtenissen te onthouden, maar ook een instabiele persoonlijkheid en soms evenwichtsproblemen.

Zijn huisgenoot Lewis heeft een beperking van heel andere aard: hij is namelijk blind. Dat op zich zorgt natuurlijk niet noodzakelijk voor een interessant personage, maar toch is Lewis dat wel. Hij is zowel vaderlijk als kameraadschappelijk naar Chris toe en kan nogal lomp zijn naar mensen die hem niet kennen.

Chris probeert zijn leven op de rails te houden en ondanks zijn beperkingen stappen vooruit te zetten. Met de ontwikkelingen in The Lookout kan echter geen mens rekening houden in zijn leven…

Acteerwerk

Joseph Gordon-Levitt is bij veel mensen vooral bekend als Tommy Solomon uit de serie Third rock from the sun. Inmiddels is de acteur echter hard aan zijn filmcarrière aan het werken en met succes. In Mysterious Skin zette hij al een zeer sterk personage neer en die prestatie herhaalt hij in The Lookout.

Isla Fisher in The LookoutDe andere hoofdrol is voor de relatief onbekende Matthew Goode, die o.a. speelde in het recente Copying Beethoven, maar ook in Imagine Me and You, waarover Lurven.nl al eerder berichtte. Deze grote rol zet hij zeer goed neer, wat me nieuwsgierig maakt wat we in de toekomst nog van deze acteur te zien krijgen.

Goede bijrollen zijn er voor Jeff Daniels als de blinde Lewis, Isla Fisher als Luvlee en een ingetogen Bruce McGill als de vader van Chris. The Lookout heeft hiermee een cast die het beste in zichzelf naar boven brengt.

Conclusie

The Lookout is een mooi, ingetogen drama met misdaadelementen. De kijker maakt uitgebreid kennis met de personages en kan niet anders dan meeleven met Chris dankzij het heerlijke acteerwerk van Joseph Gordon-Levitt. Doordat ook de andere acteurs van zich doen spreken en er een goed verhaal en ontspannen regie van Scott Frank bij komen kijken, is The Lookout een geslaagde film te noemen.

Oordeel: 7,5/10

IMDB: The Lookout
Soort film: Drama/Misdaad
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Jeff Daniels, Isla Fisher, Matthew Goode, Bruce McGill
Regie: Scott Frank
Looptijd: 99 minuten
Bios/DVD: DVD

Wat vind jij van The Lookout?

Bekijk ook andere Lurven Filmrecensies.

Rubriek: Films en DVD

Reageren is momenteel niet mogelijk.