12 Nov
2007

MSN Reporter blundert, maar pakt frauderen aan

MSN Reporter, een van de social news-sites die Nederland rijk is, heeft stappen ondernomen om het massaal frauderen tegen te gaan. Daarvoor is wel een weekend lang de site feitelijk onbruikbaar geweest. Inloggen is nu verplicht om nieuws te kunnen plaatsen, kicken of dumpen.

*Update*: Nadat dit bericht op MSN Reporter was geplaatst is het na zeer korte tijd verwijderd door de censoren aldaar. Blijkbaar geldt de tagline ‘jij bent de redactie’ alleen voor nieuws dat in het straatje van MSN past.

Frauderen op MSN Reporter

MSN Nieuws logoMSN Reporter Nederland wordt gezien als een slap aftreksel van bekende sites als ekudos.nl en nujij.nl. Waar bij de laatste alleen geregistreerde gebruikers het nieuws op de sites kunnen zetten en omhoog- of omlaagstemmen, had MSN Reporter Nederland die beperking niet.

Dit leverde massale fraude op door mensen die hun site middels duizenden ‘kicks’ aan de top wisten te krijgen. Waar een populair nieuwsbericht op bijvoorbeeld ekudos.nl zelden meer dan 30 stemmen heeft, staan bij MSN Reporter Nederland veelal artikelen in de top drie met enkele duizenden stemmen.

Blunder

Afgelopen zaterdag bleek het opeens niet meer mogelijk om nieuwe artikelen op MSN Reporter Nederland te plaatsen. Gebruikers kregen de melding dat hun content niet voldeed aan de eisen. Waar normaal per dag honderden artikelen worden aangemeld, kwam er nu slechts een handjevol headlines bij. MSN had blijkbaar twee dagen nodig om iets aan deze blunder te doen.

Gewijzigde interface

Maandagmiddag schakelde MSN Reporter Nederland over naar een andere URL. In een gewijzigde interface bleek daar dat het alleen nog mogelijk is om nieuws te plaatsen als je ingelogd bent met je Windows Live ID. Ook het stemmen op een artikel kan alleen nog maar op die manier, met als bijkomstigheid dat per Windows Live ID slechts één keer op een artikel gestemd kan worden.

Deze maatregel zal het aantal stemmen op MSN Reporter Nederland zeer drastisch beperken, al zal het een weekje duren voordat de topartikelen van dit moment weggezakt zijn. Artikelen die middels fraude voorheen omhooggestemd werden, zullen nu veel minder de wind uit de zeilen halen van het echt interessante nieuws. Natuurlijk blijft het systeem onderhevig aan de gebreken die collega-sites ook hebben: door vriendjespolitiek krijgen artikelen van bepaalde sites vaak aandacht die ze niet per se waard zijn.

Dubieuze handelswijze van MSN

De vraag is waarom deze wijziging vergezeld moest gaan van tweeënhalve dag vrijwel gehele onbruikbaarheid van de site van MSN Reporter NL. In plaats van een duidelijke aankondiging van werkzaamheden of problemen met de site, kregen gebruikers een nietszeggende foutmelding voorgeschoteld als zij nieuws wilden plaatsen. Een slechte beurt voor MSN Reporter: een site die floreert dankzij enthousiaste gebruikers, kan die groep moeilijk zomaar met een kluitje in het riet sturen.

Ten slotte is het even afwachten wanneer alles 100% werkt en of dit niet weer wordt teruggedraaid naar de oude situatie. Aangezien de gebruikers van niets op de hoogte worden gehouden, blijft het daarnaar gissen. De overgang is nog steeds problematisch: er bestaan op dit moment problemen met inloggen en met de mails voor het activeren van nieuws.

Rubriek: Internet

9 Reacties op “MSN Reporter blundert, maar pakt frauderen aan”

Reageer zelf

Voorlopig werkt het alleen als je via Internet Explorer inlogt, en dan voor “advanced security” kiest bij inloggen. Zorg ook dat je cookies aanstaan, want anders wordt je er direct weer uitgegooid!

Wat een drama site is het toch. Ik ga die MSN Reporter knop maar eens van mijn site verwijderen denk ik. En de manier waarop zo’n probleem aangepakt is ook weer van een belabberd niveau. NUjij en eKudos doen het verder goed en wat mij betreft zijn er ook niet meer social news sites nodig in NL.

@ Oceria:

Sorry maar je bewering klopt niet. Ik heb me net, zonder enige problemen, op de site aangemeld via Firefox onder Ubuntu GNU/Linux.

Ik ga nu een klein artikel over GNU/Linux schrijven, om te testen of er daadwerkelijk gecensureerd wordt.

Verder ben ik het met Henri eens, dat deze sociale nieuws site overbodig is.

Microsoft loopt altijd maar wat achter de feiten aan, met haar zogenaamde “innovaties”.

@ Oceria:

Nogmaals mijn excuses, want je hebt wel degelijk gelijk!

Ik dacht dat ik ingelogged werd, maar dit is dus duidelijk niet het geval.

Toen ik een “headline” wilde toevoegen, moest ik opnieuw inloggen en nog eens en…

Dank je wel, dat je ons hier op hebt gewezen; ik ga het nu eens lekker aan de grote klok hangen.

Erg goede reclame voor het geliefde Microsoft.

Wat men zaait zal men oogsten… toch?

Het werkt helemaal niet. Na aanmelden kom ik weer op de beginpagina, en weer en weer en weer. Met explorer en met firefox geprobeerd, zelfde resultaat. toch zie ik wel mensen artikelen plaatsen, dus het kan.

Als je problemen hebt met het plaatsen van nieuws, ga dan (met IE) eerst naar hotmail en log uit. Ga daarna terug naar reporter en klik “sign in”. Je komt nu weer in de login pagina terecht. Klik op “inloggen met advanced security” en log daarna in. Je wordt dan weer terug gestuurd naar de begin pagina. De Prefab link, waarin titel en url zitten, ben je zowiezo kwijt, dus je moet alles met de hand invullen.

Helaas Oceria,

Je tip werkt niet. Ik blijf tegen een sign in button aankijken. Ik werk in firefox met Mac. Wie weet het?

Zoals Oceria al schreef, lijkt het noodzakelijk om Internet Explorer te gebruiken, dus zal dat de reden zijn dat het in Firefox niet lukt.

Nou, ik ben er helemaal zat van. Wat een service zeg. Begrijp me niet verkeerd ik zou er graag gebruik van maken maken want via de belgische site van msn krijg ik veel traffic doorgestuurd als ik een bericht plaats.

Maar ja, ik heb het inloggen voorlopig opgegeven. Het lukt me gewoon niet en ik ben het proberen zat. Ik zie later wel weer eens maar voorlopig is de reporter van msn gebanned bij mij.

Dit lijkt me zowieso een goede manier voor webmasters om een duidelijke boodschap te zenden naar microsoft.
Een massale boycot.