29 Jun
2006

Voorbereiding 2006-2007: stand van zaken bij PSV

Al ruim voor de zomerstop van het voetbal kijken de voetbalclubs vooruit naar het volgende seizoen. Zo is PSV ook al maanden bezig alles op orde te brengen voordat op 18 augustus de eredivisie weer van start gaat. De technische staf is ingrijpend gewijzigd en er wordt orde op zaken gesteld in de selectie. Deze periode van vormgeven en anticiperen is altijd spannend en interessant. Vandaar dat Lurven hier maar eens een blik gaat werpen op de stand van zaken bij PSV op dit moment.

De eredivisie start op 18 augustus weer, PSV heeft dus nog wel een aantal weken om zich eventueel te versterken. Het gonst niet bepaald van de geruchten, in mijn ogen een betere zaak dan de onsuccesvolle namedropping (Kalou, V.d. Vaart, Trabelsi) van Hiddink. Zonder al die ophef wordt in elk geval de prijs van een beoogde aankoop niet nodeloos opgedreven.

Technische staf
Trainer Ronald KoemanRonald Koeman is gehaald als vervanger van Hiddink, wat wisselende reacties opleverde. Opgestapt bij Ajax na teleurstellende resultaten, geen landskampioen met Benfica en een weinig inspirerende aankopenlijst; dit alles wordt veelvuldig tegen hem ingezet. Aan de andere kant voldoet Koeman aan het eisenlijstje van PSV. Hij heeft internationale ervaring en successen geboekt bij een paar topclubs: doorgedrongen tot de kwartfinale van de Champions League met Benfica en Ajax, waar hij beide keren werd uitgeschakeld door de club die later de finale won. Bij Ajax behaalde hij twee landstitels en een KNVB-beker. Zelfs bij Vitesse behaalde hij een prijs: Europees voetbal. Daarnaast heeft Koeman veel ervaring met jeugdspelers, die onder hem bij Ajax veelvuldig speelden en doorbraken. Er vallen dus voor- en nadelen te noemen van Koeman als trainer: we zullen moeten afwachten om te zien welke kant het op gaat.

Als assistent is Jan Wouters aangesteld, die jarenlange ervaring bij Glasgow Rangers heeft als assistent en net als Koeman PSV erg goed kent. Koeman neemt verder Tonnie Bruins Slot mee voor de analyses van de tegenstanders, een vakgebied waarin de man zich in elk geval al bewezen heeft. Ten slotte is Edward Sturing aangesteld als nieuw Hoofd Opleidingen, waar ook een vacature was ontstaan. Sturing heeft bij Vitesse in de jeugd al eerder ervaring opgedaan.

De selectie
Phillip CocuZoals gezegd, het loopt nog geen storm met de aankopen. PSV knutselt echter wel degelijk aan de selectie. Met de huidige spelers is PSV met schijnbaar gemak kampioen geworden en voor de tweede keer doorgestoten tot de tweede ronde van de Champions League. Je kunt dus stellen dat de selectie grotendeels voldoet. De belangrijkste steunpilaren waren in mijn ogen Gomes met fantastische keeperswerk, de onpasseerbare Alex en Ooijer, de ervaren en alom aanwezige Cocu en de ontluikende en nog steeds beter wordende Farfan. PSV heeft inmiddels Gomes, Cocu en Farfan gestrikt voor een contractverlenging, waarmee een deel van de kern al vast blijft staan. Ongetwijfeld is men aan het proberen om ook Ooijer en Alex te behouden. Waarschijnlijk zijn de onderhandelingen met Ooijer in de wacht gezet vanwege het WK, ik verwacht op zeer korte termijn een bericht te lezen dat hij heeft bijgetekend.

Alex is een ander verhaal. De verdediger is eigendom van Chelsea en zijn verhuurperiode aan PSV is ten einde. Chelsea kan hem echter waarschijnlijk niet inzetten, omdat Alex niet aan de eisen voldoet om in de Premiership actief te zijn. PSV zal proberen om hem nog een jaar te huren, of dat lukt is de vraag, aangezien de prestaties van Alex ook bij andere clubs zullen zijn opgevallen. Mocht het echter lukken, dan mag PSV in de handjes wrijven met een harde elftalkern van Gomes, Alex, Ooijer, Simons, Cocu en Farfan. Zelfs verstokte PSV-haters zullen diep van binnen enige jaloezie voelen voor deze verzameling spelers.

Buiten deze kern heeft PSV momenteel nog Vennegoor en Koné voorin rondlopen, niet de minsten. Op het middenveld zijn Väyrynen, Afellay, Aissati en Culina een prima aanvullig voor die kern. Achterin wordt het wat lastiger: voor de backposities zijn slechts drie spelers beschikbaar: Ball, Lamey en Reiziger. Ball zal nog niet afgeschreven worden: hij was afgelopen seizoen eerst geblesseerd en zat daarna voornamelijk op de bank omdat hij geen Champions League mocht spelen en Lamey wel. Reiziger heeft volledig gefaald en bracht geen moment wat je mag verwachten op basis van zijn eerdere prestaties en ervaring. Wanneer PSV de kans krijgt zal hij dan ook verdwijnen. Lamey heeft een aantal wedstrijden aardig verdedigd op de linksbackpositie, maar liet op rechts als vanouds weer grote steken vallen en bracht bovendien aanvallend niets noemenswaardigs in.

Met twee nieuwe basiswaardige backs zou PSV al een heel complete selectie kunnen neerzetten. Aangezien DaMarcus Beasley echter ook problemen heeft om bij het niveau aan te sluiten, zoekt PSV naar een nieuwe speler die op beide vleugels kan spelen. Momenteel lijkt het erop dat de Paraguayaan Nelson Cuevas de belangrijkste kandidaat daarvoor is.

Ook is er al aandacht geweest voor de reservebank. Keeper Zoetebier vertrekt na twee jaar dienst naar NAC en PSV heeft als ervaren tweede doelman nu Oscar Moens gecontracteerd. Eric Addo, jarenlang het probleemkindje, toonde zich afgelopen seizoen van zijn beste kant door wekenlang een prima vervanger te vormen voor Ooijer centraal in de verdediging. PSV beloonde hem met een contractverlenging, de reguliere vervanger centraal achterin is dus geregeld.

Opruiming
Gaan we er even vanuit dat PSV zich op die drie posities zal versterken, dan komen we tot de volgende kern die er al staat:

Doel: Gomes en Moens
Verdediging: Alex, Ooijer, Addo, Ball, Lamey
Middenveld: Cocu, Simons, Afellay, Väyrynen, Culina, Aissati
Aanval: Farfan, Koné, Vennegoor

Deze 16 spelers kunnen we in principe bij PSV verwachten komend seizoen. Mogelijk vertrekt Vennegoor nog voor een buitenlands avontuur, maar dan wordt er zeker een vervanger gehaald met de opbrengst. Als Alex vertrekt, zal PSV zich genoodzaakt zien een nieuwe centrale verdediger voor de basis aan te trekken.

Buiten deze kern is PSV aan het opruimen geslagen. Trouwe allrounder, maar afgelopen seizoen meer manusje van niets Theo Lucius is verkocht aan Feyenoord. In de categorie talenten die het niet haalden is Vonlanthen verkocht aan Red Bull Salzburg, Tim Janssen aan RKC Waalwijk en Guy Dufour aan FC Volendam. De falende huurspeler Thompson is teruggestuurd naar Australië. Daarnaast heeft PSV blijkbaar nog wel vertrouwen in een opbloei van enkele andere talenten: Jordi Hoogstrate, het grote talent met de nog grotere pech, is nog een jaar verhuurd aan Emmen en Otman Bakkal aan Twente.

Jelle ten RouwelaarDan blijven er nog een aantal spelers over waarvan de toekomst nog niet duidelijk is. Reiziger zou dus zomaar eens weg kunnen gaan. Beasley voldoet ook niet echt en zinspeelde zelf al op een vertrek. John de Jong werd eerder nog aangewezen als een van de steunpilaren van het elftal, maar blijft kwakkelen met blessures. Nathan Coe lijkt zijn rol als derde doelman kwijt te raken. Jelle ten Rouwelaar stond niet eens meer in de rangorde van keepers en mag tegen elk aannemelijk bod weg. Gerald Sibon was in de spits derde keus geworden onder Hiddink. Hij heeft in het seizoen 2004-2005 nog een bescheiden bijdrage aan het kampioenschap geleverd in de vorm van 6 goals uit voornamelijk invalbeurten, dus het is mogelijk dat Koeman hem als pinchhitter en sfeermaker achter de hand wil houden. De spelers Smit, Fehér en Wilson hebben echter helemaal niets kunnen laten zien om te overtuigen en werden al verhuurd omdat PSV zich er geen raad mee weet. Het is zeer goed mogelijk dat van al deze spelers nog een aantal zullen worden verhuurd of verkocht.

Voor de rest heeft PSV nog een paar veelbelovende jongelingen rondlopen, die mogelijk bij de club worden gehouden om daar verder te groeien aan de hand van de routiniers. Het gaat om Beerens, Carrizo, Nguyen en Pla. Op dit moment zet dat de grootte van de selectie op 29 man, naar verwachting zal de opruiming doorzetten en de selectie verder inkrimpen, maar daarvoor heeft PSV nog tot 1 september de tijd.

Rubriek: Voetbal

2 Reacties op “Voorbereiding 2006-2007: stand van zaken bij PSV”

Reageer zelf
Diedde Verde

Beste Wosko,

Mijn comlimenten, deze beschouwing is grondig. Ik mis het feit dat PSV geen vertrouwen meer lijkt te hebben in Jasar Takak.

— Jasar Takak volgend seizoen niet meer bij N.E.C. (31/03/2006)
Jasar Takak (24) zal volgend seizoen niet meer in actie komen voor N.E.C.
Dat heeft de clubleiding besloten. De middenvelder staat onder contract bij PSV en speelt dit seizoen op huurbasis voor N.E.C. —

Daarnaast ben ik benieuwd welk antwoord jullie gevenop de volgende vraag:

ALS Alex PSV moet/gaat verlaten, dan is ….. de beste vervanger hiervoor.

Mijn eerste ingeving zegt Petter Hansson… maar omdat Vayrynnen het ook nog niet heeft kunnen laten zijn in Eindhoven, ben ik een beetje sceptisch…

Wie volgt ?

Greetz… Diedde

Diedde, het contract van Takak liep maar tot het einde van het afgelopen seizoen. PSV hoeft dus in principe niets meer met hem, maar heeft wel de mogelijkheid om het contract alsnog te verlengen. VI meldde eerder al (zie http://psv.netwerk.to/nieuws/news.php?b=13226) dat Takak nog wel afwacht wat PSV met hem wil. Persoonlijk zag ik tot vorig seizoen wel een goede bankzitter in hem, maar bij NEC heeft hij erg teleurgesteld.

Als Alex zou vertrekken, heeft PSV vast een lijstje klaar. Hansson is een goede voetballer, maar heeft natuurlijk geen vergelijkbaar niveau en biedt daar ook geen uitzicht op. Een Zuid-Amerikaanse verrassing ligt het meest voor de hand, Alex Silva van Sao Paolo schijnt op het lijstje te staan.