2 Dec
2007

Foto’s in grote Powerpoint-presentaties snel verkleinen

Misschien ken je het probleem: je hebt een mooie Powerpoint-presentatie gemaakt en een paar leuke foto’s ingevoegd. Helaas groeit je ppt-bestand daarmee tot vele megabytes, soms wel tientallen of honderden. Zo’n enorm bestand is onhandelbaar, je kunt het namelijk vaak niet e-mailen en het op een laptop openen kost de computer onnodig veel kracht.

Oorzaak

In veel gevallen is de oorzaak van een groot Powerpoint-bestand simpelweg de grootte van de ingevoegde foto’s. Als je met je digitale camera een foto neemt, is deze vaak duizenden pixels breed en hoog. Wanneer je die invoegt in een presentatie, verklein je hem meestal tot slechts enkele honderden pixels breed, omdat die afmeting voldoende is om de foto scherp af te beelden op een projectie- of laptopscherm.

Powerpoint onthoudt echter alle originele pixels en slaat in de presentatie dus de grote versie van de foto op. De foto wordt niet daadwerkelijk verkleind, maar kleiner afgebeeld. Per foto kan dat soms enkele MB’s aan overbodige data opleveren. De enige reden om dit zo te laten is als je in een later stadium binnen dit bestand de foto toch weer wilt kunnen vergroten.

Oplossing

Als dat niet nodig is, is er een zeer simpele oplossing om een Powerpoint-bestand met foto’s vaak drastische te verkleinen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Powerpoint heeft een optie om in één handeling alle foto’s in een presentatie te comprimeren tot ‘schermgrootte’. Dit betekent dat een foto die bijvoorbeeld feitelijk 3000 bij 2000 pixels groot is, maar slechts afgebeeld wordt als 300 bij 200 pixels, gecomprimeerd wordt zodat de echte grootte van de foto ook slechts 300 bij 200 pixels is. Op het scherm zie je geen enkel verschil in beeldkwaliteit, maar als je daarna het bestand opslaat, zal dit merkbaar kleiner zijn.

De oplossing werkt als volgt. In de Engelse versie van Powerpoint 2003:

  1. Rechtsklik op een foto in de presentatie.
  2. Kies Format Picture.
  3. Ga naar tabblad Picture.
  4. Kies linksonder de knop Compress.
  5. Kies de optie ‘All pictures in document’ om de bewerking direct op alle afbeeldingen in de presentatie toe te passen.
  6. Kies de optie Web/Screen.
  7. Laat de onderste twee opties aangevinkt en kies OK.
  8. Bevestig nog even met Apply.

Afbeeldingen verkleinen in Powerpoint

Sla nu je presentatie onder een nieuwe naam op en bewonder het verschil in bestandsgrootte.

Met een Nederlandse versie van Powerpoint zul je even de vertalingen van bovenstaande stappen moeten zoeken aan de hand van de afbeelding. In Powerpoint 2007 is de optie verhuisd. Daar vind je een knop genaamd ‘Compress picture’ onder Format en dan Picture Tools. Daar kun je dan kiezen voor de optie Screen, of als je nog radicaler wilt comprimeren de optie E-mail.

  • Deze tip werkt met name goed als je gif- of jpg-bestanden hebt gebruikt. Wanneer je echter bmp- of tiff-bestanden hebt ingevoegd in je presentatie, kan het nodig zijn deze vóór het invoegen eerst te converteren naar jpg.
  • In sommige gevallen is de presentatie erg groot door elementen die geen foto’s zijn. Daarvoor is deze optie helaas geen oplossing.

Vergeet niet om vrienden en collega’s te wijzen op deze tip!

Rubriek: Digitaal

10 Reacties op “Foto’s in grote Powerpoint-presentaties snel verkleinen”

Reageer zelf

Dank voor deze goede uitleg,een bestand van 21MB heb ik met de hierboven methode kunnen reduceren naar net geen 4MB,nu kan ik dit verzenden en bespaard het me een hoop rompslomp!!!

Ik heb een bestand van 83 MB kunnen verkleinen naar 8 MB, maar helaas dit kan ik nog niet verzenden. Hoe kan ik dit bestand verkleinen naar ca. 3 MB?

Hoe krijg ik na het einde van de diapresentatie:

“Einde diapresentatie” ?

De diapresentatie begint nl. weer gewoon van voor af aan.

Graag uw reactie

Thanks! Goede uitleg en werkt prima. Binnen een paar klikken is mijn powerpointpresentatie van 22MB naar 3 MB. Ik kan hem nu gelijk e-mailen zonder gezeur over bestandsgrootte e.d.

Bij mij lukt het nog steeds niet
wat doe ik fout????????????

Bij ook nog steeds niet?? Graag een reactie

Hoe moet dit in powerpoint 2007? Ik zou die van mij willen doormailen

En hoe moet je dit opslaan om het te kunnen tonen als diavoorstelling?

Gebruik een ander programma om bestanden te versturen zoals yousendit of dropbox.
ze zijn gratis.

josé 21-8-2012

In powerpoint 2003 doe ik de handelingen die hierboven worden aangegeven om de presentatie te verkleinen, maar het werkt niet bij mij.
zou het graag met muziek mp3 willen verzenden.
Mis ik iets in mijn programma of moet er vooraf nog iets gedaan worden?
graag een reactie.

Graag ook een beschrijving voor de PowerPoint 2010 om foto,s te verkleinen MB te verlagen om de pps te versturen. alvast bedankt

Hoe doe ik dit in een nederlandstalige versie?
Het lukt me niet.